Barangolás a Festeticsek világában

Már ragyog a nyári napocska sugara, nyakunkon a szünidő, megindulnak a családok a magyar tenger partjaira megérdemelt szabadságukat tölteni.  A kínálat és a lehetőségek tárháza határtalan, de ha nem csupán a víz partján napozással és fürdéssel szeretnénk eltölteni az időt, akkor mindenképpen ki kell emelnünk a tó nyugati medencéjét, a Balaton kulturális fővárosával, Keszthellyel a központban!

Úgy az országban, mint a Balaton partján elég ritka az olyan hely, ahol ha már elegünk van a sok napozásból, fürdésből, akár kerékpárral is könnyedén az egész család számára kellemes programokkal tudjuk kitölteni a nyaralásunkat. A Nyugat Balatoni régióban most egy olyan tematikus lehetőséget mutatunk be a Festeticsek nyomában, mely messzemenően alkalmas a szabadidő tartalmas eltöltésére!

A régióban szinte minden a Festeticsekről szól, nem is csoda, hiszen a grófi, majd hercegi család története szétválaszthatatlanul összefonódott Keszthely és környékének történelmével.  Az ország egyik leghíresebb családjának helyi története a manapság leglátogatottabb kastélyának, és a vele járó birtoknak a megszerzésével indult Keszthelyen. A kastélyban ma a legtöbb terem korabeli állapotba hozva, szinte teljes mértékben a Festeticsek bútorzatával várja a múltba visszacsöppenni vágyó turistákat, de kastélyhoz tartozó, nem régen eredeti állapotára visszaállított parkban is maradandó romantikus élményeket szerezhetünk egy sétával. Ne mulasszuk el meglátogatni a parkban levő, az ország legnagyobb gyűjteményével rendelkező Szekérmúzeumot, és a szintén itt található pompázatos Pálmaházat a növénykerttel. Még a falakon kívül található a modern Vadászati múzeum, tetőterében az ország legnagyobb terepasztalával, főleg gyerekes családok számára kihagyhatatlan!

Barangolás a Festeticsel világában. HOL Magazin 2018.

A kastély közelében található a Festetics György által állapított Georgikon Major, mely a hajdani egyetem „tanműhelye” volt, ma múzeum, és számtalan gép, és érdekes kiállítási anyag várja a kicsiket, nagyokat.

Pattanjunk kerékpárra, és induljunk el a híres „Fenyves allén”, mely a Festetics család egyedi útja volt a kastély és a Fenékpusztai ménes birtok között. A szemet kápráztató fasor fáinak többsége ma is meg van, és útközben megállhatunk Szendrey Júlia, Petőfi Sándor kedvesének szülőháza előtt is. Az útnak két érdekessége is van, részben hogy ilyen hosszan megmaradt sétány nincs több a Kárpát medencében, és az is, hogy ezt csupán a Festetics család használta „magánútként”!

Barangolás a Festeticsel világában. HOL Magazin 2018.

Fenékpusztáról visszafelé álljunk meg a Keszthely szélén levő temetőnél, ahol a Festetics család monumentális, nem régen gyönyörűen felújított mauzóleuma hirdeti az itt nyugvók nagyságát!

Pihenésképpen tegyünk egy sétát a hangulatos belvárosi sétáló utcában, ahol mediterrán hangulat és számtalan kis múzeum vár bennünket. Ki kell emelni az Amazon Látogató központot, hiszen itt található a Festeticsek saját vagonja, és hű képek kaphatunk a korabeli utazási szokásokról is.

Nyár lévén  nyílván fürdeni is szeretnénk a magyar tengerben, nem meglepő, hogy itt is a Festeticsekbe botlunk, hiszen a Balatonon az első fürdőházat ők építették Keszthelyen, melynek faszerkezetes épületeinek egy része ma is áll, és strandként üzemel.

Barangolás a Festeticsel világában. HOL Magazin 2018.

És akkor nem is beszéltünk arról, hogy a Balatoni hajózás beindítása, és a tóra gyártott hajók megépítésében is a nemesi család járt az élen. Szálljunk is fel egy múzeum hajóra, erről a naplemente megtekintése örökre szóló élmény!

Ha már fürdés és fürdő épületek! A közelben található, régen a Festetics család birtokához tartozó világhíres Hévizi tó, ahol télen-nyáron mártózhatunk a remek gyógyhatású vízben, bekenhetjük magunkat a világ egyik leggyógyítóbb iszapjával, és számtalan wellness szolgáltatást is igénybe vehetünk. Természetesen a mai fürdő őse is a család nevéhez fűződik…

A Balaton északi partján elindulva, akár kerékpárral, akár kocsival könnyen elérhető a Gyenesdiás felett elterülő „Nagymező”, ahonnan szerpentines séta vezet az egész Nyugati medencét, így a hajdani Festeticsek birodalmát elénk táró Festetics kilátóhoz! A fáradozásainkat fantasztikus panoráma kárpótolja a kilátó tetjéről!

A kilátóhoz vezető út közelében fekszik a Festetics Imre Állatpark, mely főleg családosoknak kihagyhatatlan, hiszen nem csak kerítésen át nézegetni, hanem simogatni és etetni is lehet az állatkákat. Az állatpark mellett található a Látogató központ, ahol emléktárgyakon kívül érdekes interaktív kiállítás is várja a betérőket.

Barangolás a Festeticsel világában. HOL Magazin 2018.

Gyenesdiáson nem csupán két remek strandot találunk, hanem a kerékpárút mellet fekszik a híres termelői piac, és ne hagyjuk ki a megkóstolását a mellette található biciklis tanyán készült fagyiknak, hiszen tavaly is és idén is innen származik az év fagylaltja, és számos más díjat nyert finomság is!

Nem szabad elfelejtkezni a környékbeli hegyek szőlőinek levéről sem, hiszen a Festeticsek mezőgazdaságra épülő birtokainak a büszkesége volt! A mai Vonyarcvashegyen található a Helikon Taverna, ahol nem csak a régi pincét és a benne levő interaktív kiállítást tekinthetjük meg, hanem lélegzetelállító panorámával a lábunk alatt remek ételeket és kivalló borokat kóstolhatunk!

A Festeticsek birodalmának szélén találjuk az úgynevezett „Szép kilátót” mely csodálatos panorámájáról híres, és Lady Hamilton kedvenc pihenőhelye volt.

bara

A Balaton déli partja felé indulva Keszthelyről hamarosan elérjük az úgynevezett „csillagvár” épületét, mely a Festeticsek egykori vadász háza, vára volt. Nevét jellegzetes alakjáról kapta, ma érdekes múzeum található benne, ami a vár hajdani életét mutatja be. Gyerekeseknek kötelező ide látogatni, hiszen saját állatparkja van, ahol minden állat simogatható, etethető.

Gasztronómiai szempontból is kimagasló a hely, igazi táj jellegű ételeket kóstolhatunk eredeti receptek alapján, eredeti módszerekkel készítve, és hozzá remek helyi borokat is kóstolhatunk.

Természetesen ennél sokkal több látványosság, kulturális és szabadidős tevékenység van a Nyugat-Balatoni régióban, most csak egy ízelítőt szerettünk volna adni egy tematikus, a Festetics családra épülő úttal, hogy a kedves olvasó kedvet kapjon és felkeresse ezt a minden igényt, reális árak mellett kielégítő országrészt!

További információ a www.west-balaton.hu oldalon található!

 

Zamody Gábor

 

 

 


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing