Azok győztek, akik szerint régen jobb volt

Bemutatták a Szépművészeti Múzeum bővítésének új terveit, ami az igazgató reményei szerint már elnyeri az újtól irtózó városvédők tetszését is. Az üveg fogadóépület régies hatású lesz, a jelenlegi főbejáratot örökre bezárják. További vitának nincs helye, mondta Baán László. A múzeum a perpatvar miatt program nélkül marad nyárra.

Mégsem vágnak a felszín alá vezető új főbejáratot a Szépművészeti Múzeum lépcsőibe, és régies hatásúvá alakítják át az épület mellé tervezett fogadócsarnokot, jelentette be a múzeum igazgatója szerdán. Baán László kiemelte, "nem egy rossz megoldást vetettünk el a jóért. Az eredeti terv is érvényes építészeti gondolat volt, hiszen a Szépművészeti Múzeum a historizmus szellemében készült, Schickedanz Albert, a múzeum tervezője szeme előtt stílusok tömege lebegett, és amit épített, az akkoriban kortárs volt. Kézenfekvő, hogy a mi korunk is hozzátegye a magáét. Karácsony Tamás építész európai rangon oldotta meg ezt a feladatot, alázatos terveket készített, amiket az építészeti tervtanács kiérleltnek és megvalósításra méltónak ítélt."

 

Baán László ezzel az önjelölt városvédőknek válaszolt, akik két évvel azután, hogy ismertté váltak a múzeum bővítésének tervei, megtámadták a szakmai szervezetek által is jóváhagyott döntést.

Ahogy arról beszámoltunk, Ráday Mihály tévés személyiség vezetésével a csoport intenzív médiakampányt indított, a Szépművészeti vezetése jobbnak látta, ha visszavonulót fúj, és eltekint attól, hogy kortárs elemekkel gazdagítsa a múzeum épületegyüttesét.

"Csak olyan változást valósíthatunk meg, amelyet széles konszenzus övez" - adott magyarázatot az igazgató. A jelenlegi állás szerint a 6000 négyzetméteres, térszint alatti bővítés megvalósul, de a kortárs építészeti jeleket, amelyek turisták ezreit vonzzák a párizsi Louvre-ba, a bécsi Albertinába, a madridi Pradóba és a Reina Sofiába [2], Budapesten leradírozzák a tervekről, vagy csak szerényebb formában valósítják meg azokat. "Elhagyjuk a sokat vitatott lépcsőbe vágott bejáratot és az épülettestet érintő változtatásokat. A korábbiakkal szemben Karácsony Tamás régies hatású üvegkubust tervezett" - nyugtatta meg az igazgató azokat a városvédőket, akik szerint régebben minden szebb volt.

A változás egy év csúszással jár, újra el kell indítani az egyszer már lezárt engedélyezési eljárást. Az építkezés augusztus helyett 2011 elején indulhat, az átadás 2012-re várható.

"A tervemben nem volt progresszió - jelentette ki meglepő módon az építész, egyúttal alátámasztva a tervekről alkotott korábbi véleményünket. - A lépcsőbe metszett új főbejárat ugyanazt tudta volna, mint az eredeti. Ez egy eszköztelenségében szép, letisztult megoldás volt." Karácsony Tamás elmondta, hogy az építészeti logika diktálta a megoldást. A térszint alatti bővítés ugyanis a felszín alatt folytatja az oszlopcsarnokot. A hosszirányú felszín alatti bővítés és a keresztirányú felszíni oszlopcsarnok éppen a portikusz alatt fogják metszeni egymást. Ide tervezték a lejáratot, amely tágas fogadózónába vezette volna a látogatót. A lépcsőről az üveg bevilágítókon keresztül látható lett volna, ahogy az oszlopsor lefelé folytatódik.

"Megértem a főigazgató úr lépését. De ettől függetlenül a terv kritizálóitól elvárható lett volna, hogy tudják, mi volt a kérdés, amit meg kellett válaszolni, milyen választ adtunk, és ennek tudatában kellett volna párbeszédet indítani."

És bár Baán László a demokrácia megnyilvánulásának tartotta a városvédők későn indított offenzíváját, Karácsony mintha az ellenkezőjéről lett volna meggyőződve: "Jogerős építési engedély és legitim folyamat végeredményét kezdték kritizálni" - mondta.

 

A főbejárat zárva lesz

A XIX. század hívői nem arattak totális győzelmet. A főbejáratot az új tervek szerint is lezárják, a látogatók a tér sarkán elhelyezett, de "régies" hatású üvegépületen keresztül juthatnak be a múzeumba. Mivel az új terek éppen a közönség fogadására, informálására, a jegyárusításra és egyéb közösségi funkciókra épülnek, ezért a jelenlegi főbejáraton belépőket egyből le kellene terelni a föld alá. Nincs értelme ugyanis két helyen, az aulában és az új térben párhuzamosan működtetni ugyanazokat a funkciókat. "Az EU-s pályázatban az is szerepel, hogy az új terek szolgáltatófunkcióval is bírnak, azaz itt kell fogadni a Hősök terére látogató turistákat, akiket nem szabad átcitálni a múzeumon" - magyarázta az építész.

Baán László elképzelhetőnek tartotta, hogy egy ideig próbaképpen üzemeltetik a főbejáratot is, bár "a hasonlóan kibővített Pradóban sem használták a régi bejáratot". A főigazgató végezetül határozottan kijelentette, hogy a most bemutatott tervek a véglegesek. "Boldogabb országokban a viták a kompromisszumos megoldás után kézfogással zárulnak. Nálunk lesznek olyanok, akik önmagáért a vitáért folytatják majd. De mi a magunk részéről lezártuk."

Az egyéves csúszás az igazgató szerint csak annyival kerül többe, amennyivel az építőanyagok drágulnak. Ugyanakkor a Szépművészeti a nyárra program nélkül marad, a látogatók csak az állandó gyűjteményt látogathatják majd.

 

 

Földes András
index.hu


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing