BORMEDENCE 2017 Borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből

2017.12.04. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Határtalan kárpát-medencei borkóstoló * 2017 legnagyobb Kárpát-medencei kóstolója * Határtalan borparádé, sétáló kóstoló * 50 kiállító a Kárpát-medence minden szegletéből

A Bormedence 2017 egy olyan egyedülálló és különleges rendezvény, amely idén első alkalommal közel 50 kiállító közreműködésével az Olasz Kultúrintézet patináns épületébe december 8-án egy helyen mutatja be a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját. A hagyományteremtő rendezvényen az érdeklődők a hat magyarországi régió borai mellett, számos külhoni borvidéket is megismerhetnek, a díszvendégek pedig idén a tokaji Abaújszántó és a partiumi Érmellék lesznek

A vendégek a sétálókóstolón megízlelhetik a hagyományos borfajták karakteres zamatát, miközben csemegézhetnek a híres torockói sajtból, az udvarhelyi kolbászból, illetve az édes felvidéki mákos finomságokból. A kóstoló végén pedig egy kis csíki sör kifejezetten jól fog esni.

A Bormedence kiváló alkalom arra, hogy az anyaországi és a külhoni borászok tapasztalatot cseréljenek, szakmai megbeszéléseket folytassanak, valamint – nem utolsósorban – hogy kóstoltassák kiváló boraikat, találkozzanak a borkedvelő közönséggel. Hazánk és a határon túli magyar területek ismert borászatai mellett még kevésbé ismert, de úgyszintén kiváló borászokat is vendégül látunk, miképp néhány nem magyar borászt is meghívtunk a Kárpát-medence különböző szegleteiből. A Kárpát-medencei legtöbb bortermelő vidéke bemutatkozik, elsősorban – de nem kizárólag – hagyományos fajtáinkat bemutatva.

A délután folyamán, 14 órától egy szűk körű, zárt találkozónk átbeszélik a résztvevők az eddigi és jövőbeli Kárpát-medencei együttműködéseket, az egyes régiók eltérő fejlődési modelljeit, a kerekasztal-beszélgetés anyaországi és a külhoni előadói lehetőségeket, tennivalókat vitatnak meg.

Azokat az újságírókat, sajtómunkatársakat, akik hírt visznek az eseményről a következő napokban (beharangozó), eljönnek és vállalják, hogy írnak beszámolót az eseményről, vendégként meghívjuk és várjuk a Bormedencére és annak szakmai beszélgetésére is.

 

Kapcsolat: szakmai@bormedence.hu

További információ: www.bormedence.hu

Esemény: http://bit.ly/bormedence-esemény


Jegyek elővételben 4900 Ft/fő, diákoknak, külhoni barátainknak további kedvezményeket biztosítanak a szervezők, emellett szakmai jegyeket is biztosítunk.

A rendezvény szervezői a Borra, magyar! egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar BOR Intézet, közreműködő partnerei – többek között – a Balatoni Kör egyesület, a Furmint Február, a FurmintUSA.

 

A Kárpát-medence tulajdonképpen egy kiterjedt borvidék – a világ talán egyetlen olyan egybefüggő területe, amely szinte teljes egészében alkalmas, borkészítésre – olyan akár egy medence, amelyről a Bormedence rendezvénysorozat is nevét kapta.

A Bormedence a 2015-ben utoljára megrendezett Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója szellemiségét vállalja fel, a Kárpát-medence nagyon gazdag és sokszínű, határtalan borkultúráját mutatja be. Ahogyan pedig Bott Frigyes, kiváló felvidéki borász megfogalmazta: „a Kárpát-medence egyedülálló adottságainak visszaigazolásához a magyar borokon keresztül vezet az út”.

Magyarországon hivatalosan elfogadott 150 borszőlő-fajtából 93 hagyományos fajta (legyen az őshonos, hazai keresztezésű vagy regionális fajta), és az összes szőlőterület közel kétharmadát teszik ki, azonban sok esetben viszonylag kevés ismeret forog róluk a köztudatban. Ennek javítása érdekében a Bormedence boregyetem keretében két mesterkurzust is lesz, ahol a vendégek a betekintést nyerhetnek a furmint és a bakator világának rejtelmeibe. A furmint az egyik legismertebb Kárpát-medencei fajtánk, nagy valószínűség szerint a történelmi Magyarországon született meg, helyi szőlőfajták természetes kereszteződéséből. A kóstolón izgalmas tételek lesznek Tokajból, Somlóról és Badacsonyból, külhonból pedig Arad-hegyaljáról, a Felvidékről, Kárpátaljáról, a Szerémségből, sőt még Szlovéniából is. A bakator egyike a legkiválóbb magyar szőlőfajtáknak, mely főképpen Érmelléken volt elterjedve, ahol eredeti, ott keletkezett, ősi magyar szőlőfajtának tartják. Több fajtája ismert, köztük van fehérszőlő és kékszőlő is. A bemutatót a Bakator Szövetség alapítói tartják – Érmellék mellett Badacsony, Kárpátalja, Somló, Szatmár-hegyalja és Szerémség csodás borain keresztül.

A rendezvény több mint egy kóstoló, hiszen azzal, hogy a jelen lévő borászok és szakemberek Laposa József badacsonyi vincellér által megfogalmazott Kárpát-medencei Borszerződés szellemiségében megerősítik a Kárpát-medencei kapcsolatokat és az összetartozás fontosságát fejezik ki.

E mostani alkalom a Bormedence Kárpát-medencei program-sorozatának első állomása, következő eseménye az Első Magyar Borszínház Kárpát-medencei borkultúra estje lesz, amelyre vélhetően 2018 februárjában kerül sor.

 
   

Cikkajánló
- A zene mindenkié – avagy minden, ami zene
- Új hangversenysorozatot indít el a Nemzeti Énekkar
- Léhűtők és boszorkányok
- Budapest 145 éves
- Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing