De jó a dió!

Valamennyi dóféléről elmondható, hogy egészséges táplálék-kiegészítő, de a legalacsonyabb kalóriatartalma a mandulának, a kesudiónak és a pisztáciának van. Kerüljük az olajban pirított diót, inkább pörkölve vagy nyersen együk. 
Nem előnyös fogyókúrázóknak a makadámia és a pekándió. Ez a két fajta tartalmazza ugyanis a legtöbb kalóriát (mindkettő 200-at), a legkevesebb fehérjét és a legtöbb zsírt. Mégis hasznosak, ha mértékkel fogyasztjuk őket.

A szívnek legelőnyösebb a dió és a földimogyoró

Bár valamennyi dióféle gazdag egészséges omega-3 zsírokban, a dióban ezen kívül van alfa-linolénsav (ALA) is. Kutatások szerint az ALA enyhíti a szívaritmiát, és az olíva olajhoz hasonló mértékben gyulladáscsökkentő, ami zsíros étkezés után jót tesz az artériáknak. Napi nyolc szem dió elfogyasztását ajánlják a szakemberek.

A földimogyoró magas foláttartalma miatt előnyös az agy fejlődése szempontjából, védhet az elbutulás ellen is. Vegetáriánusoknak kiváló, mert náluk előfordulhat foláthiány. Várandós nők is jó, ha fogyasztják, mert védhet a születési rendellenességek ellen. A foláton kívül tartalmaz még egészséges zsírokat és E-vitamint is.

Férfiaknak ajánlott a brazildió és a pekándió

A brazildióban sok a prosztatarák ellen védelmet nyújtó szelén. Ne fogyasszunk azonban túl sokat belőle, mert az 2. típusú diabéteszhez vezethet.

A pekándió béta-szitoszterol növényi szteroidot tartalmaz, férfiaknak, enyhíti a jóindulatú prosztata hiperplázia tüneteit.

Megelőzésre a legjobb a mandula

Viszonylag alacsony a kalóriatartalma, és több kalcium van benne, mint a többi diófélében. Gazdag továbbá rostokban és gyulladáscsökkentő E-vitaminban, ami a tüdőrák és az időskori szellemi hanyatlás megelőzésére is alkalmas. Előnye még, hogy számtalan formában hozzáférhető.

Szakemberek szerint a legjobb, ha vegyesen fogyasztjuk a dióféléket, naponta egy maréknyival.

 

- informed - 


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing