Cyrus Chestnut és Harold Mabern lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei

2017.09.14. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Cyrus Chestnut és műfaj egyik "nagy öregje", Harold Mabern lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége, a fesztivált november 10-én és 11-én rendezik a Tisza-parti városban - közölte Drienyovszky András, a fesztivált szervező Private Music vezetője kedden.

A több mint négy évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Jazz Napok minden évben a műfaj kiemelkedő hazai eseménye, melyet az élő dzsessz valódi értékei, a minőségi koncertek, az igényes művészválasztás, az eredeti és virtuóz muzsikusok tettek ismertté. A koncerteknek idén is az IH Rendezvényközpont ad helyett.

Hagyomány, hogy a fesztivál nyitónapján, pénteken egy Szegedhez kötődő művész lép elsőként a színpadra: Hajdú Klára szegedi születésű énekesnő kvartettjével koncertezik majd, őt Bacsó Kristóf követi zenésztársaival. A szaxofonost az egyik legjobb, legfelkészültebb dzsesszmuzsikusnak tartják Magyarországon. 2008-ban alapított kvartettjében kezdetektől a legkitűnőbb hazai zenészek a partnerei, Szegedre Oláh Kálmán zongoristával, Barcza Horváth József bőgőssel és Hodek Dávid dobossal érkezik.

Harold Mabern a hard-bob egyik legjelesebb zongoristája, maga az élő dzsessztörténelem. Pályafutását az 1950-es években kezdte, a műfaj meghatározó zenekaraiban játszott, az elmúlt húsz évben saját triója mellett Eric Alexanderrel lépett föl. Magyarországra Darryl Hall bőgős és Bernd Reiter dobos kíséri el.

A szombati napot a magyar dzsessz-rock korszakalkotó együttese, a Rákfogó kezdi. Majd az Egyesült Királyság első számú "dzsessz exportcikke" hallható, a londoni Binker Golding szaxofonos és Moses Boyd dobos minden elismerést elnyert már, amit fiatal dzsesszzenész kaphat Nagy-Britanniában. Friss és sziporkázó zenéjük az improvizatív műfaj legnagyobb alakjaivá teszi őket.

Cyrus Chestnut a mai fekete amerikai zongorista generáció legnagyobb alakja. Művészete a gospel és a modern dzsessz lenyűgöző szintézise. Nemzetközi trióval - a görög bőgőssel, Giorgos Antomiu és a spanyol dobossal, Esteve Pi Venturával - koncertezik az IH Rendezvényközpontban.

 

 

 

 

MTI 2017. szeptember 12., kedd 12:04

Foto Discogs


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing