BULFEST 2011

Immár másfél évtizedes hagyománnyal rendelkezik a Bolgár Ifjúsági Néptánc és Népzenei Fesztivál, melyet már csak BULFEST-ként emlegetnek. A rendezvény a Bolgár Ifjúsági Egyesület által működtetett két tánccsoport, a Jantra és Roszica bolgár táncegyüttesek önálló estje, amelyen 1996. óta hazai és külföldi előadóművészek lépnek fel az említett két tánccsoport mellett.

A rendezvények, többségében a Magyarországi Bolgárok Egyesülete által működtetett művelődési ház színháztermében kerültek megrendezésre, azonban 2003-ban a Pesti Vigadóra esett a választás, majd a 2006-os évben a Thália színházra, amikor is a Bulfest a két táncegyüttes 10 éves munkájáról szólt, ahol meghívott vendégek voltak mindazok, akik jelentős szerepet játszottak a tánccsoportok életében.

A Bulfest fesztivál legnagyobb büszkesége, hogy 2003-ban elhozta a Filip Kutev bolgár állami együttest Budapestre, és hogy a Magyar Állami Népi Együttes is szerepelt rendezvényünkön. Az eddigi Bulfestek közel 10.000 nézőt vonzottak.

A 2010. év ismét nagy elismerést hozott táncegyüttesünk számára, mivel a Bulgáriában megrendezésre kerülő bolgár táncegyüttesek III. Nemzeti Találkozójának 2010. évi folytatásán, amely egyben minősítő verseny is volt, a Jantra táncegyüttes a 2. fordulóban is remekül szerepelt, és így megkapta a kiváló minősítést. Az első fordulóban több mint 700 táncegyüttes vett részt, a 2. körben 105 táncegyüttest engedtek tovább, és ebből a fele kapta meg a kiváló minősítés, ami azt jelenti, hogy a CIOFF Nemzetközi szervezet védjegye alatt megrendezésre kerülő fesztiválokon Bulgária képviseletére ez az 50 tánccsoport jogosult. A Jantra táncegyüttes az első határon túli bolgár tánccsoport, amely részt vett ezen a minősítőn, és megkapta a CIOFF Bulgária szervezettől a kiváló minősítést, meghökkentve a szakmai zsűrit, hogy egy Magyarországról jött bolgár tánccsoport, milyen szakmai felkészültséggel rendelkezik.

- BULFEST 2011.-Bulgária Fesztivál, 2011. november 18-19. -

Az idei évben a BULFEST 2011. fesztivál a Jantra táncegyüttes 15. születésnapját ünnepli. Jubileumi alkalom révén két helyszínen kerül megrendezésre a rendezvény két külön napon. A gála műsorra november 18-án pénteken, a nem régiben átadott RAM Colloseum Rendezvényközpontban, Budapest első élményszínházában (cím: 1133 Budapest, Kárpát u. 23- 25.) kerül sor, mely befogadóképesség tekintetében, illetve esztétikai és színpadtechnikai szempontból is méltónak bizonyult egy nagyszabású ünnepi műsor kereteinek biztosításához, és a helyszín által, reméljük, még jobban becsempésszük magunkat Budapest kulturális vérkeringésébe. Mivel a Bulfest rendezvény a Jantra és Roszica táncegyüttesek 15. évfordulója is egyben, ezért a jeles alkalomból másnap november 19.-én szombaton a Bolgár Művelődési Házban (cím: 1097 Bp., Vágóhíd u. 62.), „hazai terepen” tartjuk meg a koncerteket, melyeket összekötünk balkáni táncházzal. A művelődési ház nem csak érzelmi okok miatt a legmegfelelőbb egy nagyszabású születésnapi ünnepségre, mivel itt született meg a két tánccsoport, hanem egy rendezvényhez, melyen több zenekar ad koncertet, ideális méretű terme van.

Ezen két helyszín, a RAM-Colloseum Központ és a Bolgár Művelődési Ház, együtt képes méltó keretet adni a 15. jubileumi Bulfest fesztiválnak. 

Az idei Bulfesten, egyrészt bemutatjuk a Jantra és Roszica tánccsoportok 15 éves munkáját, másrészt pedig felléptetünk minden régi táncost, velünk dolgozó zenekart, előadóművészt és az elmúlt évek Bulfestjeinek vendégeit, Magyarországról és külföldről egyaránt.

Az idei Bulfesten a házigazda Jantra és Roszica táncsoport mellett fellép a Pravo zenekar, a The Balkan Consort, Nikola Parov és zenekara, Eredics Dávid, Herczku Ágnes népdalénekes, Bulgáriából a Gaytan és Slavia zenekarok, Roza Bancseva és Alekszej Leszicski.

A szombati táncházakhoz, pedig csatlakozik még a Zora zenekar (szerb) és a Zeys Band (görög).

A Bulfest fesztivál célja a bolgár közösségen belüli generációk összehívása, ezt az eddigi évek megmutatták, ezen a fesztiválon a három évesektől az ötven évesekig, minden korosztály nagy számban képviselteti magát; 14 éve, hogy 500 és 600 fő közötti a nézők száma. A Bulfest rendezvény mindig nyitott volt más magyarországi nemzetiségek felé - vendégzenekarok, táncegyüttesek meghívásával, mert úgy gondoljuk, hogy nem csak a bolgár nemzetiségen belüli összefogás, hanem a nemzetiségek létszámának csökkenése révén, már a magyarországi nemzetiségi életen belüli összefogás is elengedhetetlen a jövő szempontjából.

Bolgár Ifjúsági Egyesület

Az esemény szórólapja letölthető ide kattintva >>>


Cikkajánló
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!
- A SKULT13 márciusi programjai
- …MINT ÜSTNEK ZENGÉSE
- PultAlól 4. - Hol volt hol nem volt
- 10 éve együtt a Badacsonyi Borvidék Budapesten is

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing