Az étel sója

Valaha fizetőeszközként szolgált, később mesét írtak róla, mára viszont szinte közellenséggé vált: a só létfontosságú a szervezet működéséhez, de mint minden jóból, sóból is megárt a sok.
Természetesen a só nélkülözhetetlen az életünkben, nélküle ízetlenek lennének ételeink és felborulna a szervezet só-vízháztartásának egyensúlya, de ne vigyük túlzásba fogyasztását.

Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége a normális működése fenntartásához, az ennél nagyobb mennyiség már vérnyomásemelő, érfal károsító hatású, ezáltal növeli a szívinfarktus kockázatát. A többlet nátrium vizet tart vissza a szervekben, szövetekben, erekben, így emeli meg a vérnyomást, aminek a következményeit szerencsére egyre többen ismerik.

Hiába próbáljuk tudatosan csökkenteni a használatát, ha nem figyelünk oda arra, hogy ételeink nagy része rejtett állapotban tartalmaz nagy mennyiségű sót. A feldolgozott élelmiszerek közül nem csak a chipsek, rágcsálnivalók és a gyorséttermek sültjei, hanem a húsok, tejtermékek, konzervek is több konyhasót tartalmaznak, mint gondolnánk. Ezért ételeinket lehetőleg utólag ne sózzuk meg, különösen a nem házilag készítetteket.

Ugyanakkor a nátriumhiányos állapot is veszélyes! Ez főleg nyáron vagy sportolóknál szokott előfordulni, mivel az izzadással nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszítünk. Természetesen ezeket is pótolni kell, nehogy felbomoljon a só-vízháztartásunk egyensúlya. Ennek tünetei a gyengeség, szédülés, hányinger, alacsony vérnyomás.


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing