Borász Szótár - Szakszavak és kifejezések betűrendben 1.

Borászati beszámolókat olvasva, óhatatlanul belebotlunk általunk eddig nem ismert kifejezésekbe. Kérdéseket vethet fel egy-egy szakszó valódi jelentése is. Mi is a dekantálás? Mi is ponbtosan az aszúeszencia vagy a brandy? Ma induló minisorozatunkban borszótár bemutatásával segítünk. Tartson velünk!

Abroncs: A fahordót gyűrűszerűen körülfogó és összetartó pánt. Általában fémlemezből készül.

Aciditás: Savasság.

Agraf: Kapocs, amely pl. a pezsgősdugót rögzíti a palackhoz az erjedés és az érlelés idején.

Akó: Régi űrmérték. A magyar akó 53.72 liter, a bécsi akó (Fuder, Eimer) 56,589 liter.

Akolás: A hordó űrtartalmának meghatározására használt, vagy a hordóban levő folyadék mennyiségének meghatározására való rúd.

Akona: A hordó felső nyílása, amelyen keresztül a hordót töltik. Azt a hordódongát is szokták akonának nevezni, amelyen a töltőnyílás van.

Akonadugó: Az akonanyílásba való dugót nevezik így. Általában esztergált fából készül, de más anyagokból is készülhet.

aktív szén: Felületaktív anyag, melyet színtelenítésre, szagtalanításra használnak a borászatban.

alapbor: Pezsgő, sherry, csemegebor készítésére felhasznált bor.

alfenék: Azt a rácsot nevezzük így, mellyel a vörösbor készítésnél a törkölykalapot a folyadék felszíne alatt tartják.

aljbor: A leülepedett bornak az a része, mely közvetlenül az üledék felett helyezkedik el, vagy az a fejtés alatt kifolyt bor, mely nem használható fel borászati célokra.

alkohol: Olyan szénhidrogén, amelyben egy vagy több hidrogénatomot hidroxilcsoport helyettesít. A bor legfontosabb alkoholja az etil-alkohol (etanol, spiritusz, borszesz).

alkoholos erjedés: Olyan biokémiai folyamat, amelynek során ( pl. cukrokból ) alkoholok képződnek. A biokémiában megkülönböztetünk többek között alkoholos és tejsavas erjedést.

alkoholtartalom: Az alkoholtartalmú italok etil-alkohol tartalmának mértéke térfogatszázalékban vagy tömegszázalékban, vagy térfogat/tömeg aranyban kifejezve. A bor alkoholtartalmát rendszerint térfogatszázalékban szokták megadni.( pl.: Malligand-fok ).

állóképes: Stabil. A bor tulajdonságai tartósak.

állópróba: A bor állóképességét vizsgálják. Rendszerint hideg, meleg, levegő és rázópróbából áll.

almasav: A bor egyik legfontosabb sava, Mennyisége a borban 0-8 g / Liter körül mozog. Az éretlen szőlő több, az érett szőlő kevesebb almasavat tartalmaz.

almasavbomlás: MaIo-laktikus erjedés. Az almasavat baktériumok szén-dioxid keletkezése közben tejsavvá bontják. A vörösboroknál előnyös lehet, de a lágy borokban káros folyamat.

amfora: Az ókorban a görögök, és a rómaiak által használt hosszúkás alakú, tárolásra használt kétfülű agyagedény. Az ókorban űrmértéket is jelentett, mai mérések szerint kb. 26,2 liter.

ampelológia: Szőlészet

ampelográfia: Szőlőfajta-leírás

antiodor: Szagtalanításra alkalmas aktív szén.

antocianinok: Növényi színanyagok. Ibolya, kék és vörös színűek lehetnek.

anyaélesztő: Must, bor, pezsgő stb. erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

apadás: Az a folyamat, amikor a bor elpárolog, ezáltal veszít a mennyiségéből. Átlagos mértéke 0,05-0,2 százalék között van havi szinten.

aperitif: étvágygerjesztő ital. Ezek lehetnek akár a száraz, kemény borok, akár a száraz (nyers) pezsgők.

areométer: folyadékok sűrűség mérésére használt eszköz. Ilyen pl. a mustfokoló.

ausbruch: (német kifejezés) Aszú.

ászkolás (ászokolás): A bor fahordós érlelése pince hőmérsékleten.

ászokhordó: A bor kezelésére, érlelésére használt fahordó (általában tölgyfahordó).

asztali bor: Egyszerű, könnyű, kb. 9-11 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó bor.

aszú: A nemesrothadáson átesett, nagy cukor- és savtartalmú szőlőből készült borkülönlegesség.

aszúeszencia: A kiválogatott aszúszemekből, önsúlyától kicsorduló színlé. Egy puttony (28-30 l) 1-1,5 l eszencia csordul ki.

aszútészta: taposással vagy feltárógéppel tésztaszerű péppé feldolgozott aszúszőlő, amelyet az aszúkészítés során a mustban áztatnak.

átalag (ántalag): 70 literes tokaji boroshordó.

átalfa: A hordóajtók rögzítésére használt keresztfa.

áterjesztés: A bor másodlagos erjesztése.

atrapp: Az eredetihez megszólalásig hasonlító borospalack utánzat. Kiállításokon látható ilyen palack, mely külsőre ugyanolyan, mint bármely borosüveg, azonban vízzel van megtöltve.

autolizátum: Az élesztők önbomlásának terméke.

autolízís: Az élesztők enzimjeikkel saját testüket bontják le. Nagy szerepe van a pezsgőérlelés során.

avas bor: Megöregedett, megvénült bor.

avinálás: A bor szesztartalmának növelése szesz hozzáadásával. Magyarországon a jogszabályok tiltják.

azbeszt: A borászatban használt szűrőanyag. Egészségre káros, használatát több országban, így hazánkban is tiltják.

 

B

Babo-fok: A klosternneuburgi mustfokoló fokbeosztása. Hasonlít a magyar mustfokoló fokbeosztásához.

bacchanália: Bacchus római isten tiszteletére rendezett lakoma, tivornya, orgia.

Bacchus (Bakkhosz): A bor és a vidámság istene a római mitológiában.

Bacchus-hordó: A kétfüles kishordót nevezték így régen

bagariaíz: A bagariabőr illatára emlékeztető, érett, kellemes boríz.

bakszag: kénhidrogén (záptojás) szag.

baktaíz: Szekszárdon a Bakta-dombról nevezték el ezt a borhibát, amelyet a mosatlan hordó okoz.

Balling-fokoló: Oldatok sűrűségének mérésére használt areométer.

bálványsajtó: Régi szőlősajtó. Nyomószerkezete az emeltyűként működő fagerenda, amit rendszerint még kőnehezékkel is terheltek. Az állandó egyenletes nyomás kitűnő mustminőség kinyerését teszi lehetővé.

barnatörés: Borbetegség. A bor levegővel érintkező felszíne sárgásbarna vagy barna.

barrel: Angol-amerikai űrmérték. Egy amerikai barrel = 1,6 hl kb. < /FONT >

barique-bor: Új, esetleg pörkölt fahordóban erjesztett vagy érlelt bor. A fából kivont vonadékanyagok teszik olyan jellegzetessé.

bársonyos: Harmonikus vörösbor.

Baumé-fokoló: Folyadékok sűrűségének mérésére szolgáló areométer.

bengéz (böngész, bilingérez): Szüret után a tőkén hagyott fürtöket gyűjtögető ember.

bentonit: Ásványi eredetű, nagy felületű derítőszer.

berkél: Széthasított mogyoróvesszővel a hordódongákat összeköti.

berlinikék: Kékderítéskor keletkező, sötétkék színű folyadék.

beteg bor: Mikroorganizmusok hatására élvezeti értékét vesztett bor.

bikavér: Egri vörösbor különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Az Egri bikavér, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet,

Kékoportó és Felér muskotály szőlőből készül.

biling (billing): Szüret után a tőkén felejtett fürt.

billikom: Iváshoz összegyűlt nagyobb társaság.

biszulfit: Borkén (kálium-metabiszulfid).

bitter (bitterbor): Keserű ízű, nagy alkoholtartalmú aperitif.

blanc de blancs (francia): Fehérbor fehér szőlőből.

bodega: Bortároló helyiség vagy borozó és falatozó. Spanyol nyelvű országokban használják.

bokály: Egyfülű, karcsú, mázas agyagkorsó.

bólé: Gyümölcsből és borból, esetleg más szeszes italból, pezsgővel vagy szódavízzel készített hideg ital.

bonifikatőr: Javítóanyag. ízesítésre szolgáló növényi kivonat.

bor: A gyümölcs, főleg szőlő levéből erjesztett szeszes ital.

boranya: Az első fejtéskor visszamaradó borseprő népies neve.

borbetegségek: Mikroorganizmusok okozta rendellenes borhibák. Legsúlyosabb, az ecetesedés.

borbölcső: Dekantáló-, borkitöltő eszköz. Üledéket, főleg kicsapódott színanyagot tartalmazó, fektetve tárolt vörösborok tálalásakor használt eszköz.

Borcsiszár: olyan borkereskedő, ki üzletét nem éppen lelkiismeretesen folytatja és vevői hiszékenységét szívesen kihasználja.

borcooler: Borból készült, kisebb alkoholtartalmú ital.

borház: Borkészítésre és tárolásra szolgáló, föld feletti épület.

borhibák: A bor nem élőlények által okozta rendellenes elváltozásai.

borkén: Kálium-piroszulfit, kálium-metabiszulfit (K2S205).

borkő: A borkősav savanyú sója. Kálium-hidrogén-tartarát.

borkősav: A bor legfontosabb sava. Mennyisége 1-5 g/l.

borkősav- és glicerinerjedés (megfordulás): Borbetegség. Baktériumok borkősavból ecetsavat és szén-dioxidot, glicerinből ecetsavat, tejsavat és propionsavat termelnek.

borostyánkősav: Alkoholos erjedéskor képződik cukrokból.

borpárlat: A bor lepárlásával nyert magas alkoholtartalmú pálinka.

borrendek: A borbarátok önkéntes társadalmi szervezetei. A kulturált borfogyasztás népszerűsítésére törekszenek. Magyarországon az első borrend 1976-ban, Vaskúton alakult. Tagjai borászati rendezvényeken feltűnő, jellegzetes, díszes öltözékben jelennek meg.

borseprő: A letisztult újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.

borszesz (etil-alkohol, etanol): A bor legfontosabb alkoholja.

bortörvény: A bor készítésére, kezelésére, forgalmazására és a borhamisítás tilalmára vonatkozó jogszabálygyűjtemény .

borvidék: Nevezetes bortermő táj, ahol a szőlővel betelepített terület aránya számottevően nagyobb, mint más vidékeken. A borvidékeken a szőlőtermelésnek és a borkészítésnek nagy társadalmi és gazdasági szerepe és hagyománya is van. Magyarországon jelenleg 22 borvidék van.

borvirág: Borbetegség. A bor levegővel érintkező felületén virágélesztők szaporodnak el, és vékonyabb -vastagabb, fehér színű hártyát képeznek. A bor üressé, levegőízűvé válik. Pimpós bor = borvirágos bor.

brandy: Lásd borpárlat.

botrytis cinerea (Sclerotiana fuckeliana): A szőlő szürkerothadását okozó penészgomba. Kedvező körülmények között nemesrothadás lép fel, amely az aszúkészítés alapja.

blanc de blancs (francia): fehérbor fehér szőlőből.

Brix-fok: Lásd: Balling-fok.

bródig: Kenyérhéjízű bor. Bizonyos tokaji borok kiemelkedő jelzője.

brut (francia, ejtsd: brüt): Nyers, kevés vagy semmi cukrot, nem tartalmazó pezsgő.

buké: A borok illat és zamat összhangja.

butélia (butella): Hosszú nyakú borospalack.

butéliás bor: Palackérett bor.

büdöskő: kén(-kő).

bütü: A fa szálirányára merőlegesen vágott felület.

boraszat.hu

>>> A borokról többet is megtudhat a Borspecialista oldalain >>>

 


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing