Borász Szótár - Szakszavak és kifejezések betűrendben 3.
Borhoz kapcsolódó elnevezéseket, borászati szakkifejezéseket ismertető sorozatunk újabb részében fény derül a fagyasztott bor, a gönci hordó és a fordítás mibenlétére is.

fagyasztott bor: Fagyasztással töményített bor. A bor víztartalma fagyasztáskor jéggé alakul, amely eltávolítása után a bor betöményedik, alkoholban gazdagabb lesz.
fagyott íz: A megfagyott, majd felengedett szőlőből készült bor kellemetlen íze.
fajélesztő: Színtenyésztett borélesztő.
fáradt bor: Szénsavtartalmát vesztett, jellegtelen bor.
farkasalmaíz: A farkasalma illatára emlékeztető kellemes boríz. Többek között a Merlot, és a Cabernet fajtáknak is a farkasalmára hasonlító íze van.
faszesz: Metil-alkohol, a pektinanyagok enzimes bontásakor keletkezik.
fátyolos: Nem tükrös, nem tiszta bor.
fehértörés: Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.
fejabroncs: A hordó két végén található, erős, széles abroncs.
fejtés: A tiszta bor leszínelése az üledékről.
feketetörés: Az oxidálódott vas- és a cserzőanyagok vegyületének csapadéka által okozott zavarodás.
félédes: Édeskés bor.
felfordult bor: Megtörött bor.
félszáraz: Kevés cukrot is tartalmazó bor.
fermentáció: Erjedés.
fertály: Negyedakó bor.
festőbor: Más borok megfestésére is alkalmas bor.
filoxéra: (Viteus vitifolii) Szőlőgyökértetű. Az európai szőlők gyökerén kóros sejtburjánzást okoz. A múlt században nagy pusztítást végzett Európa szőlőültetvényeiben, így hazánkban is.
finomszesz: Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz.
Flanzy-eljárás: Vörösbor-készítési módszer, szén-dioxid térben.
flaska: Palack.
fojtott must: Kén-dioxid hozzáadásával tartósított must.
fokolás: A must sűrűségének mérése areo méterrel.
fordítás: Törkölyre öntött borból készült bor.
főtt íz: A hőkezelés során túlhevített bor kellemetlen íze.
friss bor: Kellemes, üde, fiatal, bor.
fröccs: Bor és szódavíz keveréke. 1 dl bor - 1 dl szódavíz: kisfröccs 2 dl bor - 1 dl szódavíz: nagyfröccs 1 dl bor - 2 dl szódavíz: hosszúlépés 3 dl bor - 2 dl szódavíz: házmester
fruktóz: Gyümölcscukor.
funtfa: Dongafa készítésére szánt fahasábok rakata.
fűíz: Az éretlen szőlőből készült bor íze.
fűszerezett bor: Készített csemegebor, amelynek alkoholtartalma legalább 15,0, legföljebb 23 térfogatszázalék. A bor ízesítéséhez növényi fűszereket használnak.
G
gáttor: A pince boltozott előtere.
gallon: Angolszász űrmérték. Az angol gallon 4,56 liter, az amerikai gallon 3,785 liter.
galloz: A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.
gantár: ászokfa.
gipszezés: Gipszport adnak hozzá a zúzott szőlőhöz, annak érdekében, hogy a bor savasságét megnöveljék, vagy a vörösborok színét javítsák.
glicerin: Háromértékű alkohol. Főleg a cukor erjedésekor keletkezik. Növeli a bor sűrűségét.
glicerinerjedés: Borbetegség, ( megfordulás ) kénezéssel kezelhető.
glükóz: Szőlőcukor.
gömbölyű bor: harmonikus összetételű, testes bor.
gönci hordó: Tokaji hordótípus, kb. 186 liter. Nevét Gönc községről kapta.
gyantás bor: Görögországban, Attikában a fehérborokat általában gyantával ízesítik. A gyantával ízesített bort retsinának nevezik.
gyógybor: Borból készült gyógyító erősítő ital.
gyümölcsbor: Gyümölcshól, de nem szőlőből készült borszerű ital.
H
habzóbor: A pezsgőt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van.
hagymás színű: Pirkadt.
hamisítás: Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során. A valóságot nem fedő megnevezések alkalmazása is hamisítás.
harmonikus: A bor alkotóelemei összhangban vannak.
házasítás: Többféle bor, must összekeverése határozott cél érdekében.
hébér: Lopó.
hegyközség: Szőlőtermelőkből alakult érdekvédelmi társulás.
hektoliterfok: A szesztartalom mértékegysége, megfelel 1 liter abszolút alkoholnak.
heuriger: Termelői borkimérés Ausztriában.
hibrid: Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.
hidegkezelés (frigorizálás): A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.
hóbor: A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.
hordó: Abroncsokkal összefogott, hajlított dongákból készült tartály, általában tölgyfából készül, vannak még gesztenyefából, eperfából, akácfából készült hordók is.
hosszú bor: Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.
hosszúlépés: Fröccs.
hőkezelés: Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.
húzós bor: Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.
húzott minta: Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.