Csoki-bor kombinációk Valentin-napra!

Közeledik a Valentin-nap, de nem tudod, mivel lepd meg a kedvesed? Radványi Gergely, az Ital Magyarország Kft. borszakértője segítségével összegyűjtöttük a különböző csokoládétípusokhoz leginkább illő italokat, melyekkel nem hibázhatsz!

Tejcsokoládé

 A tejcsokoládé könnyedsége és krémessége okán két irányt érdemes kipróbálni, ha borpárosításról van szó. Egy enyhe hordós chardonnayt vagy rajnai rizlinget (Bősz Adrián Rajnai Rizling), melyek szép savait a hordó vajassága, krémessége és kedves fűszerei kerekítenek vagy könnyed vöröseket: Kadarkát, Pinot Noirt, Portugiesert (Maczkó Róbert RedY).

Étcsokoládé

A magasabb kakaótartalmú csokoládék a testesebb és nagy vörösborokat kívánják. Minél magasabb a kakaótartalom, annál jobban lehet a nehezebb és tanninosabb borok felé mozdulni. Bátran nyúlhatunk a bordeaux-i fajták (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc) után! Az alacsonyabb kakaótartalomhoz (35-45%) a gyümölcsösebb vonalat ajánljuk (Bognár Pincészet Cabernet Franc), míg a magasabb kakaótartalomhoz a nagytestű, magasabb alkoholtartalmú borok (Bognár Pincészet Merlot Válogatás) passzolnak.

Bor és csokoládé. HOL Magazin 2019.

Fehércsokoládé

A fehércsokit textúrájából és krémesebb/selymesebb ízvilágából kifolyólag édesebb hatású borokkal ajánlott kóstolni. Kiválóan működnek vele a tokaji borvidékről származó kiváló savszerkezettel rendelkező félszáraz sárgamuskotályok (Kvaszinger Sárgamuskotály), de a buborékot is elbírják a fehércsokoládék. Bátran kóstolhatjuk pezsgőkkel (Freixenet Cordon Negro) is! 

Ruby csokoládé

A ruby csokoládé új terep! Az egyszerre édes és kesernyés ízvilághoz kiválóan illik egy testesebb rosé. Válassz egy provence-i stílusú italt, ha ez a csokoládé a párod kedvence!

Gianduja csokoládé

A gianduja csokoládék mogyoróliszttel készülnek, így az ízük nagyon jellegzetes. A mogyoró olajos szerkezetét és meghatározó ízét kiemelő sherry mellett száraz szamorodnival (Kiss István száraz szamorodni) is érdemes kipróbálni! A száraz szamorodni élesztőhártya alatt történő érlelésének köszönhetően ugyanis különleges olajos, diós, mogyorós ízekkel rendelkezik.

Bor és csokoládé. HOL Magazin 2019.

Gyümölcsös töltelékű csokoládé

A töltött csokik esetében javasolt betartani a hagyományos szabályt, azaz, hogy próbáljuk a hasonlót a hasonlóval! Ha citrusos a töltelék, keressünk mellé könnyed és jó savú fehéret (Takler Alisca Kertje fehér cuvée), ha csonthéjas, akkor valamivel testesebb fehérre eshet a választás (Royal Tokaji Cuvée), ha pedig piros – feketebogyós gyümölcs a töltelékünk, nézzünk mellé vöröset (Polgár Cabernet Sauvignon)! 

Ha kitaláltad már, milyen csokoládéval lepd meg kedvesed, nincs is más dolgod, mint hogy beszerezd mellé a tökéletes bort. Válassz az Ital Magyarország színes palettájáról, ha igazán emlékezetessé akarod tenni a szerelmesek ünnepét!


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing