Bikavér, bodorvászon röpike és retro kemping

Mégpedig ebben a sorrendben! Ezúttal Szekszárdról és környékéről, pontosabban az ottani látni-, kóstolni és kipróbálnivalókról számolunk be.
Bármely irányból közeledünk Szekszárdhoz, megkapó látvány a lankás domboldalakról lekúszó utcák, terek képe. A hozzá tartozó, vadállományáról nevezetes Gemenci-erdő természetvédelmi terület Európa legjelentősebb kiterjedésű ártéri erdősége, amit kisvasúton is bejárhatunk. A város műemlékei közül figyelmet érdemelnek az egykori vármegyeháza udvarán található apátsági templomromok.

Érdemes felkeresni a Wosinsky Mór Múzeumot és a város híres költő-író szülötte, Babits Mihály emlékházát. Szekszárd legjelentősebb rendezvényei a júniusi Szent László Napok, és a minden év őszén megrendezésre kerülő Szekszárdi Szüreti Napok.

A Bikavér szekszárdi!

Legkisebb megyeszékhelyünkön nem kevesebb, mint 4500 pince található. A Szekszárdi Borvidék egyik legjellegzetesebb és legszebb vörösbora a Bikavér, egy cuvée, mely 3-4 vörösborszőlő-fajta borának házasításával, egyéni receptek alapján készül. Tájjellegéhez tartozik a Kadarka, mint kötelező alkotóelem. Illatban gazdag, mélyvörös, bársonyosan fanyar, telt zamatú bor. Az értékesítés előtt a Bikavért minimum egy évig érlelni kell. A sültek és vadhúsok ízeivel kitűnően harmonizál.

A Bikavér nevéből a vér vörös színére és a bikával jelképezett erőre lehet asszociálni. Bár évtizedekig csak Egerben lehetett Bikavér néven bort palackozni, az elnevezés nem erről a vidékről származik. 1846-ban Garay János, Szekszárd város méltán híres költője említi meg a bikavér nevet a Szegzárdi Bordal című versében. Egerben csak ezután, 1850-ben jelenik meg a kifejezés. Mára csak a Szekszárdi és az Egri borvidéket illeti meg a név használata.

Szekszárdi Bikavér, szekszárdi borok. HOL Magazin 2013.

 

Borok az út mentén

A 2000 szeptemberében megalakult Szekszárdi Borút mára 35 minősített állomással bővelkedik. A borutat olyan híres pincészetek fémjelzik, mint a Takler, a Vesztergombi, a Bodri, vagy Vida Péter, Eszterbauer János, Dúzsi Tamás pincészete, és számos kisebb, de szintén maradandó élményt adó borászat, mint amilyen Fekete Mihályé. A gyakran többgenerációs borász családok sorra építik vendégeket is fogadó pincészeteiket, panzióikat. Közülük a legújabb a nemrégiben átadott Bodri Pincészeté. Ez ma Közép-Európa legnagyobb földalatti, kupolás tere. Nemcsak a bor, de az építészeti élmény is megéri a Budapesttől egy órás utazást.

 

Különleges népviseletek

A természeti szépségekben és kulturális hagyományokban gazdag Sióagárd szigetszerűen kialakult népviseletéről, s a népszokások megőrzéséről nevezetes. Pincefalujában több mint háromszáz pincében érlelődik a bor. Szekszárdról másik irányba indulva jutunk el a Duna és a szekszárdi-dombság által határolt Sárközbe. A sárközi viselet virágkorában az ország valamennyi öltözete között a legpompásabb volt. A decsi tájházban és babamúzeumban mindezt be is mutatják kicsiben és nagyban.

A nők öltözködésükkel demonstrálták vagyonuk méretét, minden alkalomra más-más ruhát viseltek. A táncba ternót vagy sodort selymet, a templomba bársonyvirágú vagy borotváltselymet, hétköznapokon szövetszoknyát vagy sodrottselymet (bodorvászon röpikét), a munkához karton vagy flakonszoknyát. A menyasszonyi viselet volt a leány ruhatárának legékesebb darabja. Hogy miért, - azt megtudhatjuk a világraszóló Sárközi Lakodalmon, ahol a menyasszony öltöztetés nyíltan történik, ruhamagyarázattal.

Tolna megyében kedvünkre válogathatunk a falusi szálláshelyektől elkezdve egészen a 4 csillagos szállodákig. Színvonalas, 3-4 napraforgós falusi vendégfogadókat találunk Bátán, Szálkán és Szedresen; a wellness lehetőségeket a bikácsi Zichy Park Hotelben, vidéki nyugalmat, borkóstolási lehetőséget a tengelici Hotel Orchideában, vagy a zombai Szent Gaál Kastélyban.

Szekszárdi hangulatok. HOL Magazin 2013.

A Budapesttől 150, Szekszárdtól 20 km-re fekvő Fadd-Dombori a Duna holtágára épült üdülőhely. Retro, de sokan éppen emiatt szeretik. Van itt palacsinta, lángos, vízibiciklizés, evezés, tollaslabdázás, pingpongozás, versenyúszás a kiépített szabadstrandról a túlpartra és vissza. A partközeli kempingek, ifjúsági táborok, magánszálláshelyek bármelyike megfizethető. A közelben számos kiváló kirándulóhely van, amelyek kényelmesen, kerékpárral is elérhetőek. A 12 km hosszú Duna-holtág a csend és nyugalom birodalma, ideális hely a nyugodt pihenésre vágyóknak. A Holtág a horgászás örömeinek hódolóknak igazi paradicsom, Dombori főként óriásharcsáiról ismert. Ajánlott úticélok Fadd-Domboriról az ottani Meseház, Tolnán a kékfestő, Szekszárdon Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, a 200 éve mézeskalácsos Petricsék, a Gemenci Távédelmi Körzet és a borút állomásai.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing