Budapest Music Center, a budapesti Carnegie Hall

A Budapest Music Center alapítóját Gőz Lászlót kérdezzük az új létesítményről:
- A Budapest Music Centert korábbi nyilatkozataiban közismert nyugati intézmények - King’s Place (London), Ircam (Párizs) - hazai másaként emlegeti. Kiemelt szerepet szánnak a magyar kulturális és zenei életben a központ számára. Mit gondol, mikorra vívhat ki hasonlatos hírnevet magának, mint az ötletadó zenei központok?

Az intézmény mint zenei központ 17 éve már működik, így zenei körökben már nemzetközileg is ismertnek mondható. A BMC mint Zenei Információs Központ és könyvtár, valamint a lemezkiadó, számos nemzetközi elismerésben részesült már. Az új ház adta lehetőség egy új kezdetet jelent a BMC életében, hiszen koncerteknek és kurzusoknak és számos más közönséget is megmozgató eseménynek biztosít majd helyszínt. Ezzel a számunkra is új lehetőséggel remélhetőleg még nagyobb területet ölelhetünk át, a hazai és európai zenei életben.

- Az Ön munkásságát tekintve és a BMC korábbi munkáit látva azt gondolom nem kérdéses a BMC zenei központ létrejötte. Azonban, felmerül a kérdés a jelen nehéz gazdasági helyzetben, hogy eme merész terv - mely a zenei kultúra és értékek megőrzését tűzte ki célul – hogyan tud megvalósulni a válságos üzleti világban?

Több forrásból tervezzük megoldani a ház működését. Számítunk arra, hogy a ház minősége, elhelyezkedése, különleges belsőépítészeti és akusztikai megoldásai és nem utolsó sorban egyedisége vonzza majd a koncertlátogatók mellett azokat a cégeket is, akik rendezvényeikhez egy tartalmas helyszínt keresnek. Számítunk arra is, hogy a főváros más intézményeihez hasonlóan, a város és a kulturális tárca segítséget nyújt, hogy magas színvonalú programok lehessenek a házban és közcélú feladatainkat is tovább tudjuk folytatni.

- Úgy tudom az épület technikai felszereltsége, a koncertterem akusztikája, valamint a lemezfelvételre alkalmas kis termek is egyedülállóak az országban. Említene néhány kuriózumot, hogy mit rejt a modern technikai háttér valójában?

A technikai felszereltség mögött egy nemzetközileg is elismert tervezőgárda áll, így a helyszínek hang-, fény-, vetítés- és stúdiótechnikája a legmodernebb eszközökkel van felszerelve. A technikai háttér színvonala szükségtelenné teszi külső eszközök behozatalát. Az eddigi ún. „behangoló” koncerteken végzett mérések eredményei után bizton állítható, hogy egyedülálló kamarazenei és rendezvény helyszín lesz a központ

- Kiemelten említette a ház részeként a Jazz Club kialakítását. A klubot, mint zártkörűen fenntartott helyiséget vagy mint nyilvános vendéglátó helyet / bárt kell elképzelnünk?

Egy jazz klub létrehozása 40 éve foglalkoztat, A világban több, vendéglőhöz kötött jazz klub működik. Valójában az Opus Jazz Club napközben kávéházként és étteremként üzemel, de este – köszönhetően a pneumatikus padlóba süllyesztett színpadtechnikának és a beszerelt hang és fénytechnikának – pár perc alatt egy koncertteremmé válik. Befogadó képessége 150 fő, épített elektroakusztikus környezete CD minőségű hangzást biztosít bármilyen létszámú jazz produkcióhoz.

 

A helyszínről bővebben a SpeciaLista oldalain >>>

Ajánlatkérés, közvetlen kapcsolat a helyszín képviselőjéhez >>>

Fotó: mno.hu


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing