Borvárosi JelesNapok – Adventi Borvásár Budafokon

Advent utolsó hétvégéjén – december 18-án tradicionális borkóstolás és vásár, hagyományőrzők, kézművesek, zenei programok, valamint karácsonyi kirakodóvásár lesz a Borvárosban.

Újra felébred csipkerózsika-álmából a borváros. Budafok, a „szőlő és bor városa” cím büszke birtokosaként az európai uniós forrásokból megvalósuló Borváros projekt keretében újra felpezsdíti a borkultúrához kapcsolódó turisztikai attrakciókat és programokat. A Záborszky-pince (Budafok, Nagytétényi út 24-26.) ad otthont a „Borvárosi JelesNapok” programsorozatnak, amelynek első állomása a 2010. december 18-án, szombaton megrendezésre kerülő Adventi Borvásár.

Borvásár Budafokon. HOL Magazin 2010.

A borvárosi JelesNapok célja, hogy felelevenítse a kerület méltán elismert bor- és pezsgőkultúráját, valamint szélesebb körben is bemutassa a kerület rangos képző-és iparművészeit, muzsikusait, továbbá megismertesse a látogatókat a környékbeli hagyományokkal és ízekkel. A Képző és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. Kerület Kultúrájáért, mint főszervező a „Budafok Borváros” projekt elindulása kapcsán családias adventi programmal várja a látogatókat.

A gyermekprogramok (gyertyaöntés, mézeskalácssütés, faliképek és ajándéktárgyak készítése) mellett fellép a Brüders Kapelle, a Cimbaliband, lesz karácsonyi borvásár és újbor kóstolás a helyi borászatok (Debreczeni, Lics, Ferenczy, Lars-Keszthelyi, Sümegi, Soós István Tangazdaság) bevonásával, halászléfőzés, kézművesek piaca, sült gesztenyézés, forralt borozás, kenyérlángos és sajtkülönlegességek. Az esemény karácsonyfáját igazi lokálpatrióta helyi-kerületi összefogással az Árpád utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola diákjai díszítik fel. A rendezvénysorozatot ünnepélyesen Szabolcs Attila polgármester, valamint dr. Feledy Balázs, művészeti író, a közalapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg. A megnyitó díszvendége Kutasi Tünde szobrászművész, akinek alkotásaiból kiállítás nyílik a helyszínen.

Budafok hazánkban egészen egyedülálló borászati adottságokkal rendelkezik. Borászati hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza, és az Árpád-házi királyok idején is számottevő szőlőtermesztés folyt a Borhegyen. Az 1800-as évek végére már több mint 300 borospince működött Budafokon egyes vélemények szerint mintegy 120 kilométer hosszú pincerendszerrel a borászat mellett otthont adva a pezsgő- és konyakgyártásnak is. Nem véletlen tehát, hogy a kerület a múlt században a magyar bortermelés- és kereskedelem vitathatatlan fellegvára volt, és ma is számos nemzetközi díjnyertes bor- és pezsgőkészítő pincészet otthona. A borászati hagyományok elismeréseként Budafok 1987-ben megkapta a „Szőlő és bor városa” címet.

E hagyományokra építve ismét felpezsdül a Borváros egy európai uniós támogatásból finanszírozott fejlesztésnek köszönhetően. A jelentős történelmi múltra, valamint a kerület borkultúrájára és borászati hagyományaira építve 2010-ben közel 300 millió forintos európai uniós támogatással kezdődött meg a Borváros projekt. A Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. Kerület Kultúrájáért civil szervezet gondozásában európai uniós támogatással 2011 nyarára megvalósuló projekt részeként idegenforgalmi és kulturális központot alakítanak ki a Záborszky Pince ma még használaton kívüli egységeiben, valamint felújításra kerül a pince fölötti Pestis-kápolna.

A budafoki pincerendszer turisztikai vonzerejének növelése érdekében skanzenszerű Borutca kerül kialakításra, amely Magyarország tíz borvidékét jeleníti meg az egyes vidékekre jellemző pincehomlokzattal, illetve borászati-múzeum létrehozásával magát a mesterséget is meg kívánják ismertetni a látogatókkal. A borkészítéshez kapcsolódóan a fafaragó, a kádár, és a hajóépítő-mesterségek fortélyaival is megismerkedhetnek a látogatók, valamint borászati bemutatókkal is várják majd a borkultúra kedvelőit a Budafoki Borvárosban.

A rendezvény pontos programja letölthető innen >>>


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing