BERGMAN 100 - Évfordulós vetítések az Urániában

2018.07.10. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Film

Július 14-én lesz Ingmar Bergman születésének 100. évfordulója. A filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezőjét ünnepli ezen a napon az egész világ.

Az ELF Pictures és az Uránia Nemzeti Filmszínház egy közös esemény keretében két filmmel emlékezik meg a modern filmművészet kiemelkedő egyéniségéről.

Az idei Cannes-i Filmfesztiválon két dokumentumfilmet is bemutattak a svéd alkotóról, ezek közül az egyik Jane Magnusson Bergman - A Year in a Life című munkája, amelyet most az ELF Pictures jóvoltából premier előtt láthat a közönség. A film Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások: a Hetedik pecsét után A nap vége és a Szűzforrás, majd a trilógiaként számontartott Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend. A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók próbálják megfejteni e mágikus év és Bergman titkát, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó. 


Éppen ez előtt a korszak előtt, 1955-ben készült az Egy nyári éj mosolya című film. Ez lesz a július 14-i Bergman-est másik darabja. Mint romantikus vígjáték, elüt a rendező ouvre-jének meghatározó alkotásaitól, ugyanakkor szellemesen bonyodalmas és szerethető mű, amely nem véletlenül hozott nemzetközi hírnevet a rendezőnek. Bergman nagy csodálóját, Woody Allent is megihlette a Szentivánéji szexkomédiában.

RÉSZLETES PROGRAM
http://urania-nf.hu/esemenyek/1248/2018/07/14/bergman-100


18.00 Bergman: A Year in a Life (2018) (Premier előtti vetítés) - svéd dokumentumfilm, magyar felirattal
rendezte: Jane Magnusson
http://urania-nf.hu/film/bergman-100-bergman-a-year-in-a-life-premier-elotti-vetites-

20.30 Egy nyári éj mosolya (1955) - svéd romantikus vígjáték, magyar felirattal
rendezte: Ingmar Bergman
http://urania-nf.hu/film/bergman-100-egy-nyari-ej-mosolya

 

Az esemény Facebook-oldala

JEGYINFORMÁCIÓK

A vetítésekre a belépőjegy ára 1500 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak 1100 forint.
A két vetítésre egy időben történő jegyvásárlás esetén egy jegy ára kedvezményes 1100 forint; a kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a jegyek más-más előadásra szóljanak. A kedvezményeket csak személyesen, az Uránia jegypénztáraiban tudják igénybe venni.

 

Bergman: A Year in a Life hazai forgalmazója az ELF Pictures. A film 2018 őszén kerül a mozikba.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing