Balaton7

Május 10-20. között a 10 napon át tartó Balaton7 programsorozat keretében fesztiválokra, rendezvényekre és múzeumlátogatásokra invitálják mindazokat, akik tudják, hogy a Balaton több mint egy hét, több mint a strandolás, több mint egy nyári vakáció.
Aki ellátogat a Pünkösdi Ünnepek hetében a Balatonhoz, számos programon kedvezményes áron vehet részt, meglesheti a csillagok titkait, megismerheti a középkori várak varázsát, sőt...

...megkóstolhatja a régió 6 borvidékének kiváló borait és a helyi éttermek kulináris különlegességeit is. Az aktív időtöltést kedvelőinek szakvezetett túrákat, sétarepülést, vagy akár lovas és kerékpáros programokat is kínál a Balaton7.

A Balatonnál mindig van mit csinálni – különösen igaz ez a virágillatú tavaszra, a csupa-zöld nyárelőre, amikor sorra nyílnak a bemutatóhelyek, benépesülnek a kerékpárutak és a kalandparkok, vízre teszik a vitorlásokat és repülésre invitálják a vállalkozó kedvű Balaton-szerelmeseket.

Tihanyi látkép. HOL Magazin 2013.

A Balaton7, amely a Balatoni Nyár előszobája, bőséges ízelítőt ad ebből a gazdag programkínálatból. Badacsonyban beletanulhatunk a tenisz rejtelmeibe, Balatonfűzfőn pedig kedvezményesen próbálhatjuk ki a csodás panorámájú hegyoldalban futó bobot. Érdemes kerékpárra pattanunk, és kétkeréken felfedezni a tavaszi Balaton pillanatait – tehetjük ezt saját kedvünkre, de május 10. és 20. között szervezetten is. Bizton állíthatjuk, hogy nem sokan vagyunk a lövészet nagymesterei – ha ezen a tavaszon meg szeretnénk ismerkedni a sportlövészettel, irány Gyenesdiás, ahol még agyaggalambra is célozhatunk! Cserszegtomaj felett hőlégballon kosarából csodálhatjuk meg a tájat, Balatonedericsen pedig sétarepülésen vehetünk részt. A golf is „kicsiként kezdi”: van belőle mini és normál – a Balaton régióban pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy mindkettővel szolgálhatunk. A Pünkösdi Ünnepek hetében ráadásul mindkét sportnemet kedvezménnyel próbálhatjuk ki: a minigolfot Vonyarcvashegyen, a nemzetközi golfpályát pedig Balatonudvariban kereshetjük fel. A kalandparkok legtöbbje már a koratavaszi hétvégéken megnyitott – érdemes kipróbálni, hogy milyen is a fák lombjai között kötélpályán lecsúszni! Jó tudni, hogy a tihanyi és a gyenesdiási kalandpark a Balaton7 időtartama alatt kedvezménnyel várja vendégeit. Balatonbogláron vitorlástúrára jelentkezhetünk, de ha száraz lábbal szeretnénk túrázni, annak sincs semmi akadálya: Köveskálon és Tihanyban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében vehetünk részt szervezett kiránduláson, míg Balatonföldváron Keltatúrára viszik az érdeklődőket.

 Hőlégballon. HOL Magazin 2013,

Balaton7-es rendezvényajánló:

• Várjátékok a Szigligeti Várban (május 10-17.)

• Vitorlabontó Ünnepség, Balatonfüred (május 11-12.)

• Balatoni Szezonnyitó, Siófok (május 17-20.)

• Balatoni Vágta (május 18.)

• Tavaszi Zsongás, Balatonalmádi (május 18-19.)

• Pünkösdölő, Balatonföldvár (május 19.)

szőlőtőkék. HOL Magazin 2013.

 

Balaton – Május

 

Tavaszi Zsongás

2013. május 18. - 2013. május 19.

Balatonalmádi, Városház tér (Pannonia előtti parkoló)
www.balaton-almadi.hu

Ébresszük fel a várost és öltöztessük nyári fesztiválhangulatba Almádi szívét.

 

Májusi piknik

2013. május 1.

Vonyarcvashegy, Szabadtéri Színpad és környéke

www.vonyarcvashegy.hu
Május elseje délutánján jó hangulatban, barátságban ünnepelhetik nálunk a majálist azok, akik ellátogatnak a Szabadtéri színpad és a sportpályák környékére. A már hagyományosnak számító piknikek alkalmával kézilabda rangadók zajlanak, valamint a civil szervezetek főzőversenye. Terítékre került halászlé, csipetkés bográcsgulyás, vadpörkölt és más finomabbnál finomabb ételek. A jó hangulatot tetézve, sokan még táncra is perdültek.

 

 

Keszthelyi Évadnyitó

2013. május 1.

Keszthely, Balaton-part, Zenepavilon

www.balatonszinhaz.hu
Keszthely város turisztikai szezonnyitó ünnepsége már hosszú ideje május 1-én, a munka ünnepével és az Európai Uniós csatlakozás évfordulójával együtt kerül megrendezésre. A programok között kirakodóvásárral, vásári ételesekkel, borházakkal, gyermekprogramokkal, szórakoztató műsorokkal, koncertekkel találkozhatnak az érdeklődők. A május elsejei protokollprogram az ünnepélyes zászlófelvonással és a Balaton megkoszorúzásával már több évtizedes hagyomány. A rendezvények központi helyszíne a szezonnyitóra évről évre megszépülő Balaton-parti móló és környéke.

 

XXII. Jókai Napok és bablevesfőző verseny

2013. május 3. - 2013.május 4.

Balatonfüred, Jókai Mór Emlékház, Koloska-völgy

www.furedikultura.hu

E hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, a városunkhoz több szállal kötődő Jókai Mórra emlékezünk, aki itteni villájában írta az Aranyember c. regényét. A villa ma emlékmúzeum.

A programok között megtalálható irodalmi est és matiné, könyvbemutató, könyvvásár, kiállítás.

A rendezvény érdekessége a Jókai bableves főző verseny a Koloska völgyben, ahol tavaly kb. 60 db 3 fős csapat főzte bográcsban a finom ételt. Főzés közben a felállított színpadon különböző programok szórakoztatják a közönséget.

 

Szürkebarát Túra

2013. május 4. - 2013. május 5.

Badacsony, Badacsonyi Borvidék

www.badacsony.com

Szürkebarát kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral és egyéb meglepetésekkel.

 

Balatonfenyvesi Fenyővirágzás Fesztivál – Függetlenség Napja

2013. május 9. - 2013. május 12.

Balatonfenyves, Több helyszínen

www.balatonfenyvesen.hu

Második alkalommal rendezik meg a településen a hagyományteremő jelleggel életre hívott fesztivált, ahol négy napon át két színpadon kínálnak programokat a vendégeknek.

Kiállítás, gyermekprogramok, főzőversenyen, koncertek, sztárvendégek várják a látogatókat a rendezvényen, melyen jelentős szerepet kap a gasztronómia is.

Balatonfenyves központjában rendezett fesztivál alatt népi- és iparművészek kínálják termékeiket, pár méterre a Balatontól.

 

 

 

Madarak és Fák Napja

2013. május 10.

Csopak, BFNPI székház

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja a gyermekeket Csopakra. Madárgyűrűző programon és vezetett sétán vehetnek részt a Pele sétaúton.

 

Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlás verseny

2013. május 11.

Balatonfüred, Vitorlás tér

www.hunsail.hu

A balatonfüredi évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség a balatoni idegenforgalmi és hajózási szezon hivatalos megnyitása, több mint 75 éves múltra tekint vissza.

A rendezvénysorozat színes sport és kulturális programokat kínál az érdeklődőknek.

Az ünnepség kora reggel a hagyományos szezonnyitó horgászversennyel kezdődik, melyet Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának térzenéje követ a Rózsakertben. Az ünnepi beszéd után felvonják a központi vitorlás hajóra a nemzeti lobogót, megkoszorúzzák a Balatont, a felsorakozott vitorlás hajókon megtörténik a vitorlabontás, mellyel hivatalosan is megkezdődik a hajózási szezon. A móló előtti vízfelületről kifutnak a versenyre felsorakozott vitorlások, a Móló színpadon pedig folklór műsor és a horgászverseny ünnepélyes eredményhirdetése várja az érdeklődőket. A verseny megtekintésére a hajókikötőből nézőhajó indul.

 

II. Zalakaros Tuning Autós találkozó

2013. május 11.

Zalakaros, Gyógyfürdő tér

www.zalakaros.hu
A Zalakarosi Tuning Autós találkozó második alkalommal kerül megrendezésre Zalakaroson. A tuning találkozóra lehet nevezni autóval is, de szeretettel várunk mindenkit, akik csak az autócsodákat szeretnék megnézni. Az egy napos rendezvényen autós szépségverseny, hangnyomás mérés, kipufogó verseny és szexi autómosás is lesz.

 

Balatoni Szezonnyitó

2013. május 17. -2013. május 20.

Siófok, Rózsakert (Hajóállomás)

www.kulturkozpont-siofok.hu

A Pünkösdkor tartott Balatoni Szezonnyitó immár régi hagyomány Siófokon. A 2013-as esztendő azonban a korábbiakhoz képest is különlegesnek ígérkezik, hiszen Siófok ebben az évben ünnepli fürdővárossá nyilvánításának 150. évfordulóját. A jubileumi idegenforgalmi idény hivatalos megnyitását ünneplő programsorozat szórakoztatóan idézi vissza az elmúlt másfél évszázadot.

A Szezonnyitó a hagyománynak megfelelően a Millennium parkban kezdődik, ahol átadásra kerül a Kálmán Imre-Emlékplakett. Ezután indul a néptáncosok, zenészek által felvezetett ünnepi menet, melynek élén díszes hintók és autók haladnak. A menet átvonul a városon, így érkezve a Hajóállomásra, ahol Siófok polgármestere átveszi a „Nyár fővárosa” kulcsát.

A Színpadon négy napon keresztül neves hazai sztárok és helyi együttesek, művészeti csoportok szórakoztatják a látogatókat. Emellett gyermekprogramok, vásár és egyéb meglepetések várják a közönséget.

 

I. Zalakarosi Zsonglőr Fesztivál

2013. május 17. - 2013. május 20.

Zalakaros, Bodahegyi út

www.zalakros.hu

Zalakaroson első alkalommal kerül megrendezésre a Zsonglőr Fesztivál. Ebben a 4 napban ellepik a várost a zsonglőrök, mutatványosok és artisták, akik felvonulnak Zalakaros utcáin.

 

Várfesztivál

2013. május 18. - 2013. május 20.

Szigliget, Szigligeti vár

www.szigliget.hu

Már ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Pünkösdi hosszúhétvégén ez a háromnapos rendezvényünk, mely szombat délelőttől egészen hétfő délutánig tart. Minden évben törekszünk arra, hogy kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálja a neki megfelelő programot. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok kerülnek bemutatásra. Szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A gyerekeknek bábszínházi előadásokkal, solymászbemutatóval kedveskedünk, és amennyiben teljesítik a Várkapitány által „előírt” próbatételeket, a szigligeti vár apródjává is válhatnak erre a hosszúhétvégére.

 

Pünkösdi Szezonnyitó Napok

2013. május 18. - 2013.május 20.

Balatongyörök, Bertha Bulcsu Művelődési Ház, Kossuth L. u. 29., móló melletti sétány

www.balatongyorok.hu

A háromnapos ünnepségen sokféle élményben lehet része az idelátogatóknak. Szombaton képzőművészeti kiállítással, gyermekprogramokkal várjuk a vendégeket. Vasárnap pedig a délelőtti ünnepi szabadtéri szentmise után sor kerül a hagyományos Balaton-koszorúzásra. Délutántól zenés szórakoztató műsorok, májusfa kitáncolás és pünkösdi utcabál várja a szórakozni vágyókat. Hétfőn a pünkösdi horgászversenyen a pecások kísérthetik meg szerencséjüket.

 

Tihanyi Pünkösdi Pálinka és Hungarikum Fesztivál

2013. május 18. - 2013. május 19.

Tihany, Visszhang-domb

www.tihany.hu

A pünkösdi hagyományokhoz és az ünnepkörhöz kapcsolódó programok mellett egy remek gasztronómiai élményt ígér a rendezvény. A Pálinka Fesztivál során a hazai pálinkafőzők legjava mutatja be a termékeit és mellettük a kézművesek vására is várj az érdeklődőket.

 

 

 

Korok Fesztiválja

2013. május 18. - 2013. május 20.

Balatonfüred, Vitorlás tér, Kisfaludy színpad

www.balatonfured.hu

A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága 2007. óta nagy sikerrel rendezi meg május hónap utolsó hétvégéjén a Korok Fesztiválja elnevezésű rendezvényét. Színvonalas, élmény dús kulturális és gyermek programokkal, a már megszokott színes felvonulással és gazdag kirakodó vásárral várják a kedves vendégeket 2013. május 18-20. között Balatonfüreden a reformkori városrészben.

 

Keszthelyi Kilométerek Félmaraton, Maraton futóverseny

2013. május 18. - 2013. május 19.

Keszthely,

www.keszthelyikilometerek.hu

Fantasztikus hangulat, közel 1000 futó! A félmaraton, maraton, és maraton váltó útvonala a csodaszép keszthelyi utcák valamint a Balaton part. A szervezők vacsorával, rajt- és befutó-csomagot, chipes időmérést, online nevezést biztosítanak minden versenyző részére. Babakocsis, kerekesszékes sportolók, valamint külön versenyszámokban a 12 év alatti igazi komoly sportemberek nevezését is várják. Aktív hétvége az egész családnak!

Színes programok, várják a gyerekeket, kísérőket, szurkolókat, a rendezvényre kilátogatókat is, folyamatosan bővül a program.

2013. május 18.
RunnerExpo
Gyermekfutóversenyek 

2013. május 19.
Keszthelyi Kilométerek félmaraton, maraton, váltók 

 

Tanúhegyek Teljesítménytúra

2013. május 18. 2013. május 19.
Badacsonytördemic, Faluház

www.badacsony.com
A 10, 20, 30 és 50 km-es teljesítménytúrák a tanúhegyek, a Tapolcai-medence és a Káli-medence területét érintik. A választható útvonalakat végig jelölések és ellenőrzőpontok jelzik. A gyalogos túrák mellett kerékpáros túrák is indulnak hasonló útvonalon. Rajt és cél a badacsonytördemici Faluház udvarán.

Pünkösdi Vigasságok

2013. május 18. - 2013. május 20.

Hévíz, Deák tér

www.heviz.hu

2013. május 18. és 20. között a hévízi Deák téren megrendezésre kerülnek a hagyományos Pünkösdi Vígasságok rendezvénysorozat. A néhány napos hévízi eseményen népművészeti és kézműves vásár, sörházak, falatozók várják a vendégeket. Lesz még gyermeknap, néptánc, zenés táncos produkciók is színesítik a programot.

 

Pünkösdölő

2013. május 19.

Balatonföldvár, Kikötő, Jubileumi tér, Sportpálya

www.balatonfoldvar.info.hu

A nap folyamán, változatos programokon vehetnek részt, az érdeklődök. Gyermek előadásokkal, hagyományőrző programokkal, táncházzal várják a kicsiket és nagyokat a szervezők.

 

Pünkösdi díjugratás a lovas akadálypályán

2013. május 19.

Lovas, Millenniumi Park

www.lovas.hu

Hagyomány, hogy a Lovas Egyesület lovas programokat szervez a lovas akadálypályán. Díjugratás és fogathajtás. 

 

Pünkösdi eljegyzés

2013. május 19.

Badacsonytomaj, Badacsonytomaj Bazalttemplom, Badacsony Dísztér, Rózsakő,
 Szegedy Róza-ház

www.badacsony.com

A Rózsakő legendája alapján Pünkösd vasárnapra fiatal párokat várnak Badacsonyba, hogy ott jegyezzék el egymást, és vendégeikkel koccintsanak az erre az alkalomra készített Eljegyzési Borral.

A hosszú hétvégén nemcsak a szerelmeseknek, hanem a családoknak is számtalan programot kínálnak a környéken: lesznek nyitott pincék, bortúrák, gyalogtúrák, kézműves bemutatók, várfesztivál.

Hagyományok, népszokások kelnek ismételten új életre a Badacsony Régió pünkösdi rendezvénysorozatában! A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe különleges élményekkel kecsegtet e szerelmes vidéken.

Ilyen a legendás Rózsakőnél megrendezésre kerülő Pünkösdi eljegyzési ceremónia.

A legenda

A Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas lapos bazaltlap, amit a helyiek Rózsakőként emlegetnek. Valamikor régen gurulhatott le a hegy oldaláról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki szerelmével, Kisfaludy Sándorral üldögélt ott.

Ebből született a legenda, amit a helyiek így mesélnek:

„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek, összeházasodnak. De az is elég, ha a leány ül a kőre, háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

A szerelmespárok vasárnap délelőtt lovas kocsikkal elindulnak a Rózsakőhöz, hogy ott eljegyezzék egymást!

Minden jegyespár egy palack Eljegyzési Bort kap ajándékba, melyet májusban a Badacsonyi Borvidék Kéknyelű Borversenyén választanak ki a Badacsonyi Pincészetek legjobb kéknyelű borai közül, ráadásul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület jóvoltából egy szerencsés pár egy egész hétvégén keresztül ingyenesen élvezheti Badacsony vendégszeretetét.

A szórakoztató eseményeken, koncerteken kívül gazdag állandó programok is várják a Vendégeket: régiójáró busz, hegyi túra nosztalgia terepjáróval, városnéző kisvonat, kulturális lehetőségek úgy mint Egry festményritkaságok, Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor életét bemutató múzeum.

 

Pünkösdikeszeg Fesztivál 2013

2013. május 19. - 2013. május 20.

Badacsony, Móló park

www.badacsonyiprogramok.hu

Pünkösdi Keszegfesztivál Badacsonyban a pünkösdi ünnepkör idején egy nagyszerű gasztronómiai program mindazoknak, aki rajong a Balaton, a horgászat, a halak és a kulináris élmények iránt.

A badacsonytomaji Sporthorgász Egyesület jóvoltából keszegsütés várja az érdeklődőket, ahol a vendégek megkóstolhatják a Balaton egyik legfinomabb halfajtáját.

 

Pünkösd Keszthelyen

2013. május 19. - 2013. május 20.

Keszthely, Belváros, Sétáló utca

www.balatonszinhaz.hu

A Pünkösd alkalmával a népi hagyományok felelevenítése és a nagyközönségnek történő bemutatása a legfőbb célja 2013-ben is a programok szervezőinek. Kiegészítésként néptáncosok felvonulása, népzenei koncert, kézművesek bemutatója és játszóház kerülnek megrendezésre. Immár hagyomány a belvárosi üzletek meghosszabbított éjszakai nyitva tartása is, mely 2013-ban sem maradhat ki a rendezvénysorozatból fáklyákkal, gyertyákkal, pezsgővel és könnyűzenei koncertekkel.

 

Pünkösdi utcabál és Gyermeknap

2013. május 19.

Balatonfenyves, Kertmozi, Zenepavilon

www.balatonfenyvesen.hu

A délutántól induló rendezvényen számos verseny, vetélkedő, játszóház és színes kulturális program várja a gyerekeket és az őket kísérő felnőtteket. A rendezvényt minden évben utcabál zárja.

 

XXI. Strand- és Szezonnyitó ünnepség

2013. május 25.

Vonyarcvashegy,
www.vonyarcvashegy.hu

Szórakoztató műsorokból álló délután, a szezon indításának jelképeként, melynek zárása egy zenés parti este. A vidám hangulatról a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és az Eötvös Károly Általános és Művészeti Iskola mazsorett csoport műsora gondoskodik.

 

Nemzetközi Strandkézilabda Torna

2013. május 25. - 2013. május 26.

Vonyarcvashegy, Lidó Strand

                www.vonyarcvashegy.hu

Az idén is megrendezik Vonyarcvashegyen a Balaton Beach CUP 2012 elnevezésű Nemzetközi Strandkézilabda Fesztivált. A népszerű balatoni rendezvényen 2006 óta már 11 ország strandkézilabda játékosa vett részt. A jelentkezési határidő május 12. Az Európai Kézilabda Szövetség szabályzata alapján a meccseket 2 strandkézilabda mezőnyben lehet játszani. A zsűri minden tornát külön értékel, a résztvevők pedig mezt és a Lidó strandra érvényes VIP-kártyát is kapnak. A mérkőzések pontos időpontjait a turné kezdete előtt e-mailben küldik el a szervezők. A Balaton Beach CUP 2012 részvételi díja csapatonként 15 ezer forint.

 

Nyugat-Dunántúl

 

Öt Templom Fesztivál

2013. május 9-13.

Győr

www.karzat.hu

Fesztiválunk a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül öt templom szolgál, öt különböző felekezet, egyenként nem is túl különleges temploma, amik együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen egy utcában, békében egymás mellett állva évtizedek óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz minket. A mi fesztiválunkon nincs sör és virsli, de van valamiféle spirituális hangulat és áhítat, és rengeteg ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével. Megtaláltuk magunknak Európa köldökét (így hívták Újvárost a helyiek egykor) és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy munkánk nyomán ebben a varázslatos epicentrumban minden tavasszal öt napig csodák történjenek.

 

Kanizsai Sárkányhajó Bajnokság

2013.05.31-06.02.

Nagykanizsa, Csónakázó-tó

http://nagykanizsa.tourinform.hu

Évek óta hazánk egyik legjelentősebb sárkányhajó versenye a nagykanizsai Csónakázó tavon megrendezett 3 napos bajnokság, ami akár csapatépítő tréningnek is kitűnő ötlet.

A három napos sporteseményen a hajóké, az evezősöké a főszerep, de természetesen a rendezők gondoltak a kísérőkre is, számos kulturális és egyéb kísérő rendezvény biztosítja a jó hangulatot. Akár esik, akár fúj, akár tombol a hőség, mindenkinek itt a helye!

 

Rendezvény neve: Pünkösdölő Pityerszeren

Dátum: 2012. május 19-20. 10:00-17:00-ig

Helyszín: Szalafő - Pityerszer

Rövid leírás: Autentikus őrségi, tavaszi kikapcsolódás színes programokkal

2013. május 13-19.

XIX. EGERSZEG FESZTIVÁL

Helyszín: Zalaegerszeg, Belváros

 

Zalaegerszegen nincs hiány rendezvényekből, mégis van egy, ami kiemelkedik közülük és a város legnagyobb eseményévé nőtte ki magát és ez nem más mint az Egerszeg Fesztivál. A belváros fesztiváli hangulatban pezseg s napokra a művészetek, szórakozás és a kultúra ünnepi pódiuma lesz.

A rendezvény mára igazi összművészeti fesztivállá vált, hiszen a hagyományos népi előadások és táncprodukciók mellett komolyzenei és könnyűzenei koncertek sora, főzőversenyek, borversenyek, kézműves bemutatók és kézműves vásárok, kiállítások és vetélkedők érik egymást a programok gazdag kínálatában.

 A város nem feledkezik meg a testvérvárosokról sem, az ő jelenlétük és programjaik csak még tovább színesítik az amúgy sem szegényes kínálatot. A legkisebbek sem maradnak program nélkül, a játszóházak és bábszínházi előadások kedveskednek nekik. Azoknak sem kell aggódni, akik inkább az estét kívánják a fesztiválon tölteni, zene és tánc mindenhol és a kiszáradt torok garantáltan nem marad szárazon.

 

2013. május 20.

Horvát-Magyar Családi Pünkösd

Helyszín: Zalaegerszeg, Kézművesek Háza a Gébárti-tónál

 

Magyar és horvát kézművesek mesterség-bemutatója, vására, folklór műsor, gyermekjátszóház, bábszínház és póni lovaglás, népi ételbemutató és kóstoltatás.

 

Észak-Alföld

 

XX. Ligetaljai Kulturális Napok

május

Nyíracsád

                www.nyiracsad.hu

A rendezvénysorozat programjai között sok változatos program szerepel, ahol minden korosztály talál magának kikapcsolódási lehetőséget

 

Debreceni Simonyi Napok
SIMONYI ÓBESTER NEMZETKÖZI LOVAS FESZTIVÁL

május

Debrecen, Debrecen több pontján, Nagyerdei Stadion

www.iranydebrecen.hu

 A Nemzetközi Simonyi Óbester Lovas Fesztivál mint lovas verseny kiemelkedő szabadidősport rendezvény, egész napos kikapcsolódást nyújthat több ezer családnak. Felvonulnak a határon inneni és túli huszárbandériumok, csikósok, hagyományőrzők, néptáncosok; huszár, csikós valamint civil versenyzők versenye; Őstermelők és kézművesek vására, melynek célja, bemutatni régiónk településeinek ízeit, termékeit, kulturális, népművészeti, és gasztronómiai értékeit. A rendezvényt gyermekprogramok, kézműves alkotó-sátor, népi játékok, „Simonyi vágta” a huszárbandériumok részvételével, koncert színesíti.

 

Tour de Túr

május

Mezőtúr

www.mkskft.hu

 A két versenyprogram keretében korcsoport szerinti bontásban lehetőség van 20 km-es (Mezőtúr-Túrkeve-Mezőtúr) és 50 km-es (Mezőtúr-Túrkeve-Kisújszállás-Túrkeve-Mezőtúr)  táv megtételére.

 

9. Nemzetközi Molnártalálkozó

május

Túristvándi, Vízimalom

www.turistvandi.hu

A rendezvény nem kisebb dologra vállalkozik, mint egy rövid időutazás keretében bemutatni a régi molnárok munkáját, életmódját, a rájuk jellemző gasztronómiai érdekességeket. Mindezt pedig úgy, hogy a résztvevő országok, tájegységek gazdag kontrasztjaival, vagy épp hasonlóságaival ismerkedhessenek meg az érdeklődők.

 

Majális

május 1.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfal

www.muzeumfalu.hu

Májusfaállítás, kézművesek bemutatója, kirakodóvásár, gasztronómiai bemutató.

A hagyományos egész napos május elsejei folklórprogram (májusfaállítás, néptánc- és népszokás-bemutató, kézműves foglalkozások és népművészeti vásár) a természet megújulásának, a tavasz beköszöntének ünnepi eseménye.

 

HUNGAROSPARTY strandnyitó rendezvény 

május 1.

Hajdúszoboszló, Hungarospa Strand

www.hungarospa.hu

A nyári szezon nyitó bulija. Az esti rendezvényen magyar popsztárok szórakoztatják a vendégeket.

 

Kun Viadal

május 2. vagy szeptember 2. hétvégéje

Kisújszállás

www.kisujszallas.hu , http://kunlovas.uw.hu

A nagykun település büszke az ősi hagyományokra, amelyeket mindenki megismerhet a rendezvényen.

Kun Viadal lovas harci versenyszámokkal, Lovasfesztivál, lovas íjász verseny, kulturális programok, fogathajtók verseny, főzőverseny.

A rendezvény ideje alatt népművészek és kézművesek árulják termékeiket.

 

IX. Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivál       

Május 17-18-19.

Hajdúszoboszló, Fesztivál tér

                www.hajduszoboszlo.com, www.hajduszoboszlo.hu

 A hajdúszoboszlói Fesztivál téren a legkülönfélébb grilleket, söröket, sörrel készült grillezett ételeket kóstolhatjuk végig, kulturális műsor kíséretében.

 

Pásztorok Ünnepe - Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

május 18.

Hortobágy, Pusztai Állatpark

www.hortobagy.eu

A régi magyar pásztorhagyományokat a magyar szürke szarvasmarhát őrző gulyások napjainkig fenntartották. A gulyásverseny legfőbb célja, hogy ezen ősi szakma mesterei olyan versenyszámokban mérjék össze tudásukat, amelyek a mindennapi munkához is kapcsolódnak.

 

IV. Böszörményi dísznövény és ízek fesztiválja   

május 18.

Hajdúböszörmény, Bocskai István tér, Kossuth Lajos u.

www.hajdu400.eoldal.hu

Hajdúsági, böszörményi bográcsos ételek főzőversenye amatőr és profi kategóriában neves zsűri jelenlétében. Cél a hagyományok ápolása, gasztonómiai múltunk felkutatása, őrzése, bemutatása.

 

 

XV. Kevi Juhászfesztivál

május 18-19.

Túrkeve, Petőfi tér, Liget

www.turkeve.hu

Juhnyíró bemutató, birkapörköltfőző verseny, népművészeti és népzenei rendezvények, kirakodóvásár.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a hagyományos kézműves és  kirakodó vásáron. Gasztronómiai kalandozást kínálnak birkafőző és „kunsági  ízek” tájjellegű főzőversenyükön.

 A Fesztivált népi kulturális programok, gyerekműsorok, juhnyíró bemutató, kiállítások színesítik.

 

Pünkösd

május 20.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu

www.muzeumfalu.hu

Hagyományos pünkösdi királynéjárás, pünkösdi királyválasztás.

 

XXII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál              

május 24-26.

Szolnok, Aba-Novák Kulturális Központ

www.ankk.hu

    A fesztivál célja a korábbi alkalmak hagyományait követve, a néptáncegyüttesek, az alkotók számára művészeti fórumot biztosítani, és új alkotások létrejöttét ösztönözni. Támogatni az egyéni művészi alkotás minél szélesebb kiteljesedését, tekintettel a XXI. század elejének megkerülhetetlen elvárásaira. Teret adni a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó, bátor kezdeményezéseknek. A fesztiválon szereplő műveknek kiindulásukban a folklórra kell támaszkodniuk.  A művek elbírálásának szempontja a művészi érték.

A fesztiválra az előzetes jelentkezések alapján 16 együttes kap meghívást. A meghatározott limitáció túllépése esetén a zsűri dönt a bekerülő együttesekről. A kiválasztásnál figyelembe vett szempontok: a korábbi szolnoki és zalai fesztiválokon való részvétel és az ott elért eredmények, valamint a minősítő fesztiválokon elért eredmények. További előnyt élveznek a Múltidéző programban is elinduló együttesek.

 

 

XIII. Jazz-Blues Jamboree         

május 24-25.

Hajdúböszörmény, Bocskai tér – Petőfi utca

http://hafim.van.hu/

A rendezvényen a zenéé, azon belül a jazz és blues műfajé a főszerep. Kiváló fellépők, koncertek és remek hangulat várja az érdeklődőket.

 

 

Országos díjugrató verseny

május 26.

Hajdúböszörmény, Lovaspálya

www.hajduboszormeny.hu

Hagyományőrző rendezvény. Az ország minden tájáról érkeznek versenyzők, hogy a díjugratásban összemérjék ügyességüket.

 

Tisza-tó

 

Honda Motoros majális nemzetközi Dragverseny

 

2013. május 1.

Kunmadaras, repülőtér

www.kunmadarasmotorsport.hu

 

A magyar dragversenyzés – Honda Motoros Majális a Tisza-tónál a kunmadarasi repülőtéren – fellegvárának a Kunmadarasi HungarianDragaréna nyitórendezvényére kerül sor, ahová a környező országok versenyezői érkeznek egy óriási megmérettetésre. A programot táncbemutatók, kiállítások, családi programok teszik feledhetetlenné.

 

Motoroddal állj rajthoz Te is!


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing