Befejeződött a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója

Befejeződött Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének, a füzérradványi Károlyi-kastély csaknem 90 hektáros parkjának rekonstrukciója, a munka 250 millió forintba került, a parkot szerdán adták át.

Zay Adorján, a területet kezelő Északerő Zrt. vezérigazgatója az eseményen azt mondta: Füzérradvány, a Hegyköz és egész Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legfontosabb kulturális emléke a füzérradványi Károlyi-kastély, valamint a hozzá tartozó, országos természetvédelmi oltalom alatt álló park.

Hangsúlyozta, hogy a múlt örökségeinek megőrzésén túl turisztikai létesítményekre van szükség ahhoz, hogy a természetjárókat, túrázókat, kirándulókat egy vidékre vagy egy településre csalogassák, ráadásul olyan attrakciók kellenek, amelyek ott is tartják őket.

Egy-egy kistérségnek komoly kitörési lehetőséget jelenthet egy ilyen beruházás - tette hozzá.

A füzérradványi Károlyi-kastély park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója című uniós pályázaton az Északerdő Zrt. 250 millió forintot nyert.

A beruházást több éves előkészítő munka előzte meg, amely egyebek mellett tartalmazta a park teljes geodéziai és növénykataszteri felmérését, történeti kutatását, régészeti feltárását is.

A kivitelezést a Pilisi Parkerdő Zrt. végezte. A munkálatokat fakivágással és bozótirtással kezdték meg; a tájidegen, agresszív, nem védett növények ritkításával és irtásával újra biztosított a védett és őshonos fajok élettere. A vadkárok megakadályozása és a vagyonvédelem érdekében új kerítésszakaszok határolják a teljes területet, megszépült kapuzatok fogadják a látogatókat. Újból kiépítették a parkot átszövő, kiterjedt sétány-hálózatot, és felújították a park hat hídját, miként a terület bevezető útját szegélyező Fenyves-allét is. A park vízrendszerének újbóli felélesztése magába foglalta a zsiliprendszer és támfalak felújítását, a csatornák kotrását, és a források revitalizációját is.

Az országos természetvédelmi oltalom alatt álló park őshonos és telepített növényfajoknak egyaránt otthont ad, az Északerdő a terület nagyobb részének, a mintegy 65,8 hektáros úgynevezett külső parknak a vagyonkezelője.

A szerdai rendezvényen Hörcsik Richárd a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: a Nemzeti Kastélyprogram keretében hazai és uniós forrásból hamarosan megkezdődik a kastély felújítása is, mintegy hárommilliárd forintból, miként másfélmilliárd forintból megújul a füzéri vár is.

Mindezen beruházások azt jelentik, hogy nő Zemplén és a Hegyköz turisztikai-idegenforgalmi vonzereje - tette hozzá.

 

MTI 2015. május 27., szerda 13:20


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing