Bor- és dödöllefesztivál Nagykanizsán

Bor- és dödöllefesztivált rendeznek Nagykanizsán. A kétnapos rendezvényen amatőr és profi csapatok sütnek-főznek tájjellegű ételeket, a szüreti felvonuláson pedig gólyalábasok, mazsorettek, nótakörök, néptáncosok szórakoztatják a közönséget.

A fesztiválon a borházak kínálatából válogathatnak látogatók, a Hungarikumok utcájában ételkülönlegességeket kóstolhatnak, a Dödölle Kuckóban pedig lehetőségük lesz ellesni a dödöllekészítés fortélyait.

Péntek délután a Széchenyi téren vásári játékot mutatnak be, kanizsai bordalok csendülnek fel, fellépnek a gólyalábasok, a talpalávalót Bellák Tibor harmonikás húzza, és műsort ad a Zalagyöngye Táncegyüttes.

Szombaton szüreti felvonulással kezdődik a program: a gólyalábasok, néptáncosok, nótakörök, mazsorettek és fúvósok, lovasfogatok a kisbíró vezetésével mennek az Erzsébet térről a rendezvény színhelyére, az Eötvös térre. Miközben a téren hagyományőrző csoportok, citerazenekarok, népzenei együttesek, táncegyüttesek váltják egymást, két kategóriában - tájjellegű étel és dödölle - kezdetét veszi az amatőr és profi csapatok gasztronómiai versenye.

A tájjellegű kategóriában egytálételt, vagy a hozzá illő körettel főételt és desszertet kell készíteniük a versenyzőknek. Az étel készülhet bográcsban, roston, grillen, főzve vagy sütve, a fő az, hogy különleges legyen - mondta el Prikryl József, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke az MTI-nek.

Az elmúlt évek egyik sikere a tárkonyos nyúlragúleves volt, desszertnek pedig rétesféleségeket vagy kalácsot sütöttek a versenyzők, ez utóbbit különféle öntetekkel tálalták.

A dödöllének is számos - kukoricás, hajdinás, juhtúrós - változatát készítették el a korábbi versenyeken. A sós mellett feltálaltak mákkal, lekvárral, vagy gyümölccsel ízesített, édes dödölleféleségeket is - idézte fel Prikryl József.

Emlékeztetett arra, hogy a dödölle régen a szegény emberek eledele volt. A hozzávalók, a krumpli és a hagyma a kertben megtermett, elkészítése pedig egyszerű volt. A krumpli pillanatok alatt megfőtt, így az étel nagyon gyorsan elkészült.

 

MTI 2012. szeptember 4., kedd 4:00

 


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing