Budapest-Eger együttműködés

2014.09.16. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

 

Együttműködési megállapodást kötött Budapest és Eger városa, az erről szóló dokumentumot Tarlós István főpolgármester és Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester írta alá hétfőn Budapesten.

A megállapodás aláírása előtt Tarlós István arról beszélt, hogy Magyarországon van egy "magyarázhatatlan és egészségtelen" ellentét a főváros és a vidék között, amely az 1950-es évekre vezethető vissza. "A mi dolgunk az, hogy ezt felszámoljuk" - hangsúlyozta a főpolgármester, hozzátéve: a fővárosnak és a vidéknek is megvannak a maga értékei.

Eger múltjáról szólva elmondta, a város olyan történelmi kort idéz, amely dicsőséges a magyar nép számára. Eger a 16. században "elszántságból, akaratból, erőből, hazaszeretetből, leleményességből, férfiasságból és nőiességből is példát adott az utódoknak" - fogalmazott Tarlós István utalva Eger 1552-es törökök általi ostromára.

Tarlós István közölte: a főváros és a hevesi megyeszékhely megállapodása elsősorban és mindenekelőtt a kultúra területére terjed ki. A két város a kulturális fesztiváljai keretében is együttműködik, és a méltán nemzetközi hírű egri borgasztronómia is ennek az alapját képezi, továbbá együttműködnek majd múzeumaik és színházaik is - mondta.

Hozzátette: a város vezetői rendszeres találkozóikkal, részvételükkel a szervezőmunkában igazi tartalmat adnak majd az együttműködésnek.

"Mutassuk meg végre, hogy Budapest és a vidék nemcsak szemben állni tud egymással, hanem össze is tud fogni" - fogalmazott Tarlós István.

Szólt arról is, hogy korábban már kötöttek hasonló együttműködési megállapodást - a többi mellett - a Magyar Tudományos Akadémiával, budapesti egyetemekkel, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, legutóbb pedig a CÖF-CÖKA-val.

Habis László polgármester azt mondta, hogy nagy megtiszteltetés és óriási lehetőség Eger számára, hogy lehetősége van a fővárossal együttműködési megállapodást kötni.

Eger számos kulturális értéket hordoz - mondta. Büszkék a könyvtárukra, a színházukra, azokra az emberekre - például alkotókra, művészekre és borászokra -, akik felelőséget éreznek Eger értékeiért, és azt igyekeznek továbbfejleszteni - tette hozzá.

A kezdeményezés ötletgazdája, Nyitrai Zsolt (Fidesz-KDNP) Eger országgyűlési képviselője kijelentette: a szövetség eredményes lesz, hiszen Budapestet és Egert összeköti a hagyományok tisztelete, a történelmi pillanatok, a kulturális forgatag és a nemzetközi ismertség. Reményeik szerint a megállapodás segít abban, hogy Eger újra "az országos vérkeringés mindennapi része legyen" - mondta. Hozzátette: az együttműködést a jövőben ki lehet terjeszteni akár az oktatás, a kutatás-fejlesztés vagy a gazdasági társaságok területére is.

 

MTI 2014. szeptember 15., hétfő 12:32

Fotó: pestmegye.com


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing