Borfesztivál: programok a fesztiválszínpadon

A Borfesztiválon szeptember 11-15. között a két színpadon számos művészeti produkció képviseli az igényes magyar és nemzetközi zenei- és tánckultúrát.

Ismét a Borfesztivál fogadja be a „Magyar Jazz Napjának” programjait, de idén a programokhoz a Nemzeti Táncszínház is kapcsolódik a szeptember 14-i nyílt napjával.  

 

Szeptember 11. szerda

(Konferanszié: Borbás Mária)

 

18 óra

ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

 


20 óra

MAGNA CUM LAUDE

A zenekar az utóbbi években a hazai szakmai sikerek mellett sorra aratja külföldi diadalait. A határ környéki magyarlakta településeken 2012-ben már igazi sztárzenekarról beszélünk. Dublin, London klubjai, illetve a jordániai Amman egyik antik amfi teátruma után a Magna Cum Laude a következő időkben újabb nemzetközi fellépésekre készül.
www.magnacumlaude.hu

 


 

Szeptember 12. csütörtök

16 óra

A KÖZTÁRSASÁG BANDÁJA

A Köztársaság Bandája olyan világzenét játszik, amiben népzenei feldolgozásaikat városias, naprakész formába öntik. A zenekar pécsi és bonyhádi népzenészekből alakult 2010-ben. Új és friss hang az övék.
www.akoztarsasagbandaja.hu

 

18 óra

NIKOLA PAROV ÉS ZENEKARA

Ha világzenéről vagy a kortárs ethnojazz-ről van szó, Nikola Parov meghatározó személyisége a műfajnak. Külföldi turnéi után hazatérve megírta a NAPLEGENDA produkció zenéjét, az Állami Népi Együttes számára. Ekkor találkozott Herczku Ágnessel. Herczku Ágnes gyorsan a magyar ethno-kortárs énekes mezőny élén találta magát. A Magyar Állami Népi Együttes szólistájaként számos sikert ér már el.
www.facebook.com/nikola.parov.7

 

20 óra 30 perc

GHYMES EGYÜTTES

A Ghymes zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: működésük alatt eddig 18 önálló albumot jelentettek meg. A lemezek sikere bizonyíték arra, hogy a minőségi, érzelemgazdag zenére, értékes gondolatokra mindig igent mond a közönség. A Ghymes munkássága az egyetemes kortárs kultúra kitörölhetetlen részévé vált. Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző 2011-ben megosztott Kossuth-díjban részesült.
www.ghymes.hu

 


 

Szeptember 13. péntek

 

16 óra

TÁRKÁNY MŰVEK

A koncerten leginkább a legújabb Címesincsen című albumról hangoznak el dalok. Sok irányba kíváncsiskodó, zenei és nyelvi humorral átszőtt dalok ezek: laza szemlélődésbe oltott fi lozófi a, gyerekesnek álcázott metafi zika, szívfájdító szerelem és szerelem minden vonatkozásban, hangulatjelentés piacról, megmondós dalok a képmutatásról, az egyik születésnapi dal pedig a Happy Birthday című slágernek üzen hadat.
www.tarkanymuvek.hu

 

18 óra

HOLDVIOLA

A zenekar 2006 tavaszán alakult Miskolcon, nevét egy Bükk hegységben honos virág után kapta. Tagok: Barta Zsófi (ének, vokál), Farkas Péter (dob, bill. hangszerek, vokál), Gál Lajos (gitárok). 2013-ban csatlakozott a zenekarhoz Török Tilla 2012–es Prima Primmissima Junior díjas népdalénekes, zenész. Zenéjükben kicsit továbbgondolják gyönyörű népdalainkat, electro-folk-rock koncertjeik a zene, a tánc, a színház és a film ötvözete.
www.holdviola.hu

 

20 óra 30 perc

VUJICSICS EGYÜTTES
Vendég: Tolcsvay László, Söndörgő Együttes

A hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok változatos és gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki céljául az országosan ismert és népszerű, de határainkon túl is sikeresen koncertező „Vujicsics Együttes”. Az együttes 1974 tavaszán alakult Pomázon, mint a helyi nemzetiségi táncegyütteszenekara.
www.vujcsics.hu

 


 

Szeptember 14. szombat

A Magyar Jazz Napja

14 óra

VASVÁRI PÁL SOUL SIX BAND

Vasvári Pál Soul Six Band-je a modern jazz egyik legjobb hazai képviselője. Tagjai mind jól ismert és elismert muzsikosok, akik a fiatal generáció képviselőivel egészülnek ki. Az együttest egyszerre jellemzi a hagyományos és a modern jazz zenei hangzás, valamint a népzenei elemek. "Outsider" című lemezüket mutatják be.

 

15 óra 30 perc

HOT JAZZ BAND

Magyarország leghíresebb borászainak kedvenc zenekara már megfordult a Bock, Gere, Tiffán hármasnál Villányban, játszott a Hír Tv borárverésén és az Év Borásza Díjátadón, de a Bikavér ünnepen és a Tokaj hegyaljai fesztiválon is rendszeres fellépő. A zenekarban két Törleylovag is megbújik. A műsorban kitűnő érlelésű muzsika zamata mellett érezni a vidámság intenzív ízeit is. A műsor vendége Bolba Éva.

www.hotjazzband.hu

 

18 óra

TEMESI BERCI ÉS EGYÜTTESE

Temesi Bertalan (Berci) Artisjus díjas basszusgitáros, előadóművész. A Magyar Jazz Szövetség különdíjasa. Az I.Magyar Smoothjazz dalszerzés díjazottja, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnökségi tagja. Az Előadóművészek és Táncművészek Jogdíjbizottsági tagja. Session zenészként az eltelt 15 évben 55 nagylemezen dolgozott. Az RTL Klub zenei rendezője. Első saját albumán a funk, a soul és a fúziós zenei motívumok mellett a könnyedebb, modern jazz lelhető fel, ami On Time címmel debütál a Budavári Borfesztivál színpadán, a Magyar Jazz Napján.
www.berci.hu

 

19 óra

MAGYAR JAZZ GITÁROSOK

Babos Gyula - gitár
László Attila - gitár
Balogh Roland - gitár
Pluto Horváth József - basszusgitár
Kőszegi Imre - dobos

 


20 óra 30 perc

BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA

A Budapest Jazz Orchestra a kortárs jazz és big band zene művelése mellett ápolni szeretné a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, terjeszteni értékeit, szakmai tapasztalatit pedig tovább kívánja adni a fiatal muzsikus generációnak. Feladatának tartjaa magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását. A Budapest Jazz Orchestra az egyetlen magyar big band, amely meghívást kapott olyan fesztiválokra, mint a Montreux-i Jazz Fesztivál vagy a Cannes-i MIDEM fesztivál. A Kollmann Gábor vezetése alatt működő zenekar muzsikusai nem csak professzionális jazz muzsikusok, de többen közülük jelentős hazai eMeRTon illetve Artisjus díjakkal elismert művészek.
www.bjo.hu

 

22 óra

JOANA AMENDOEIRA

Az énekesnő alig 13 évesen lett a női előadó kategória első helyezettje a portói Grande Noite do Fado tehetségkutató versenyen és már igen fiatalon együtt lépett fel a legendás fadoénekessel, Carlos do Carmo-val. Komoly nemzetközi karriert futott be, rendszeresen fellép Európa legjelentősebb koncerttermeiben, varázslatos hangja rabul ejti a közönséget Amerikában, Japánban, Dél-Amerikában egyaránt.
www.facebook.com/joana.amendoeira.1

 


 

Szeptember 15. vasárnap

A Magyar Folklór Napja

(Konferanszié: Herczku Ágnes)

 

12 óra

I. NEMZETEK SAJTVERSENYE
Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó


14 óra 30 perc

PÁL ISTVÁN "SZALONNA" ÉS BANDÁJA
Vendég: Dóra Áron, Herczku Ágnes, Kubinyi Júlia, Majer Tamás

A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban.
www.szalonnaband.com

 

16.00 óra

KERTÉSZ TÁNCEGYLET

A Kertész Táncegylet Kulturális Egyesület a Borfesztivál hagyományos fellépőjeként fontosnak tartja, hogy műsorában megjelenítse Magyarország borhoz kötődő néphagyományait. Az együttes repertoárján megtalálhatóak a keleti, a nyugati és az erdélyi dialektus táncai egyaránt. Idén a jó hangulatú műsor során láthatnak többek között vajdaszentiványi, zalai, kalotaszegi, dávodi táncokat és erdőbényei bodnártáncot.
www.kertesztancegylet.hu

 

16 óra 30 perc

SZENTENDRE TÁNCEGYÜTTES

A Szentendre Néptáncegyüttes 1983-ban alakult Szentendrén. Közel százfős gyermek- és utánpótlás csoportok, és mintegy harmincfős felnőtt csoport alkotja az együttest, akik büszkék arra, hogy városuk, mely eddig képzőművészeti és zenei életéről volt híres, mára már a néptáncegyüttes által is ismert. A Szentendre Táncegyüttes tagjai lelkes fi atalok, akik fontosnak tartják a hagyományok visszatanulását és újjáélesztését. Életformájuk a tánc.
www.facebook.com/pages/Szentendre-Táncegyüttes

 

17 óra

TANAC TÁNCEGYÜTTES

A Tanac Néptáncegyüttes táncosai és zenészei a Pécs környéki horvát falvakból hozzák magukkal népviseleteiket, hagyományaikat. A saját hagyományok újraalkotásán kívül szívesen fordulnak a határainktól délre eső országok táncai és zenéi felé is, hiszen ami közös a nyelvben, tájban és történelemben, megjelenik a mulatságokban, ünnepekben, ahol mindenki lehet egyenlő és kiváló a körben.
www.tanac.hu

 

17 óra 30 perc

ZALAI TÁNCEGYÜTTES ÉS A KUTYAKÖLYKÖK

ZALAI TÁNCEGYÜTTES
Az együttes léte azoknak a lelkes pedagógusokna köszönhető, akik hallatlan tenni akarással,
a népi kultúra e sajátosága iránti elkötelezettséggel létrehozták a háromrészlegű „Pedagógus együttes”
néptánccsoportját. A Táncegyüttes művészeti tevékenységét szinte a kezdettől fogva a kettősség
jellemezte, a hagyományos, archaikus és autentikus folklór mellett mindig helyük és  létjogosultságuk
volt a Liszt, Bartók és más zeneszerzők zenéjére komponált elvontabb, gondolatilag gazdagabb
feldolgozásoknak.
www.zalaite.hu

 

KUTYAKÖLYKÖK
A fiúk a Zalai Táncegyüttesben találkoztak, ahol több mint egy évtizedig táncoltak. Néhány éve azonban
kiváltak, hogy megalakítsák saját formációjukat. Első koreográfi ájuk neve volt a   kutyakölykök”, de
annyira megtetszett nekik, hogy végül az együttes neve is ez maradt.
www.facebook.com/kutyakolykok.tancegyuttes

 

19 óra 30 perc

CSÍK ZENEKAR

Negyed évszázada, hogy a magyar népzenei élet egyik lelkesen tanuló, tudását szeretettel továbbadó, bátran igényesen alkotó, elismerten népszerű együttese a Csík zenekar. Ahogyan a szerelem is tud gyönyörű ugyanakkor gyötrelmes lenni, úgy a népzene szeretetében eltelt 25 év is tudott göröngyös útra vinni, illetve egekig felemelő boldogságot adni. Kívánom mindazoknak, akik  kíváncsian figyelemmel kísérik a munkánkat, hogy még sokáig leljenek örömet koncertjeinken az általunk játszott dallamok hallgatásában. Ezzel magunknak is kívánom ezt, hiszen hosszú ideig szeretnénk még mosolygó szemű, boldog, meghatott arcokat látva játszani, tudva, hogy van kinek muzsikáljunk.
www.csikband.hu


fotó: vilagveleje.hu


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing