Bujdosóék fröccskódexe

A legjobb, amit ebben a kánikulában ihatunk: a fröccs. A sokszor negyven fokos hőséget nehéz elviselni, ezért nagyon fontos a folyamatos folyadékbevitel. Ilyenkor a víz mellett a borkedvelők szomjoltóként a fröccsöt is előnyben részesítik. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet megosztja praktikáit, hogyan lehet még ízletesebbé tenni ezt a több mint száz éves magyar nedűt, és hogy milyen hibákat kerüljünk fröccsözésnél.

Az eredetileg spriccernek nevezett ital jótékony és frissítő hatását már 1842-ben Vörösmarty Mihály is felfedezte. „Kellemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén; szomjúságuk oltáskor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák. Talán azon betegségekben sem lenne céliránytalan ital, amelyekben a szénsav által történendő izgatás a belső részekre jótékonyan hat.” Azóta még tökéletesebb ízkombinációk sorakoztak fel a fröccsöt illetően.

Bujdosó-fröccskódex. HOL Magazin 2013. 

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó családi pincészet vezető borásza szerint a legfontosabb, hogy jó hideg borból és finom szódából készítsük a fröccsöt, emellett kerüljük az ásványvizet, különösen a magas ásványi anyag tartalmút, mert ettől ihatatlanná válik a fröccs. Tanácsa alapján érdemes a jégkockás megoldást is kerülni, hacsak nem koktélt készítünk a borokból.

Bujdosóéknál bevált szokás, hogy napközben hosszúlépéssel (2 dl szóda, 1 dl bor), majd naplemente után nagyfröccsel (2 dl bor, 1 dl szóda) csillapítják szomjukat. Persze rengeteg fröccsrecept létezik, a lényeg, hogy napközben könnyedebb italt készítsünk. Saját receptjük alapján a Bujdosó Friseccot használják kisfröccsnek (1 dl bor, 1 dl szóda). „Az én ízlésem szerint a bornak mindig száraznak és élénk savúnak kell lennie, így számomra fröccsnek a legideálisabb a Csomó, a Torony, a Mentőöv és természetesen a Frisecco, valamint a Rosecco” – mondta Bujdosó Ferenc. A secco eleve tartalmaz buborékot, és az alapbort is az elevenség, könnyedség alapján választják ki hozzá, de a Mentőövre is esküsznek. Ha seccót fogyasztunk, az mindig legyen pezsgőhőmérsékletű, 5-8 fokos, de ez minden fröccsre iránymutató.

 Bujdosó-fröccskódex. HOL Magazin 2013.

Vannak olyan alapvető „fröccs-hibák”, amelyek elrontják a frissítő ital élvezetét. Ezért érdemes kerülni a hordós érlelésű borokból készített spriccereket. Akadnak olyanok is, akik a rossz minőségű boraikat fröccsként próbálják eladni, ami azért sem célszerű, mert a szódavíz, illetve a széndioxid felerősítik a borok illat- és ízhibáit.

A Bujdosó családi pincészet hamarosan új ötletét is megvalósítja Balatonic nevű koktéljával, ami a Portonik portugál fehér érlelt száraz portói és tonik 1:1 arányú keverékének magyar változata lesz. Emellett már most is készítenek – egyelőre saját célra – secco alapú koktélokat. Bujdosó Orsi mindig is szeretett kísérletezni boraikkal, idén a család legfiatalabb hölgytagjairól elnevezett „secco-koktélokat” kevert ki, így születtek meg a Barbarella, a Jázmin, a Daniélla és a Maya álma nevű italok. A receptek a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Facebook oldalán olvashatók.

 Bujdosó-borok. HOL Magazin 2013.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Ennek eredményeképp termékpalettájuk között ma már prémium szegmensnek szánt borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing