Csábíts szezonális fogásokkal!

2019.02.10. | Kategóriák: Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában a messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet és megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát. Honlapjukon megtalálható receptekkel, valamint egy kedvcsináló fotósorozattal - melynek szereplője Fehér Tibor színművész -, segítenek felkészülni a főzésre.

A szerelmesek ünnepén gyakran előkerül a messze földről érkező ananász, eper vagy akár osztriga mint a vacsora fő attrakciója. Ezekhez az ételekhez sokszor kapcsolódik az a hiedelem, hogy vágyfokozóként is működnek. Arról azonban nem szól a fáma, hogy van-e ennek tudományos alapja.

"Valentin-nap kapcsán szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy “afrodiziákumok”, vagyis szexuális vágyfokozók. A jó hír az, hogy már számos hazai élelmiszert is ebbe a kategóriába sorolnak (zeller, csípős paprika, vörösbor), a kevésbé jó viszont az, hogy tudományosan ezek az állítások a legtöbbször megalapozatlanok. Tehát se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy kellemesebbé teszi majd az esténket. Az viszont szinte biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása a szeretteinkkel jókedvre derít majd minket! Hiszen ilyenkor, tél végén is elérhetőek még olyan alapanyagok, amiket nem kellett több ezer kilométerről ideszállítani, és olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, vagy a karotin" - tette hozzá Sarnyai Tünde, az Alapítvány dietetikusa.

Sokszor azért választjuk a fent említett egzotikumokat, mert szeretnénk valami különlegességgel kedveskedni szerettünknek. Mi lehet azonban jobb ajándék annál, mint hogy saját magunk készítünk el egy reggelit vagy romantikus vacsorát, melynek alapanyagai nem terhelték a környezetet? Közvetetten ezekkel egy szebb jövőt is ajándékozunk, hiszen nem került nagy mennyiségű  üvegházhatású gáz a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul rengeteg, a szállításhoz elengedhetetlen csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.

Valentin Nap - Felelős Gasztrohős 2019. HOL Magazin 2019.

Ezeket a szempontokat Fehér Tibor színművész is szem előtt tartja, így nem volt kérdés számára, hogy részt vesz-e a kampányban. “Örömmel álltam a kezdeményezés mellé, hiszen számomra is fontos a környezet védelme. A Felelős Gasztrohős Alapítványnak köszönhetően pedig tudom, hogy az is számít, mit eszem. Amikor csak tudom, helyi termelőktől vásárolom otthonra én is a szezonális alapanyagokat, amikből isteni ételeket lehet készíteni. A fotózásra készült menü is nagyon ízlett, ahogy ez a képeken is jól látszik. Mindenkinek csak ajánlani tudom!”- mesélte el Tibor.

“Nagy öröm számunkra, hogy sikerült egy ilyen csodaszép fotósorozatot elkészíteni. Az pedig különös büszkeség volt, hogy a résztvevők mind pro-bono ajánlották fel a segítségüket, hiszen ugyanazt az értéket képviselik mint az Alapítvány: fenntarthatóan és tudatosan működnek, élnek. Nagyon hálásak vagyunk Kőfaragó Zsuzsi fotósnak a képek elkészítéséért, Kőfaragó Anna grafikusnak a design megalkotásáért, Fehér Tibor színművésznek a képeken való szereplésért, Vida Katának (Babramegy blog) a menüsor megalkotásáért. Emellett köszönjük Fürjes Orsinak a biosminket, Konda Brigi keramikusnak a tányérokat, a Birds Fruit Gardennek a szezonális zöldségeket és a Pauzának a kiegészítőket. Reméljük, hogy a képekkel és a kampánnyal sokaknak adunk inspirációt ahhoz, hogy merjenek kilépni a skatulyából és a - sajnos - megszokott csokiba mártott eper helyett egy isteni sült körtével lepjék meg párjukat, családjukat és saját magukat Valentin-napon!” - nyilatkozta Szabó Eszter, a kampány felelőse.

Azok se csüggedjenek, akik nem érzik magukban az erőt a főzéshez, vagy nem lesz idejük a konyhában tevékenykedni; néhány Fenntartható Vendéglátóhely is készül szezonális, Valentin-napi menüvel. Ünnepelhetünk a Púder Bárban, a La Mimosaban, a Slow Foodiezban, a Csillaghegyi megállóban, az UrbanFood Cafe&Coworkingben és a Four Bites Cateringgel is. Hogy mivel készülnek az éttermek, az alapítvány Facebook eseményéből kiderül.

 

A csábító menüsor receptjeiért pedig érdemes meglátogatni a Felelős Gasztrohős Alapítvány honlapját, további képekért, tippekért pedig a Gasztrohősök Facebook és Instagram oldalát.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing