Az iskola kertje a természet a magyar gyerekek számára

2015.05.17. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A hazai gyerekek több mint harmada az iskola vagy az óvoda kertjében tölti a legtöbb időt a szabad levegőn. Hétvégén minden negyedik család kirándulni viszi a kicsiket – derült ki a REGIO JÁTÉK legfrissebb felméréséből.

 

A REGIO JÁTÉK által végzett legújabb kutatás arra kereste a választ, hogy a tavasz beköszöntével mennyi időt töltenek a 14 évnél fiatalabb gyerekek a szabadban, illetve hogyan töltik ezt az időt. Az eredmények szerint a gyerekek kétharmada átlagosan napi két órát játszik a friss levegőn hétköznaponként, a hétvégén azonban a 70 százalékot is eléri azok aránya, akik több mint három órát töltenek a szabad ég alatt. A budapestiek között a legmagasabb (11%) azok aránya, akik a hétvégéken is mindössze egy-két órát töltenek a házon kívül.

A hétköznapok során a legtöbbször az iskola vagy az óvoda kertje szolgál a kinti játék helyszínéül. Hétvégenként a családok negyede kirándul a gyerekekkel, aki teheti a saját kertjében (37%) tölti az időt, esetleg játszótérre (22%) viszi a kicsiket játszani.

Egészségügyi szempontból sem mindegy

Számos tanulmány bebizonyította, hogy azok a gyerekek, akik többet játszanak a szabadban, kisebb valószínűséggel lesznek később rövidlátók – egy kínai kutatás szerint heti 14 óránál több szabadban töltött idő hatására a gyerekeknél már két éven belül csökken a rövidlátás mértéke. A kint töltött időnek ezen kívül is rengeteg pozitív hatása van a gyermekek egészségére.

„A szabad levegő fontos a gyerekek fejlődése szempontjából, és mivel a legtöbb időt az otthon vagy az iskola kertjében töltik, nem mindegy, hogy mi található ezekben a környezetekben. Egy-egy mozgásfejlesztő játék, például mászóka vagy csúszda növelheti a kint töltött idő hosszát és minőségét is”– nyilatkozta Varga Judit gyermekpszichológus.

A mozgás elősegíti az idegrendszer fejlődését, már félórányi szaladgálás a levegőn is jelentős hatással van a gyerek kedélyállapotára és önbizalmára, csökkenti az agressziót és jó kedvre derít. A szabadtéri játék ezen kívül fejleszti a problémamegoldó képességet, a koncentrációt és az önfegyelmet is.

Gyerekek a szabadban. HOL magazin 2015.

 

Mivel játszunk?

Bicikli, labda, hinta és homokozó – a REGIO JÁTÉK felmérése szerint ezek a legkedveltebb eszközök a szabadban töltött idő során, a játékban pedig leggyakrabban az anyák és a hasonló korú gyerekek vesznek részt. A válaszadók közül kétszer annyian jelölték az édesanyát gyakori játszótársként, mint az apukákat.

„Szülőként fontos felismernünk, hogy nem elég a gyereket kiparancsolni a kertbe, minél több időt kell vele a szabadban aktív, közös játékkal tölteni” – fűzte hozzá az eredményekhez a REGIO JÁTÉK munkáját segítő gyermekpszichológus. A természet szeretetét is csak úgy tudjuk átadni, ha példát mutatunk, nem pedig csak beszélünk róla. Ráadásul így a kinti játék nem csak az egészségre lesz jó hatással, hanem a családi kötelékeket is erősíti.

A kérdőív a gyerekek sportolási szokásaira is kíváncsi volt, a válaszokból pedig kiderült, hogy a legfiatalabbak döntő többsége (71%) a testnevelésórán kívül is végez rendszeres testmozgást, ez az arány a budapestiek esetében pedig eléri a 75 százalékot. A 14 éven aluli gyerekek körében a csapatsportok, az úszás és a tánc a legnépszerűbb mozgásformák.

 

A felmérésről

A nem reprezentatív felmérés online adatfelvétellel, a REGIO JÁTÉK vásárlói körében zajlott 2015 áprilisában. Az eredmények több mint 600 magyar lakos válaszain alapulnak.


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing