Díjeső az innovációs minikonferencián

2019.12.02. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Korunk varázs szava az innováció, amely azt a folyamatot jelöli, amíg egy újszerűséget hordozó ötlet eljut a megvalósításhoz. Az innovációnak nincs kötött helyszíne, bárhol előfordulhat és megvalósulhat, de azért az egyetemeknek kívánatos ebben elöl járnia. Felismerték ezt a Szent István Egyetemen is és fél évvel ezelőtt létrejött egy Hallgatói Innovációs Munkacsoport, elősegítendő a hallgatói innovációs élet fejlődését. 

Hallgatói ötletversenyt hirdettek és a nemrég zárult kari tudományos diákköri konferenciák résztvevőit is díjaztuk innovációs szemmel. November 29-én Innopool Kickoff hallgatói innovációs minikonferenciára került sor a Summa Uni Cafeban, amelyen az eddig végzett munkát is értékelték.

A programot dr. Helyes Lajos tudományos rektorhelyettes nyitotta meg. Hangsúlyozta, minden hallgatói kezdeményezés dicséretes, amely az egyetem tudományos teljesítményét, elismertségét fokozza. Az innováció a globalizált világban megkerülhetetlen, aki nem fejlődik, az lemarad. Hozzátette: a hosszú távú kitartó munka hoz tartós eredményt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a képzelet mindig fontosabb a tudásnál, mert az utóbbi véges. Egy felosztás szerint az emberek 3 csoportba tartoznak. Az elsőben azok találhatók, akik változtatnak a világon. A másodikban azok, akik követik a változásokat. A harmadik csoport tagjai csodálkoznak a változásokon. Akik most itt ülnek, azért jöttek ide, mondta befejezésül, mert sosem szeretnének a harmadik csoportba kerülni.

Innovációs minikonferencia. HOL Magazin 2019.

A konferencia folytatásában három innovátort ismert meg a közönség.

Elsőként Csurka Tamás tartott előadást, aki az Élelmiszertudományi Karon számos innovációs ötlet megvalósítását indította már el, köztük új élelmiszer-fejlesztéseket, amelyeket nemzetközi versenyeken mérettek meg sikerrel. Mire is kell figyelni szerinte? Először is próbálkozni kell a legkülönbözőbb projekt területeken. Kell egy csapat, amihez nagyszerű merítési lehetőségeket kínálnak a szakkollégiumok és kellenek tervek, póttervek is. Pasteur gondolata, „A véletlen csak annak kedvez, aki felkészült szellemmel várja”, az innovátorok mottója lehetne. 

Szemán Szonja takarmányozási mérnök, az innovációs munkacsoport tagja Aszalai Sándor alapító ötletgazdával mutatta be a Grinsect rovar alapú takarmányra épülő innovációs projektjét. A növekvő népesség, az élelmiszer- és fehérjeválság, a pazarlás, a Föld tartalékainak kimerülése okozta gondok sarkallták az előadókat alternatív megoldásokra a fenntartható gazdálkodás érdekében. A fekete katonalégy tenyésztésével és tartástechnológiájának fejlesztésével keresnek maguknak helyet a nap alatt. Megítélésük szerint a feldolgozott termékekkel az állathúsok minősége kimutathatóan jobb lesz. 

A mai startup tőkebefektetések több mint 80 százaléka informatikai alapú projekthez köthető. Boromisza Gergely, az Agroninja ügyvezető-tulajdonosa bemutatta, hogy lézeres méréssel, telefonos applikációval meg tudják állapítani a szarvasmarhák súlyát. Sikerükön felbuzdulva további olyan digitális megoldásokat terveznek, amelyekkel növelhetik a szarvasmarhatartáshatékonyságát, pontosabb adatokat kaphatnak a gazdák a tevékenységükről, jobb és gyorsabb döntésekre képesek. Miután Dél-Amerikában több százszor annyi szarvasmarhát tartanak, mint Magyarországon, egyszerűen nem tehetik meg, hogy tevékenységüket csak hazánkban fejtsék ki. 

Az innovatív projektet megvalósításához sok pénz is kell. Sokféle forrás érhető el ma a piacon, akár hallgatói projektek finanszírozására is. Ez derült ki a Hiventures Zrt. befektetési igazgatóhelyettesének, Ackerman Máriának az előadásából is. Az állami tulajdonú MFB csoport tagjaként a Hiventures a hazai startup és kkv szféra tőkefinanszírozó partnere. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap kezelőjeként 102,5 milliárd forint keretösszegű európai uniós és hazai forrás fölött rendelkezik. Felkarolják az egyetemi startuppereket is. 

Holán Balázs a rendezvényt is támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Innovációs Iroda és a NAK Tech Lab vezetője elmondta, hogy az inkubációs programjukban résztvevő startupok üzleti képzésekkel, intenzív workshopokkal, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva tökéletesíthetik digitális fejlesztésüket. A NAK Tech Lab egyedülálló lehetőség, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldáson.

Huszthy Balázs, a SZIE Kancellária projektmenedzsere összefoglalta a Hallgatói Innovációs Munkacsoport eddigi tevékenységét. Az őszi szemeszterben egy online hallgatói ötletversenyt indítottak el, innovációs szemmel kísérték figyelemmel az egyetemi diákköri konferenciákat és megszervezték a minikonferenciát, Innopool Campus néven.

Innovációs minikonferencia. HOL Magazin 2019.

A munkacsoport az egyetem minden karáról egy-egy hallgatót Innopool Innovációs különdíjban részesített. Ez a különdíj a Bay Zoltán Kutatóintézettel közösen szervezett „Ötlethasznosítási Workshopon” való részvétel lehetősége, aminek az a célja, hogy segítse feltárni a hallgatót témájának továbbfejlesztési lehetőségeit.

A különdíjat Véghné Kohut Dorottya (Gazdaságtudományi Kar), Csányi Dániel Rajmund (Agrár- és Gazdaságtudományi Kar), Kocsis Ivett (Kertészettudományi Kar), Kiss Judit (Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar), Mihály Klaudia (Élelmiszertudományi Kar), Falusi Tóth Zsolt (Gépészmérnöki Kar) kapták.

A különdíjasok közül a Hallgatói Innovációs Munkacsoport fődíjban részesítette Falusi Tóth Zsoltot, a díjat dr. Szendrő Péter rector emeritus, a Szent István Egyetem alapító rektora, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke adta át.

A Hallgatói Innovációs Munkacsoport online hallgatói ötletversenyére több mint 60 pályamű érkezett. A pályaműveket a következő összetételű zsűri bírálta: Ackermann Mária (befektetési igazgatóhelyettes, Hiventures), dr. Urbányi Béla egyetemi tanár, az MRK Kutatási és Innovációs Bizottság társelnöke, az egyetemi tehetséggondozási központ, valamint a Hallgatói Innovációs Munkacsoport képviseletében Bálint Csaba, Holán Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Innovációs Osztályának vezetője és dr. Szabó István rektorhelyettes.

A fő bírálati szempontok a következők voltak: piaci megalapozottság, innovációs potenciál, skálázhatóság és piaci potenciál, technológiai és pénzügyi megvalósíthatóság. Ezek alapján 15 hallgató részesült „Innopool Innováció Menedzsment” csomagban, mely egy „Business Model Canvas Workshopot”, majd ezt követően mentorprogramban való részvételt, iparági validációt, vagy kreditet érő tantárgyat ér.

A díjazottak: Kis Judit, Bíró Bálint, Apáthy Csilla, Grebenár Bettina, Futuretro Farkas András, Cambresy Natália, Innofarmer, Császár Martin, Kapás György, Pallagi Ákos Viktor, Bozi József, Miskolczi Dániel Márton, Bucsai Balázs, HERBeer Discovery Kitchen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából 50-50 ezer forint Innopool fődíjban részesült Zubay Péter, a HERBeer Discovery Kitchen projektjéért, ami egy gyógynövényekre alapozott, jól eltartható, nagy hatóanyag-tartalmú söripari alapanyag (pellet) fejlesztése. A másik fődíjas, Miskolczi Dániel Márton egy online vezérelt és szabályozható tápoldatozó rendszer tervezését és telepítését dolgozta ki szabadföldi intenzív fűszerpaprika ültetvényben.

Azok a hallgatók, akik nem részesültek díjazásban, részt vehetnek a december 9-10-i innovációs fogadóórán, Gödöllőn és Budapesten, amelyen részletesen átbeszélik az ötleteiket.

A szervezők januártól folyamatosan várják a hallgatói innovációs ötleteket a www.innopool.hu weboldalon keresztül, illetve az innovációs fogadóórákon, ugyanis a Hallgatói Innovációs Munkacsoport és az Innopool Campus célja, hogy minél több hallgatói projekt tudjon a megvalósítás útjára lépni már a következő szemesztertől.

 

A fotók Balázs Gusztáv felvételei.


Cikkajánló
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- Egy hét múlva rajtol a magyar Bocuse d'Or-csapat Tallinnban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing