Borász Szótár - Szakszavak és kifejezések betűrendben 3.

Borhoz kapcsolódó elnevezéseket, borászati szakkifejezéseket ismertető sorozatunk újabb részében fény derül a fagyasztott bor, a gönci hordó és a fordítás mibenlétére is.

fagyasztott bor: Fagyasztással töményített bor. A bor víztartalma fagyasztáskor jéggé alakul, amely eltávolítása után a bor betöményedik, alkoholban gazdagabb lesz.

fagyott íz: A megfagyott, majd felengedett szőlőből készült bor kellemetlen íze.

fajélesztő: Színtenyésztett borélesztő.

fáradt bor: Szénsavtartalmát vesztett, jellegtelen bor.

farkasalmaíz: A farkasalma illatára emlékeztető kellemes boríz. Többek között a Merlot, és a Cabernet fajtáknak is a farkasalmára hasonlító íze van.

faszesz: Metil-alkohol, a pektinanyagok enzimes bontásakor keletkezik.

fátyolos: Nem tükrös, nem tiszta bor.

fehértörés: Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.

fejabroncs: A hordó két végén található, erős, széles abroncs.

fejtés: A tiszta bor leszínelése az üledékről.

feketetörés: Az oxidálódott vas- és a cserzőanyagok vegyületének csapadéka által okozott zavarodás.

félédes: Édeskés bor.

felfordult bor: Megtörött bor.

félszáraz: Kevés cukrot is tartalmazó bor.

fermentáció: Erjedés.

fertály: Negyedakó bor.

festőbor: Más borok megfestésére is alkalmas bor.

filoxéra: (Viteus vitifolii) Szőlőgyökértetű. Az európai szőlők gyökerén kóros sejtburjánzást okoz. A múlt században nagy pusztítást végzett Európa szőlőültetvényeiben, így hazánkban is.

finomszesz: Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz.

Flanzy-eljárás: Vörösbor-készítési módszer, szén-dioxid térben.

flaska: Palack.

fojtott must: Kén-dioxid hozzáadásával tartósított must.

fokolás: A must sűrűségének mérése areo méterrel.

fordítás: Törkölyre öntött borból készült bor.

főtt íz: A hőkezelés során túlhevített bor kellemetlen íze.

friss bor: Kellemes, üde, fiatal, bor.

fröccs: Bor és szódavíz keveréke. 1 dl bor - 1 dl szódavíz: kisfröccs 2 dl bor - 1 dl szódavíz: nagyfröccs 1 dl bor - 2 dl szódavíz: hosszúlépés 3 dl bor - 2 dl szódavíz: házmester

fruktóz: Gyümölcscukor.

funtfa: Dongafa készítésére szánt fahasábok rakata.

fűíz: Az éretlen szőlőből készült bor íze.

fűszerezett bor: Készített csemegebor, amelynek alkoholtartalma legalább 15,0, legföljebb 23 térfogatszázalék. A bor ízesítéséhez növényi fűszereket használnak.

G

gáttor: A pince boltozott előtere.

gallon: Angolszász űrmérték. Az angol gallon 4,56 liter, az amerikai gallon 3,785 liter.

galloz: A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.

gantár: ászokfa.

gipszezés: Gipszport adnak hozzá a zúzott szőlőhöz, annak érdekében, hogy a bor savasságét megnöveljék, vagy a vörösborok színét javítsák.

glicerin: Háromértékű alkohol. Főleg a cukor erjedésekor keletkezik. Növeli a bor sűrűségét.

glicerinerjedés: Borbetegség, ( megfordulás ) kénezéssel kezelhető.

glükóz: Szőlőcukor.

gömbölyű bor: harmonikus összetételű, testes bor.

gönci hordó: Tokaji hordótípus, kb. 186 liter. Nevét Gönc községről kapta.

gyantás bor: Görögországban, Attikában a fehérborokat általában gyantával ízesítik. A gyantával ízesített bort retsinának nevezik.

gyógybor: Borból készült gyógyító erősítő ital.

gyümölcsbor: Gyümölcshól, de nem szőlőből készült borszerű ital.

H

habzóbor: A pezsgőt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van.

hagymás színű: Pirkadt.

hamisítás: Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során. A valóságot nem fedő megnevezések alkalmazása is hamisítás.

harmonikus: A bor alkotóelemei összhangban vannak.

házasítás: Többféle bor, must összekeverése határozott cél érdekében.

hébér: Lopó.

hegyközség: Szőlőtermelőkből alakult érdekvédelmi társulás.

hektoliterfok: A szesztartalom mértékegysége, megfelel 1 liter abszolút alkoholnak.

heuriger: Termelői borkimérés Ausztriában.

hibrid: Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.

hidegkezelés (frigorizálás): A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.

hóbor: A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.

hordó: Abroncsokkal összefogott, hajlított dongákból készült tartály, általában tölgyfából készül, vannak még gesztenyefából, eperfából, akácfából készült hordók is.

hosszú bor: Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.

hosszúlépés: Fröccs.

hőkezelés: Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.

húzós bor: Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.

húzott minta: Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.

>>> további boros tudnivalók a Borspecialista oldalain >>>


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing