Az új kulináris „zarándokhely” – a Napfényes Étterem

„A legjobb vegán étterem, amiben valaha voltam. Kérlek, nyissatok egy helyet Londonban, ott is szükség van rátok!” – olvasható a Facebookon Mark Snell friss posztja a Napfényes Étteremről.    
Nos, az angol fővárosban ugyan még várni kell a magyar vegán konyhaművészet térhódítására, ellenben Budapest egészség-tudatos ínyencei és turistái örvendezhetnek: új Napfényes Étterem és Cukrászda nyílt a belváros szívében, a Ferenciek terénél.  

A gasztro-bloggerek kedvence

Az elmúlt évtizedben a Napfényes Étterem úgy hazai, mint nemzetközi viszonylatban rendkívül népszerűvé vált, egy folyton szélesedő körben a brand igazi hungarikummá nőtte ki magát.

A világ vezető vegetáriánus étterem ajánló portálján, a Happy Cow-n szuperlatívuszokban beszélnek róla, sokak szerint ez Európa egyik legjobb vegán vendéglője. A további meghatározó internetes fórumokon, a Tripadvisoron, a Facebookon, és a számos gasztro-blogon is több száz lelkes, méltató vélemény olvasható, melyekben szinte vég nélkül sorjáznak a Napfényes-fogásokat illető felsőfokú jelzők.

Napfényes Étterem. Vegán Étterem Budapest Belvárosában. HOL Magazin 2015.

Pincéből a napfényre

Az új Napfényes Étterem egy már régóta felmerült igénynek tesz eleget, hiszen a Rózsa utcában több mint tíz éve megnyitott korábbi törzshely egy a centrumtól távolabb eső pincehelyiségben működött, az új helyszínnel viszont a felszínre került az eddig „eldugott kincsként” aposztrofált vendéglő. A régi étterem Napfényes Falatozó néven folytatja működését.

Vegán ételek – extrákkal

A világszínvonalú ’Napfényes minőség’ megszokott elemei az új környezetben is garantáltak: az exkluzív vegán konyha, a gazdag választék, a bőséges adagok, a kellemes hangulat, a barátságos kiszolgálás, illetve a középkategóriás árszínvonal. Természetesen, az ételek tisztán növényi alapanyagokból készülnek, ezért nem csak a vegetáriánusok, de a vegán étrenden élők is bármit fogyaszthatnak a kínálatból. Mindemellett a különböző diétákat folytató vendégek is találnak az étlapon fogukra valót, így készülnek glutén- és laktózmentes, valamint nyers specialitások is.

Napfényes Étterem. Vegán étterem Budapest Belvárosában. HOL Magazin 2015.

Cukrászdánk is van

Az újdonságok közül a leghangsúlyosabb az új étterem nagy, világos és komfortos belső tere, valamint központi elhelyezkedése az egykori Magyar Királyi Kúria patinás épületében, a Veres Pálné és a Curia utca sarkán, közvetlenül a Ferenciek tere metrómegállónál. Autóval a két közeli parkolóházban, illetve az Erzsébet híd alatti nagy parkolóban lehet megállni.

A hamarosan megnyíló terasz mellet további újítás a különálló cukrászdarészleg, ahol a házi készítésű desszerteken kívül a Napfényes Cukrászat által készített nádcukros és xilites, agavés vegán sütemények is várják a vendégeket.

Napfényes Étterem és Cukrászda. Vegán étterem Budapest Belvárosában. HOL Magazin 2015.

Napfényes Rendezvényterem

Szintén egy szeparált helyiségben található a bensőséges Napfényes Rendezvényterem, melyben egyelőre heti két alkalommal kerülnek színpadra zenés, táncos, szórakoztató jellegű műsorok; ezen kívül irodalmi estek és ismeretterjesztő előadások, workshopok szerepelnek a programban.    

Étlap a változatosságot kedvelőknek

Az étterem több férőhelyéhez nagyobb konyhai kapacitás, önkiszolgáló salátabár és kibővített választék is társul: az à la carte étlap és a naponta változó menüajánlat a különlegességek mellett több hagyományos magyar, illetve nemzetközi ételt is tartalmaz, például gulyást, töltött káposztát, brassóit, falafelt, pizzákat. 

Napfényes Étterem. Vegán étterem Budapest Belvárosában. HOL Magazin 2015.

Az étterem rajongói közül számosan úgy kerültek kapcsolatba az itteni reformkonyhával, hogy korábban vegyes étrendűek voltak. A Napfényes séfek ezen túl sem kizárólag a vegán közönségnek főznek, hanem valódi alternatívát kínálnak a változatosságot, az újdonságot, s legfőképpen a finom falatokat kedvelőknek.

Ki tudja, talán nem is annyira távoli az az idő, amikor Mihai Chira Foursquare-es bejegyzése valóra válik: „Annyira stabilan fenomenálisak a Napfényes-ételek, hogy a világ szakácsainak ide kellene zarándoklatra járni.”

A Napfényes Étterem Chefje a sajtótájékoztatón. Zseni. HOL Magazin 2015. 


A NAPFÉNYES ÉTTEREM

Válogatás az interneten fellelhető több száz ötcsillagos értékelésből

„Budapest vegán egén állócsillagként ragyog évek óta a Napfényes étterem.” 

(Tacskó Muki, diningguide.hu)

 sokak szerint a legjobb vegetáriánus étterem Budapesten – szerintem is.” (mentesen.blogspot.hu)

„Ezért az ételért érdemes átutazni az óceánt! A Napfényes étterem lepipált minden korábbi vegán vendéglőt, amiben megfordultunk.” (Joede S., Ausztrália; Tripadvisor)

„Kaliforniától Törökországig számtalan vegán helyen megfordultam, a Napfényes étterem kétség kívül az egyik legkitűnőbb. Egy külön kategória – epikuroszi gyönyör.” (Happy Cow)  

„Minden egyes fogás zseniális. Általában több vegán éttermet is végiglátogatok egy-egy külföldi utazásom során, de Budapesten még soha nem jutottam a Napfényesnél tovább. Remélem egyszer majd ők főznek az esküvőmre.” (BorokaMate, London; Tripadvisor

Napfényes Étterem és Cukrászda. HOL Magazin 2015.

„Az elsőszámú ok, hogy Budapestre utazzak.” (Happy Cow

„Elképesztő ételek, bárcsak a budapesti utam első napján megtaláltam volna. Jó lenne Bécsben is egy ilyen hely! Fogadnék, hogy Ti uralkodtok a vegán ételek mennyországában.” (Sabine Kinard, Facebook

„A legjobb Budapesten és azon túl, már-már képtelenül kifogástalan. A legprímább vegán sajtot itt adják, egyszerűen nem hittem el, hogy mit eszek. A pizza? Eszméletlen.” (Happy Cow

„Egy kellemetlen eseményekkel teli budapesti látogatás ráadás napján, a repülőnket lekésve, meglehetősen ’rossz szájízzel’ estünk be ide. Nem vagyok egy vallálos ember, de azt hiszem, az Isten szakácsként dolgozik ezen a helyen. Annyira jó volt, hogy majdnem sírtam.” (Happy Cow

„Hű, hogy mit ki nem lehet hozni némi kreativitással és kulináris tudással a vegán étkezésből! Rengeteg tapasztalat és törődés van ezekben az ételekben, nem vegánként is mindenkinek javaslom ezt az élvezetet.” (Lauren C., Izrael; Tripadvisor)    

Napfényes Étterem és Cukrászda. HOL Magazin 2015.

„A lecsós szeitánbrassóiban jó a fűszeres szeitán, jó a zöldséges mártás is, de ha nincs ott a savanyú uborka, az egész csak úgy lóg a levegőben. De a savanyú uborka ott volt, mert a szakács tudta, hogy az kell oda. Mert a szakács egy rendes ember. (...)          

Alig várom, hogy visszamenjek. Szívesen lennék vega, ha itt ehetnék minden nap, de tényleg.” (Szűcs Ádám, varosban.blog.hu)

 „Bármilyen családi vagy baráti alkalom adódik, a Napfényes a preferált hely! A napi menüben is ugyanazt az adagot kapjuk, mintha étlapról rendelnénk, de fele annyiba kerülnek. Érezhető, hogy a szakács szívvel-lélekkel készíti az ételkölteményeit!” (Iner, közelben.hu)

„Ez az étterem az új addikcióm.” (Lia Costa, Foursquare)

„Elsőre vittem magammal egy húsevőt, aki aztán másodszorra is boldogan jött velem. Ki gondolta volna, hogy a vegán gulyásleves ennyire fincsi. Ezek az étkezések az utazásunk fénypontjai voltak.” (MsBianca, Texas; Tripadvisor

„Lenyűgöző! Még jó, hogy csak az elutazásunk előtti napon találtunk rá, különben nem fértünk volna bele a ruháinkba hazainduláskor.” (Happy Cow)

„Ha valakinek kétségei vannak afelől, hogy minden ételnek létezik vegán megfelelője, akkor érdemes a város egyik legismertebb vegán éttermébe, a Napfényesbe szervezni egy vacsorát.” (Desze Balázs, welovebudapest.com)

„Lenyűgözően jó, egyszerűen tökéletes. Olyan magasra teszik a mércét, hogy a többi vegán étteremnek szinte lehetetlen elérnie ezt a minőséget.” (Happy Cow

„Impresszív! Nem vagyok vegetáriánus, sőt általában kerülöm a ’zöld kajákat’, de ez a hely csodálatos. A menű választékos, a kiszolgálás barátságos, szívélyes. Fogalmam sincs mit ettem, de remekül nézett ki és írtó finom volt.” (egy vendég Göteborgból; Tripadvisor)    

„Ennyire finomat még soha, sehol nem ettem, abszolút Nr.1!”

(Andrea Mandy Morvayová, Facebook)

„Vegán körökben ez az alapétterem!” (strawberrycake, ittjartam.hu)

„Ragadozóknak is kötelező megkóstolni, hibátlan ízek!” (Váraljai Csaba, Facebook)

„Egyetlen szó: pompás! Szerencsére még pont kaptunk asztalt, tömve volt a hely. Ez a vegán paradicsom.” (Justin Dreamz, Egyesült Királyság; Tripadvisor)

 

Fotók Zmák Tibor HOL Magazin


Cikkajánló
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Színház még nincs, bisztró már van: megnyitott az Átrium Bisztró
- Fenntarthatósági díj az őriszentpéteri Pajta Étteremnek
- Kés-Villa-Buda: ELKÉSZÜLT BUDA ÉTLAPJA
- Hello Buda! A Stand25 megérkezett!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing