Budapest Park - A megvalósult tervek és a jövő

Kilencvennyolc nagykoncert, 510 fellépő művész, táncszínházi előadások, kiállítások várták az összesen több mint 200 ezer látogatót a 11 ezer négyzetméteres Budapest Park első nyarán a Soroksári úton, a Rákóczi híd pesti hídfőjénél. A szórakozóhely szombaton a Brains-együttes koncertjével zárja a szezont.

Az egykori villamosremíz 12 éve parlagon álló területe az idén tavasszal élettel telt meg: a színesre festett hajókonténerekből felépült kulturális központ programjaira működésének négy hónapja alatt mintegy 216 ezren voltak kíváncsiak - összegezték a szervezők az idei szezont az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Mint írják, a kerületi önkormányzat egyetértése esetén 2013 április közepén újra megnyílik a Park, területén öt önálló bulihelyszínnel, az idei fellépőket visszavárva további hazai és külföldi együttesekkel bővítve a koncertprogramot. Folytatódik a vasárnapi gyerekparksorozat koncertekkel, színházi előadásokkal, legóépítő-versennyel.

A mozgásszínházak mellett jövőre vidéki és fővárosi színházak, köztük független társulatok művészei is fellépnek a Parkban. Kertmozi-programsorozatot indítanak, ahol művészfilmeket láthat a közönség, a Budapest Park Galériában pedig ipar-, képzőművészeti és fotókiállítás várja a látogatókat.

A fogyatékkal élőkre tekintettel a Park teljes területe akadálymentesített, így szinte minden bulihelyszín megközelíthető kerekesszékkel is. A tervek szerint - arra építve, hogy a hajópadlóval burkolt nézőtér alkalmas a hangrezgés közvetítésére - egyes koncertekre hallássérülteket is meghívnának.

A közleményben az idei szezont felidézve kitérnek arra, hogy a májusi indulás dinamikáját lefékezte ugyan az elhúzódó engedélyezési eljárás, az ismert magyar és külföldi együttesek, előadók - köztük a Republic, az izraeli-amerikai Infected Mushroom, a Bikini, Péterfy Bori, a Kiscsillag, a The Carbonfools, Hobo és bandája, a Compact Disco - meghozták a várt sikert.

A júliusi világzenei napok keretében a 200 négyzetméteres nagyszínpadon vendégszerepelt taiko dobshowjával a japán Gocoo együttes, a szerb fúvószenekar, a Boban i Marco Markovic Orkestar, a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix és a Ghymes együttes. A Park egyik meghatározó helyszíne volt a Magyar dal napjának, amelyen a délelőtti gyerekkoncerteket délután hét népszerű együttes fellépése követte.

A kulturális központ eredeti koncepciójában nagy hangsúlyt kapott az összművészeti jelleg, az, hogy a zenei programokon túlmenően kiállításoknak, független színházi előadásoknak, könyvbemutatóknak is helyet adjon.

Ez a terv Szabó Győző könyvének májusi bemutatója után, forráshiány miatt, megtorpanni látszott, augusztus végén azonban az első táncszínházi bemutatót is megtartották: a Hobo-koncertre gyülekező közönséget a Tünet Együttes Te szemét! című, humorral teli performansza fogadta. Szeptemberben a Magyarországon ritkán látható Fehér Ferenc Brothers című előadását és a Pataky Klári Társulat produkcióját láthatta a Park közönsége.

Szeptemberben megnyílt a Budapest Park Galéria első kiállítása is, amely a tihanyi ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál képzőművészeti anyagából mutat be válogatást a Park alatti pincerendszerben. A tárlat a szórakozóhely szombati zárásáig látogatható.

 

MTI 2012. szeptember 26., szerda 13:49


Cikkajánló
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Megnyíltak a Hotel Memories Budapest **** konferencia termei
- Nagy dobásra készül a Superfly
- XVIII. EGRI BORSZALON

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing