Az új pálinkát ünneplik a szatmári Tarpán

2016.09.29. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Az új gyümölcspárlatok ünnepélyes bemutatásával, kirakodóvásárral, gasztronómiai különlegességekkel, tájjellegű ételek kóstoltatásával és kulturális programmal várják az érdeklődőket a 13. Szatmár-Beregi Szilvanapokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán szombaton.

Az esemény délelőtti megnyitóján Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédében hangsúlyozta, Tarpa magában hordozza a szilva, valamint az abból készült lekvár és pálinka kultúráját.

Tarpa láttatja az ide érkezőkkel Bajcsy-Zsilinszky Endre, Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc és Esze Tamás örökségét, ez pedig összeköt bennünket - fogalmazott a politikus.

Németh Zsolt a jövő héten tartandó népszavazás kapcsán azt mondta, feltétlenül tisztában kell lennie mindenkinek azzal, hogy a kultúra egy érték, amit a Kárpát-medencei magyarok közösségei hordoznak. "Október 2-án ezeknek a közösségeknek a megmaradásáról és ennek a kultúrának a megvédéséről fogunk szavazni" - jelentette ki Németh Zsolt. Hozzátette, a közösségeknek az a feladata, hogy ébren tartsák a kultúrát úgy, ahogy most Tarpa teszi ezzel a pálinkafesztivállal.

A szilvanapok programsorozata nem hivatalosan már csütörtökön elkezdődött, ekkor a pálinka lovagrend tagjai zsűrizték a versenyre benevezett idei bér- és saját főzetű gyümölcspárlatokat. A hattagú zsűri mintegy hatvan párlat ízét, illatát és tisztaságát értékelte három kategóriában, a verseny eredményét a szombat délutáni ünnepi ceremónián hirdetik ki.

A művelődési ház kertjében megrendezett hagyományőrző programon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a szilvalekvárfőzés rejtelmeibe, megkóstolhatják a beregi és a szatmári vidék jellegzetes ételeit, a közönséget a nap folyamán zenei fellépők szórakoztatják.

 

 

MTI 2016. szeptember 24., szombat 13:37


Cikkajánló
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing