Borkóstolás 1.

Sorozatunk a laikus borkedvelőknek szól. Azoknak, akik szeretnének eligazodni a boltok polcain sorakozó, megszámlálhatatlanul sokféle bor között úgy, hogy közben a kóstolás tudományába is beletanulnak.
Ma már a minőségi borok életünk szerves részét képezik. Érdemes tehát körülnézni a borok világában. Amennyiben egy adott bor jellemzőire vagyunk kíváncsiak, számos információt kell beszereznünk. Többek között tudnunk kell, milyen szőlőből készült a nedű, a szőlőt milyen éghajlati- és talajviszonyok között érlelték, mi volt az elkészítési technológia.

Tévhit, hogy a bor kóstolásához különleges képesség, vagy veleszületett tehetség kellene. Értékítélete mindenkinek van, persze a gyakorlás elengedhetetlen. A profi borkóstolók, akiknek gyakran több ezer különböző fajta kóstolása van a hátuk mögött, olyannyira rutinosak, hogy már le sem kell nyelniük a vizsgált anyagot, rövid ízlelgetés után kiköpik. A kezdőknek ezt semmiképpen sem ajánljuk, ők csak nyeljék le, mivel az ízek csak így adják át magukat teljesen, és a bor lecsengése, azaz utóíze is így állapítható meg igazán. Az ízérzékelés a nyelés pillanatában a legerősebb. A nyelvgyöknél, ahol az ízlelőbimbók nem emelkednek ki a nyelvből, tovább megmarad az ízérzet, mint a nyelv hegyén.

Mielőtt megkóstolnánk a bort, tanulmányozzuk színét, illatát, így megismerhetjük jellegét, amivel az íze jó esetben harmonizál. Kóstolás előtt az illatot néhányan úgy próbálják előcsalni, hogy vadul lötykölik a pohár tartalmát, mintha menetet vágnának a pohár oldalába. Pedig ettől nem lesz illatosabb a bor. Kétségtelenül fontos a szagolgatás, ami majdnem akkora szerepet játszik a bor “kiolvasásában”, mint ízlelése. Sokat kell adnunk az első benyomásra, mert az orr érzékeny, ám hamar elfárad. Csak néhány rövidet szippantsunk, de közben erőteljesen koncentráljunk.

Az egyszerű, hétköznapi borok, amelyek lényege a kellemesen friss íz, minden további nélkül átvészelnek néhány hetet a hűtőszekrényben vagy viszonylag meleg pincében, sőt akár egy évet is kibírnak ilyen körülmények között. Ha viszont jó minőségű, drágább borunk van, éppen, hogy érdemes sokáig tárolni és megvárni, míg a nemes nedű teljesen megérik. Mivel a bor eleven termék, folyamatosan változik és minden fizikai behatásra reagál. Az évekig tartó tárolás szempontjából az a megfelelő pince, amelyik jól szellőzik, és a levegő páratartalma hetven és kilencven százalék között van. Ideális, ha a hőmérséklet 16 C körüli és állandó. A meleg és fényes tárolóhelyiségben gyorsabban hanyatlik a bor. Fontos, hogy a palackokat fekve tároljuk, hogy a folyadék nedvesen tartsa a dugót. Így a palack szája zárt marad, a káros oxidációt okozó levegő nem juthat a palackba.

A későbbiekben foglalkozunk a bor helyes ár-érték arányának meghatározásával. Avatott kóstolóként erre is lehetőségünk lesz. A közhiedelemmel ellentétben a borok étel-ital párosítását nem kell mereven értelmezni, jó néha kísérletezni. Erre is visszatérünk még.

- hvg.hu -

- borspecialista -


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing