Az otthon veszélyes üzem

2016.06.30. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Ezúttal nem a balesetekről lesz szó: a házban és a ház körül végzett mindennapi tevékenységünknek számtalan egészségkárosító hatása lehet. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribbakat, valamint azt, hogyan előzhetjük meg.

1. A mosogatószivacs

Mikrobiológusok szerint házunk legszennyezettebb része a konyha, mert a pulton és a mosogatóban „állati tetemekkel” dolgozunk. A nyers húsban többek közt E. coli és szalmonella baktérium lehet. Ha a kórokozóktól hemzsegő szivaccsal mosogatunk és törüljük le a felületeket, minél jobban igyekszünk, annál több kórokozót kenünk szét.

Mit tegyünk? A felületek letörlése előtt mártsuk be a szivacsot fertőtlenítős oldatba (Hyperol), ez olcsó és hatásos. Fontos, hogy a szivacsot hagyjuk kiszáradni. Jó ötlet, ha egy vizes edényben néhány percig a mikróba tesszük a szivacsot.

2. A porszívózás

A hagyományos porszívók a nagyobb pormacskák összeszedésére alkalmasak, a kisebb részecskék azonban bekerülnek a levegőbe. Lehet tehát, hogy a padló tisztábbnak tűnik porszívózás után, de az allergiát és asztmát kiváltó apró porszemek ott keringenek a levegőben. Ebben a háziporban számos nehézfém részecske, ólom, növényvédőszer és más vegyi anyag is megtalálható.

Mit tegyünk? Olyan porszívót használjunk, amelyben ún. HEPA-szűrőbetét van, ez megszűri az apró részecskéket is, amelyek így nem kerülnek a levegőbe.

3. Párnák, matracok

Az ember óránként átlagosan 1,5 millió hámsejttől szabadul meg, és naponta közel egy liternyit izzad, miközben semmit sem csinál. A hámsejtek felgyülemlenek a párnákban és matracokban, kiváló otthont adnak a poratkának. Ráadásul kiszámították, hogy a matrac tízévenként megkétszerezi a súlyát a rengeteg összegyűlt haj, szőr, testnedv, állati szőr és korpa, gomba és spóra, vegyi anyag, por, rost, poratka és annak ürüléke miatt. Öt év elteltével a párna súlyának 10 százalékát a poratkák teszik ki. És ezt lélegezzük be alvás közben.

Mit tegyünk? Az allergia biztos védőhuzat megakadályozza, hogy ezek az említett részecskék a párnába, matracba kerüljenek. Mossuk ki az ágyneműt hetente forró vízben.

4. Házi sütögetés, grillezés

A hússütés során úgy keletkeznek a rákkeltő anyagok (poli- és heterociklikus szénhidrogének), hogy a sülő húsról lecsöpögő zsír megég. Ez a folyamat egyéként a konyhában is lejátszódhat.

Mit tegyünk? Süssünk minél kevesebbet szabad tűzön, és ha igen, akkor is csavarjuk alufóliába a húst. Az is segít, ha a húst elősütjük a mikróban.

5. Ha kinyitjuk az ablakot

Amíg jó az idő, sokan kitárják az ablakot, hogy bejöjjön a friss levegő. Csakhogy a szezonális allergiában szenvedők számára ez igen káros lehet.

Mit tegyünk? Csukjuk be az ablakot, és kapcsoljuk be a légkondicionálót, melynek a szűrője távol tartja a szálló port. Itt is hasonló a helyzet, mint a porszívónál, a hagyományos szűrő nem elegendő. Egy jobb szűrő használata megéri a befektetést.

6. A TV előtt üldögélve

A televíziózás az egyik legegészségtelenebb szórakozás, különösen, ha közben folyamatosan rágcsálunk is valamit. A túlsúly növeli a szívbetegség, a rák, az ízületi gyulladás és számos egyéb betegség kockázatát.

Mit tegyünk? Kapcsoljuk ki a TV-t, rakjuk el a chipses zacskót, és menjünk sétálni.

 

- inforned -


Cikkajánló
- Egyes zöldségek és gyümölcsök segítik megvédeni a bőrt napozás közben
- Vakációzik a család: hogyan ne vesszünk össze a nyaralás alatt?
- Tennivalók hőguta esetén
- 5 dolog, amit feltétlenül ellenőrizzünk az abroncsokon a nyári utazás előtt
- Nagykanizsán épül fel a nyugat-magyarországi velodrom

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing