Befejeződik az edelényi kastélysziget felújítása

900 millió forintos európai uniós és magyar állami támogatással befejeződik a magyarországi viszonylatban is kiemelkedő edelényi kastély-együttes és parkja teljes helyreállítása. A projekt részeként új élményelemekkel gazdagodik a kastély kulturális-turisztikai programkínálata. (A projekt címe: Edelényi Kastélysziget Kulturális- Turisztikai Központ II. fejlesztési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitációjával.)

A támogatási szerződés tegnapi aláírását követően elkezdődhet a fejlesztés második szakasza, amelyből megvalósulnak a kastély épületében és pavilonjaiban a hiányzó elektromos, gépészeti, gyengeáramú, szakipari, restaurálási és belsőépítészeti rekonstrukciós munkák. Az edelényi az egyetlen olyan kastély Magyarországon, amelyet földhővel fűtenek, így az épületet a téli hidegekben sem kell bezárni a magas fűtésszámlák miatt. Komplex múzeumpedagógiai foglalkoztató tereket, drámapedagógiai műhelyt, országos és európai hírű műkincsek fogadására és bemutatására alkalmas időszaki kiállító termet alakítanak ki, felújítják a XVIII. századi biliárdszobát és lehetőség nyílik országos hírű gyűjtemények megvásárlására és élményszerű bemutatására is. Így kerül például a Magyar Nemzeti Múzeumból a kastélyba az az egyedülálló XVIII. századi portrésorozat, amely tíz magyarországi Habsburg-uralkodót ábrázol. Ugyancsak ritkaságszámba megy az az összefüggő rokokó falképtár, amely Magyarország legnagyobb összefüggő falkép együttese és amelyet már a felújítás első szakaszában sikerült restaurálni. A felújított termekben nemcsak kiállításokat, de tudományos konferenciákat, kulturális rendezvényeket és koncerteket is lehet majd rendezni.

Edelényi kastély, belső fali freskó. HOL Magazin 202.

A kastélyépület mellett annak külső környezetét is érintik a fejlesztések: megvalósul a teljes parkterület biztonsági és térfigyelő rendszerének kiépítése, a jelenlegi sportpályát rekreációs parkká alakítják, fahíd épül az „óváros” és a kastélysziget összekötésére, a Holt-Boldván szökőkutat alakítanak ki, valamint megépítenek egy, a park fenntartásához szükséges épületet, amely egy ÖKO turisztikai oktatóbázisnak fog otthont adni. A felújítások után visszaáll a kastély sziget-jellege, hiszen az eredetileg is szigetre épült kastélyt körbeveszi a Boldva – ez Magyarország egyetlen kastélyszigete.

A kastély felújítása 2009-ben kezdődött, ugyancsak európai uniós támogatással, de a munkákat alaposan lelassította az időközben bekövetkező árvíz. Az első szakaszban teljesen megújult a kastély és két melléképületének teljes külső homlokzata és a belső terek nagy része, befejeződik az udvar parkosítása, a fogadó tér és a vizesblokkok kialakítása, parkolót alakítanak ki és megépül a kastélyszigethez vezető híd. A munkálatok első fázisa várhatóan a jövő évben fejeződik be.

Edelényi kastély. HOL Magazin 2012.

A kastélyról

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30 között épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt freskókkal díszített helyiségei teszik különlegessé.

A kastély nevében szereplő Coburg a brit uralkodói ház történetében is szerepel, hiszen VII. Edward király a Szász–Coburg–Gotha-házból származott. A németes hangzású nevet V. György változtatta meg az I. világháború idején, így a mostani királyi család már a Windsor nevet viseli.

Edelényi kastély. HOL Magazin 2012.


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing