Déli végeken

Szigetvár, Magyarlukafa és az Ormánság

Kis hazánk számtalan említésre és meglátogatásra méltó helyszíne közül ezúttal a leghősiesebb városba, a legkisebb faluba és a délvidéki ormákra látogatunk.

Szigetvár – a leghősiesebb város

Szigetvár vára Zrínyi Miklóssal, a hős várkapitánnyal, és a végsőkig harcoló magyar és horvát katonáival a török elleni küzdelmek jelképévé lett. 1566-ban a törökök rommá lőtték, Zrínyi felgyújtotta. Később, ugyancsak a törökök újraépítették, máig látható dzsámit és minaretet is emelve. A vár sok rombolás és átépítés után is megőrizte 16. századi földvár szerkezetét, jellegét. Feltétlenül érdemes ellátogatni a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő Zrínyi Napokra, ami nem csak történelmi és művészeti, de bor és gasztronómiai élmény is.  www.varak-kastelyok.hu

 A szigetvári vár. HOL Magazin 2013.

Szigetvár nem csupán történelmi emlékekben gazdag, de kiváló természeti adottságokkal is rendelkezik. A zselici dombság déli lankáin eszményi túraútvonalakat és jó borokat találhatunk. A térség gyógyvizekben is gazdag. A város szívében, a vár szomszédságában található Gyógyfürdőben 62 fokos hévíz nyújt gyógyulást és kikapcsolódást az arra látogatóknak. Megújult, organikus stílusú épületével, megőrzött emberi léptékével várja a tömegturizmust kerülő látogatókat.

 

A 30 házból álló falu 

S ha már erre járunk, érdemes ellátogatni a festői szépségű Magyarlukafára is. Magyarlukafa Szigetvártól 20 kilométerre a Zselici dombság déli kapujában található, mindössze 100 lakosú apró falu, az ország egyik legkisebb települése. A patak osztotta völgyben mintegy harminc porta áll. A csodálatos természeti környezet - hatalmas erdőségek, rétek, tiszta vizű patakok - ideális helyszínei a kirándulásnak, vadászatnak, lovaglásnak. A falu mellett található három halastó a horgászat szerelmeseit vonzza erre a tájra. A falu északi határában kezdődik a Zselici Tájvédelmi Körzet, mely az ország legkevésbé fényszennyezett vidékeként a Csillagos Égbolt Rezervátum címet is kiérdemelte.

Magyarlukafa. HOL Magazin 2013.

Az állatok védőszentjének Szent Vendelnek a nevéhez fűződik a falu legnagyobb ünnepe a Vendel-napi búcsú, melyen évről évre több ezer látogató vesz részt. A falu hírnevét a tájház és az ott működő Magyarlukafai Néprajzi Műhely alapozta meg, ahol látogatható textiles, fazekas, fás, papírmerítő és kosárkötő műhely működik. Érdemes megnézni az épületek tetejét, melyet hagyományos módon zsuppal –azaz rozsszalmával- fedtek le.

 

Ormák, talpas házak

Az Ormánság területének nagy része a Dráva folyó árterületéhez tartozik. Ezekből a vizes területekből kiemelkedő dombokra, az úgynevezett "ormákra" épültek a falvak, innen származik a térség neve.
A természeti körülményekhez, a gyakori árvizekhez alkalmazkodva alakulhatott ki a tipikus ormánsági házépítési mód, és váltak jellemzővé a talpas házak. A sellyei talpas ház igazi építésztörténeti kuriózum. Az építészeti különlegesség abban állt, hogy szükség esetén a ház megemelhetővé, a talpgerendák alá helyezett görgőkkel pedig vontathatóvá vált. A csányoszrói talpasházban egy 19. század végi paraszti lakásbelső látható berendezési tárgyakkal, bútorokkal.

Ormánsági házak. HOL Magazin 2013.

Az Ormánság legjelentősebb rendezvényei az augusztusi sellyei Dinnyefesztivál, valamint a pünkösdkor megrendezésre kerülő Ormánsági Napok.

Az Ormánságban évszázadokon át református magyarok éltek, festett kazettás templomaik valódi értéket képviselnek. A fenyőfára temperával festett díszítőelemek szimbólumrendszerei az ősi eredeti magyar szimbólumokból erednek. A legszebb gazdagon díszített templomokat Drávaiványiban (1792-ben épült, késő barokk stílusban), Kóróson (1793-ban épült késő barokk stílusban), Adorjáson (1836-ban épült, késő barokk stílusban) és Kovácshidán (1833-ban épült, klasszicista stílusban) találhatjuk.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing