Borász Szótár - Szakszavak és kifejezések betűrendben 5.

Sorozatunk előző részét lopóval és lőrével zártuk. Most egy magnum tétel kezdi a bemutatást. Tartsanak velünk borszótárunk utolsó előtti részében!

magnum palack: A megszokottnál nagyobb űrtartalmú palack. A másfél literes pezsgőspalackot nevezik magnumpalacknak általában.

magyar mustfokoló: Hazánkban hitelesített sűrűségmérő, melyet a must fokolására használnak.

majomtej: A kierjedt, vagy félig kierjedt de meg le nem tisztult bor.

mannitos erjedés: Borbetegség. A túlmelegedés miatt az erjedésben megakadt mustokban az erjedés során a gyümölcscukorból mannit, és tejsav képződik.

másolás: A tokaji seprőjében erjesztett bor.

maszk: A seprő letapadása a pezsgőspalack falán.

megfordulás: Borbetegség, mely során ecetsav és szén- dioxid képződik. A betegséget mikroorganizmusok okozzák, kénezéssel védekeznek ellene.

meizli: egéríz

melegkezelés: Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak. Pasztőrözéskor a bort 70-80 C- ra, érlelési céllal végzett melegkezelés alkalmával 40 C- ra melegítik a bort.

melegpróba: Borvizsgálati módszer, egyfajta állóképességi vizsgálat. Felbontatlan palack bort 10 napig 30- 35 fok hőmérsékleten tartják, és a 10 nap lejárta után vizsgálják a bor minőségét.

méricske: / lásd: fickó, fucsi /, fából készült, kisebb merítőedény.

meszely: Ûrmérték. Egy magyar meszely kb.: 0,42 liter, egy bécsi meszely kb.: 0,34 liter, egy pozsonyi meszely kb.: 0,42 liter.

metaborkősav: Borkő- stabilizáló anyaga.

metanol: Metil- alkohol, faszesz.

mikrovinifikáció: Szőlő és bortételek készítése kísérleti céllal, kis tételben.

minőségi bor: Borkategória, melynek paramétereit hatóság írja elő. Csak olyan bort lehet minőségi borként forgalomba hozni, amely ezeknek a minőségi előírásoknak megfelel. A kategóriába sorolást az OBI / Országos Borminősítő Intézet / végzi.

misztella: Párlattal, és sűrítménnyel feljavított must, amelyet borok édesítésére használnak.

murci: erjedésben lévő, vagy félig kierjedt zavaros bor.

muskátliíz: A szorbinsav, vagy a kálium-szorbát bomlásakor keletkező a muskátli szagára emlékeztető kellemetlen íz.

must: A szőlő friss leve.

mustfokolás: A must sűrűségének mérése üvegből készült merülő mérőműszer segítségével. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kg must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz.

mustsürítmény: Főzéssel, vagy kifagyasztással készült töményített must. Többnyire a mustok cukortartalmának megemelésére használják.

N, Ny

nagyfröccs: 2 dl bor és 1 dl szódavíz keveréke.

nedves cukrozás: Lásd galloz.

nehéz bor: Testes, nagy alkoholtartalmú bor.

nemes pincepenész: Lásd: Cladosporium cellare

nemesrothadás: Lásd: Botrytis cinerea.

neutrális bor: Jellegtelen, közömbös de nem hibás, beteg bor.

nyalós bor: Kissé édeskés bor.

nyálkázás: A must tisztítása ülepítéssel. A művelet után a bort kénezik, hogy ne erjedjen.

nyújtás: A must vagy a bor mennyiségét meg nem engedett eszközök használatával megnövelik. Vizet vagy más gyümölcs levét használják a művelethez.

nyújtott: (ital) 1 dl bor, 2 dl szódavíz keveréke. (lásd: hosszúlépés).

nyúlósodás: A lágy borok betegsége, amelyet a tömeges baktérium elszaporodás okoz. A bor olajszerűen folyik. Levegőztetéssel, savtartalom- növeléssel, kénezéssel védekeznek ellene.

O, Ö

O.B.I: Országos Borminősítő Intézet.

O.I.V: Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1924- ben alakult, Magyarország is alapító tagja.

óbor: Egy évnél idősebb bor.

opálos bor: Kissé zavaros bor.

ordas bor: Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.

ordináré bor: Közönséges, egyszerű vagy silány minőségű bor. A silányabb tokaji borokat is nevezik így.

oxidatív borkezelés: Oxidációs folyamatokat is alkalmazó borkezelési eljárások.

oxidált bor: Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor.

ozmofil élesztők: A nagy cukortartalmú közegben is élő, és szaporodni képes élesztők megnevezése.

önderülés: A bor természetes, spontán tisztulási folyamata.

Önemésztés: Lásd: autolízís

önocianin: A vörösborszőlő- fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.

önológia: Borászat

Önológus: Borász

 

Sorozatunk előző részei

BORSZÓTÁR 4.

BORSZÓTÁR 3.

BORSZÓTÁR 2.

BORSZÓTÁR 1.


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing