Bocuse d Or: Széll Tamás bemutatta versenyfogásait

A magyar szurkolók hangos drukkolása és ovációja kíséretében bemutatta szerdán a Rubik-kocka által ihletett versenyfogásait Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje a Bocuse d Or rangos szakácsverseny világdöntőjében a franciaországi Lyonban.
A 27 tagú nemzetközi zsűri először a magyar séf rombuszhalból és homárból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyhez a nemzeti sajátosság hangsúlyozására köretként lángost is felszolgáltak. A húsos fogás ír marhából készült mangalicaszalonnával, kakukkfűvel és petrezselyem jus-vel, ehhez húsos raviolival készült gulyás, gombával töltött répa, konfitált sütőtökkel és marinált céklával, valamint marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával, és végül hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával társult.

A francia műsorközlő azt mondta: reméli, hogy a magyar fogások is olyan különlegesek és eredeti ízűek lettek, mint amilyen egyedi és összehasonlíthatatlanul különleges a magyar nyelv. Kiemelte, hogy magyar séf először jutott be a világdöntőbe.

Széll Tamás halétele a Bocuse szakácsversenyén. HOL Magazin 2013.

A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt, összesen 24 ország séfje. Széll Tamás a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben.

A gasztronómia olimpiájának számító megmérettetés igazi sportversenyekhez méltó, felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt hazája séfjének. A magyarok a lelátó jobb felső sarkából ünnepelték lelkesen Széll Tamást.

Széll Tamás húsétele a Bocuse szakácsversenyen. HOL Magazin 2013.

A versenyt a helyszínen kíséri figyelemmel Jókuti András, a Világevő bloggere. A gasztronómiai szakértő az MTI-nek telefonon elmondta: annak ellenére, hogy a séfek hónapok óta készültek, a verseny spontaneitásának érdekében a csapatoknak az alapanyagok egy részét a helyszínen, egy mesterséges kialakított piactéren kellett összeválogatniuk, mintha a séf a reggel bevásárolt hozzávalókból rögtönözné a köreteket.

A magyar csapatot az a meglepetés érte, hogy nem találtak szarvasgombát a szervezők kínálatában. Egy 2 Michelin-csillagos lyoni séf azonban az utolsó pillanatban kisegítette Széll Tamást 15 dekagramm szarvasgombával. A magyar séf és segítője, Garai Ádám végig az előzetes menetrendnek megfelelően, higgadtan, koncentráltan, de láthatóan nagy élvezettel készítette el a rendelkezésre álló 5,5 órában a versenyfogásokat.

A nemzetközi zsűriben Paul Bocuse alapítón, valamint a legutóbbi versenyen győztes Rasmus Kofoed dán séfen, a zsűri elnökén és a 3 Michelin-csillagos Enrico Crippa tiszteletbeli olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje, a Magyar Bocuse d Or Akadémia elnöke képviseli. A zsűri szerda este hirdet eredményt.

 

Venczel Katalin, MTI 2013. január 30., szerda 16:44
Fotók: Bűvös szakács, Világevő. 


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- Egy hét múlva rajtol a magyar Bocuse d'Or-csapat Tallinnban
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing