Díjazták a IV. Hagyomány és Evolúció győzteseit

Nagyszabású gála keretében vehették át díjaikat a IV. Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztesei csütörtökön a fővárosban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület által megrendezett eseményen egyben bemutatták a világhírű Gault&Milleu étteremkalauz első magyarországi kiadványát is.

A csúcsgasztronómiai verseny győzteseinek az OTP Klub részéről Nagy Zoltán Péter adta át a díjakat. Az első helyezett Horváth Szilveszter, a győri La Maréda konyhafőnöke egymillió forintos ösztöndíjat, szakkönyvsorozatot és a Magyar Gasztronómiai Egyesület kést ábrázoló bronzszobrát vehette át.

A második és a harmadik helyet a budapesti Onyx étterem egy-egy szakácsa szerezte meg: a másodikként végzett Fodor Sándor félmillió forintot, a harmadik helyezett Galgóczi Gábor pedig 250 ezer forintot kapott. Galgóczi és Barhó Szabolcs, a fővárosi Borkonyha szakácsa azonos pontszámot szerzett a versenyben, ám a zsűri döntése alapján Barhó érdemelte ki a negyedik helyet, amelynek jutalmául 100 ezer forintot vehetett át. A díjazottak a pénzt továbbképzési célra fordíthatják.

A rangos eseményen bemutatták a Gault&Milleu világhírű étteremkalauz első magyarországi kiadványát. A kalauz szerkesztői, Molnár B. Tamás és Bittera Dóra ezzel egy több évtizedes nemzetközi gasztronómiai áramlatba kapcsolta be a magyar konyhát.

A Gault&Millau nemzetközi szinten működik, napjaink legbefolyásosabb étteremkalauz-kiadóinak egyike. Henri Gault francia étteremkritikus és Christian Millau író alapította 1965-ben. Rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, fontosnak tartja az alapanyagok minőségét, tisztaságát. Elsősorban a konyhai minőséget értékelik. Tíz pont alá jó étterem nem mehet és legfeljebb húsz pont adható, de már a 17-18 pont is a legmagasabb szintű minőséget, kreativitást és ételkészítést jelenti. A központ nem javasolja a húsz pont adását, mivel az inkább az elméleti tökéletesség jelképe: az elérhetetlen, elméleti maximum.

A minősítés jelzése a szakácssapka, amit 13 ponttól érdemelnek ki az éttermek: a fekete a hagyományos konyha jele, a vörös a megújuló konyháé. Két szakácssapka egy Michelin-csillagnak felel meg a szakácsszakmában szintén nívós Michelin Guide értékelési mértéke alapján.

A nyugat-európai Gault&Milleu kalauzok a tíz pontnál kevesebbre értékelhető éttermeket meg sem említik. A magyarországi kalauz szerkesztői viszont a mezőny szintjéhez igazodva "lefelé is kinyitották" a pontrendszert, hogy a tízpontos szintet még el nem ért, de törekvő vendéglátóhelyek visszajelzést és ösztönzést kapjanak.

Az anonim módon zajló tesztelések és értékelések eredményeképpen összesen 27 hazai - köztük kilenc vidéki - étterem szerzett szakácssapkát. Három sapkával a Costes és az Onyx éttermek, kettővel pedig a MÁK bistro, a Csalogány 26 étterem és a Nobu étterem büszkélkedhetnek. A csúcsgasztronómiát képviselő vendéglátóhelyek mindegyike a fővárosban található.

Az egy szakácssapkát kiérdemlő éttermek közé viszont már több vidéki is bekerült, így például a fertőrákosi Ráspi vendéglő, a balatonszemesi Kistücsök étterem, a villányi Mandula étterem vagy a békéscsabai Brill bisztró.

Mivel az étterembírálatok során nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére, az étteremkalauz lehetőséget nyújt a regionális mezőgazdasági termékeknek és kézműves élelmiszereknek, hogy rövid utat találjanak a jó és kiemelkedő minőség illetve az elismertség felé.

A kiadvány szerkesztői hazai és külföldi szakértőket kértek fel, hogy értékeljék a 107 legjobb magyarországi borászatot is. A legjobb pince címét as Szepsy Pince érdemelte ki, a rangsorban ezt követi a Demeter Zoltán Tokaji Pincészet, a Királyudvar Szőlőbirtok és a Ráspi Pincészet.

Terveik szerint a jövőben bővítik a kalauz borral foglalkozó részét, így a 2013-as kiadványnak egy 600-800 bor értékelését tartalmazó borkalauz is része lehet.

A Gault&Milleu saját rendszerben Magyarország legjobb szállodáit is értékelte.

A kalauzban megválasztotta az év kitüntetettjeit is. Az év gasztronómusa Horváth József, a fertőrákosi Ráspi vendéglő borásza, szakácsa és egyben tulajdonosa. Az év főszakácsa a budapesti Onyx étteremben dolgozó Széll Tamás, az év felfedezettje pedig Forster Zoltán, rácalmási Jankovich Kúria séfje lett. Az ítészek szerint az év cukrásza a Mák bistróban dolgozó Balatoni Brigitta, az év főpincére Maul Gergely, budapesti Fausto’s munkatársa, az év éttermi étele a budapesti Laci!Konyha!-ban elfogyasztható véres kolbász alma-mustárral, a legjobb ár-érték arányú déli menüt pedig fővárosi Olimpia étterem kínálja.

MTI 2012. április 26., csütörtök 17:37

fotó? www.diningguide.hu


Cikkajánló
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- Új magyar gin a Bestillótól
- Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
- Feljövőben a minőségi, prémium szaloncukrok 2020-ban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing