Budapest100 - Ötven budapesti épület nyitja ki kapuját

Ötven budapesti épület ünnepli 100. születésnapját 2013-ban: a jubileumi évfordulóra házi koncertekkel, piknikkel, fotókiállításokkal, háztörténeti bemutató sétákkal és számos különleges programmal várják az érdeklődőket a fenntartók és tulajdonosok április 6-án és 7-én a Budapest100 rendezvénysorozat keretében.

A legtöbb helyen tartanak kerti pikniket, fotókiállítást vagy híres lakókról rendezett filmvetítést, előadást is, mint például az V. kerületi Nyáry Pál utca 9-ben, ahol az egykor ott élt Karády Katalinról meséli el emlékeit Csöpi néni, a ház legrégibb lakója - olvasható a program honlapján.

Nemcsak lakóépületek, de intézmények is várják a látogatókat: idén lesz száz éves egyebek mellett a II. kerületben jelenleg a Szabó Ervin Könyvtárnak helyet adó villa, amely egykor Márkus Emília színésznő otthona volt. Itt délelőtt Süle Ágnes művészettörténész tart sétát, délután pedig Sirató Ildikó színháztörténész előadását lehet meghallgatni.

A Vigadó téri hajóállomáson a Kossuth Múzeumhajón a 100 évvel ezelőtti dunai hajózás élményeit lehet átélni, az egykori Britannia és Béke szállóban (ma Radisson Blu Béke Hotel) pedig a Keep Swing Egyesület tagjainak segítségével az 1913-ban divatos tánclépéseket sajátíthatják el az érdeklődők.

A hétvégén kinyit az Igazságügyi Palota épülete is, ahol a Kúria elnökének dolgozószobáját, az elnöki fogadótermet és a dísztermet lehet megtekinteni.

Több egyházi intézmény is jubilál ebben az évben: az Árkay Aladár által tervezett, a szecesszió építészeti remekművének tartott fasori református templomban Millisits Máté művészettörténész előadásai mellett az egyházközösség tagjai épületbemutató sétát tartanak, később pedig zenei áhítatra várják a látogatókat.

Kőbányán a Szent László-plébánián Sorg Antal építőmester munkásságát ismerhetik meg a látogatók Búzás Kálmán előadásában, amelyet toronybejárással egybekötött templombemutatás követ, a Kazinczy utcai ortodox zsinagógában pedig egy korszakalkotóan modern intézményt ismerhetnek meg a helyszínre érkezők.

Igazi időutazáson vehetnek részt a vendégek a századelőn számos világszabadalomnak is otthont adó Főtaxi 100 éves székházában, amely többek között annak - a Drost Tivadar német mérnökről elnevezett - készüléknek a központja is volt, amely először tette lehetővé a telefonos taxiirányítást.

Épületbejárást tartanak a kelenföldi hőerőműben, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) volt fertőtlenítő intézetében, a Széchenyi-fürdőben és a mozgásjavító intézetben is, ahol többek között korabeli filmhíradókat is vetítenek a látogatóknak.

A Budapest100 programhoz csatlakozó épületek listája a részletes programokkal és címekkel együtt a http://budapest100.hu/content/_common/attachments/bp100-brochure-web.pdf oldalon található.

 

MTI 2013. március 26., kedd 15:53
Fotó: www.digicart.hu 


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing