Az év legnagyobb durranása!

2017.05.04. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Turizmus

2017. május 19-21. hétvégéjén török kori fesztivál, helyszíne Tata.

A rendezvénysorozat nyitónapján Deák-Patara.

Az eredeti 1597-es eseményt nem számítva, jubileumi 10. alkalommal ad otthont a Vár és az Esterházy tér a Tatai Patarának. Neves múzeumi szakemberek és történészek segítenek a múltidézésben. A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak a nézők számára. Valóságos időutazás, élő történelemóra!

Tatai Patara. HOL Magazin 2017.A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van, ami komoly akadálya a dunántúli keresztény hadmozdulatok sikeres indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja el magát és 1597. május 23-án kapupetárdával „kopogtat be a várkapun”.

A „Tatai Patara 1597” Török Kori Történelmi Fesztivál évről évre egyre különlegesebb programokkal várja az érkezőket. Idén belemerülhetünk a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok várnak bennünket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetünk; a korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival varázsol el minket. Mindeközben „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol több száz néptáncos táncházzal és rangos Nemzetközi Néptánc találkozóval készül az eseményre.

Tatai Patara. HOL Magazin 2017.

Múlt és jelen összekapcsolása – a legmodernebb haditechnikai eszközök felvonultatásával – az MH 25. Klapka György Lövészdandár segítségével valósul meg.

Külön figyelmet fordítunk a korszakhoz köthető évfordulók méltó megemlékezésére, így 2017-ben a REFORMÁCIÓ 500. ÉVFORDULÓJÁNAK megünnepelésére. Vándorprédikátorok, röplapok segítségével idézzük fel a végvári katonaság és a mezővárosok lakossága között a 17. században gyorsan elterjedő reformáció legfontosabb tanításait, megidézzük meghatározó képviselőit. A HM Protestáns Tábori Püspökség segítségével, látványos műsorral és Ökomenikus Istentisztelettel valósítjuk meg a közös emlékezést.

Tatai Patara. HOL Magazin 2017.

A Tatai Patara idén tízedik alkalommal varázsolja el az idelátogatókat több mint 500 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőr, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően. A monumentális csatajelentekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően, hadtörténész iránymutatásai alapján.

A szórakozás és az élményszerű „történelmi fejtágítás” egyszerre adatik meg a látogatóknak, a gyermekek számára pedig a tanulás egy teljesen új dimenziója nyílik meg. "Aprajafalvában" kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a kicsiket. A tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén ismét lesz „Deák-Patara”, amit kifejezetten iskolások számára találtak ki a szervezők izgalmas és történelmi tanulságokat tartalmazó programokkal.

2017. május 19-én, pénteken a Deák-Patara egy csoportos időutazás, élő történelemóra, természetesen nem a klasszikus értelemben vett „tanóra”. Korabeli környezetben várjuk az érdeklődőket, akik aktívan (kipróbálva, megkóstolva, felvéve, felépítve vagy éppen lerajzolva) tapasztalhatják meg a 16. század szokásait, mindennapjait és a 21. század haditechnikáját. A hangsúlyt a kalandra, a játékra és a történelmi hűségre helyezzük, amiről történészek, muzeológusok, hagyományőrök, múzeumpedagógusok gondoskodnak. Egy-egy állomáshely a török hódoltság korának egy-egy szimbolikus helyszíne, ahova a gyerekek térkép segítségével jutnak el, s ahol a foglalkozás kiscsoportos „munkával” zárul. A programmal a tanterv egy – tapasztalataink szerint – nehezen tanítható részének aktív feldolgozásával tudunk segíteni minden tanuló-korosztály számára.

Tudomásunk szerint komplexitásában eddig egyedülálló projekttel próbálunk segíteni a történelemoktatásban, az egész életen át történő tanulásban. A festőien szép környezetben maradandó élményt és használható tudást igyekszünk nyújtani.

Lépjen ki a hétköznapok egyhangúságából és jöjjön el a csaták zajától hangos századokba! Találkozzunk a Tatai Patarán! Garantáltan nagy durranás lesz!

Rendezvény weboldala: www.tataipatara.hu; Facebook: facebook.com/TataiPatara

 


Cikkajánló
- Még több zenei élmény a Nemzeti Filharmonikusoktól
- 2020/21 az újramuzsikálás évada a Nemzeti Filharmonikusoknál
- Az online térbe költözik a Zöldülők Vására
- Beethovennel a szabadban a mester születésének 250. évfordulóján
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing