Cipődivat hölgyeknek

2010.08.18. | Kategóriák: Protokoll, teljes cikkgyűjtemény, Tanácsok

A helyes megjelenéshez nélkülözhetetlen a kényelmes és a színében jól megválasztott cipő. A nők többsége elég sok lábbelit vásárol, bár a „kevés az több” jelszó, a cipőre is érvényes.
Amikor cipőt vásárolunk, nem elég csak belebújni az egyikbe, hanem mindkettőt felvéve járni is kell benne az üzletben, mert csak így tudjuk megállapítani azt, hogy megfelelő-e a bősége.

A széles lábú nőknek ajánlatos ha egy számmal nagyobb cipőt vásárolnak és ha szükséges tegyenek bele inkább talpbetétet.

Kétféle lapos sarkú cipő létezik: a mokaszin vagy a papucscipő. Az alacsonyabb nők a papucscipőt részesítik előnyben, mert annak sarka 1,5-2 cm, míg az előzőnek a sarka csupán ½ cm. A papucscipő kényelmes nadrághoz, hosszú szoknyához.

A körömcipőt viselik legszívesebben a nők, melynek sarka, 3-4 cm, kényelmes benne a járás és szinte minden ruhához hordható. Divatszakértők szerint a nadrághoz elegánsabb a körömcipő, ha a lábfejet majdnem teljesen elfedi.
A körömcipő viszonylag divatfüggő, mert az orr alakja többféle módon változik. Lehet lekerekített, szögleges, illetve rendkívül hegyes forma, bár ez utóbbi nem mindig kényelmes.

Sok nő hord 5-6 cm sarkú cipőt, ami kissé magasabb mint a klasszikus körömcipő, de még mindig hétköznapi viseletként tartható számon.

A T alakú és a boka körüli pántos cipő nem mindenkinek áll jól, feltétlenül fel kell próbálni az üzletben és ajánlatos tükörben is megtekinteni.
A sarokpántos cipő is lehet nagyon csinos, ha valakinek formás a bokája.
A törpe tűsarok divatja is gyakran visszatér, bár a klasszikus szabásvonalú ruhához nem igen áll jól. Ilyenkor a legújabb divatirányzatot követi a viselője.

Üzletasszony, hivatalban dolgozó nő alakítsa ki magának a minden szezonra alkalmas ruha kollekciót. Ehhez ajánlott összeállítani legalább három pár, lehetőleg semleges színű cipőt. Figyelembe kell venni a szoknya hosszát és alakját akkor, amikor a cipő sarkának és formájának a kiválasztására kerül sor.
A tűsarkú cipő nem mutat jól egy vastag tweedkosztümhöz, míg a könnyű és lenge kelmékhez a cipők finomabb változata az elegáns.

Ami a cipők színét illeti: elsődleges szempont az, hogy harmonizáljon a ruha és a hozzá tartozó retikül színével. Egyéniség és stílus kérdése, hogy ki milyen színt választ az öltözékéhez. Minden esetre az üzleti-, hivatali életben dolgozó hölgyek ruházata megkívánja a visszafogottabb színeket. Természetesen más a magánélet: van aki a divat által diktált trendet követi és ebben az évben a nyár pasztell színeit választja. A piros is lehet elegáns, fénylő lakk kivitelben, de kiegészítője legyen az anyagával és stílusával azonos retikül.

A protokolláris rendezvényeken a hölgyek nyáron is harisnyát viselnek és zárt orrú cipő teszi teljessé az eleganciát. Szandál esetén is a zárt orrú szandál a helyes megoldás.

Néhány jótanács:
-Nem kell szolgai módon követni a cipődivatot. Elsődleges szempont legyen a kényelem, senki ne vásároljon olyan magas sarkú cipőt, amelyben imbolygó a járása.
-Ne viseljenek a nők edzőcipőt, azt sportra alkalmazzák. Ha gyakran viselik, nagylábujjuk
szétterül benne és ezáltal szélesebbé válik a lábuk. Ajánlatos naponta cipőt váltani különböző
sarokmagassággal.
-Nem ajánlatos gépkocsit vezetni hegyes orrú, magas sarkú cipőben, mert nem érezhető benne jól fékezésnél a pedál.


dr. Vámos Lászlóné protokoll szakértő


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing