Az év végén elbontják a városligeti bódésort

A Városliget fejlesztését célzó Liget Budapest projekt az évtizedek óta elhanyagolt állapotban lévő városi parkot is megújítja. A park zöldfelületének növelése és rehabilitációja mellett ezért megszűnik az Állatkerti körúton található bódésor is, hogy a jelenleg elhanyagolt és rossz állapotban lévő építmények helyét a megújuló Városligethez megjelenésükben és árukínálatukban is méltó pavilonok váltsák fel

Ettől az esztendőtől a terület vagyonkezelőjeként a Városliget Zrt. hatáskörébe tartozik az Állatkerti körúton található bódésorhoz kapcsolódó területhasználati engedélyek megadása is.

A 2014 végén lejárt, egyéves határozott idejű szerződéseket a cég minden kereskedelmi egység számára automatikusan meghosszabbította 2015. február végéig, majd - a park megújításának ütemezését megvizsgálva - úgy döntött, hogy március 1-jétől minden olyan egység számára engedélyezi a működést december 31-ig, amely a szerződésben foglalt feltételeknek eleget tesz.

Ennek értelmében minden pavilontulajdonosnak vállalnia kell, hogy megfizeti a területhasználat díját, valamint a szerződés megszűnésétől számított 15 napon belül elbontja és elszállítja a használatában vagy tulajdonában álló pavilont, a közterületet pedig eredeti állapotában a Városliget Zrt. rendelkezésére bocsátja - áll a cég kommünikéjében.

Mint közölték, a Városliget Zrt. tavasszal ír ki pályázatot a park tájépítészeti megújítására, amely magában foglalja a Liget zöldterületi rendbetételét, bővítését és a rekreációs funkciók (például sportpályák, játszóterek, futókör) kialakítását, fejlesztését is.

A pályázati kiírás a szakmai szempontú igények mellett a parkmegújításra fókuszáló lakossági és civil egyeztetések eredményeit is figyelembe veszi. A Városliget átfogó megújítása a tájépítészeti pályázat majdani nyertes terve és a parkban felépülő múzeumok nyertes építészeti tervei alapján történik majd. A parkhasználók 2018-ban vehetik birtokba a megújult Városligetet.

A Liget Budapest projekt keretében öt új múzeum kap helyet a park jelenleg burkolt, lebetonozott szélein, valamint a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén. A park zöldfelületeinek részleges megújítása már 2014 tavaszán megkezdődött, a projekt megvalósításával pedig a Városliget zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd. A fejlesztések eredményeként a Ligeten áthaladó autósforgalom csökkentésére is sor kerül.

 

MTI 2015. február 23., hétfő 15:38


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing