Az első aranykor - Az Osztrák-Magyar Monarchia festészete a Műcsarnokban

2016.11.24. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

Az Osztrák-Magyar Monarchia nemzeteinek festészetét mutatja be Az első aranykor címmel keddtől a Műcsarnok nagyszabású kiállítása, Munkácsy Mihály, Hans Makart, Jan Matejko, Alfons Mucha, Rippl-Rónai József és kortársaik csaknem 200 munkáján keresztül.

A Műcsarnok alapításának 120. évfordulóját ünneplő tárlat a magyar, az osztrák, a lengyel, a cseh és a horvát festészet klasszikusait vonultatja fel, miközben az épület oldalsó termei kortárs magyar festők kiállításainak adnak otthont - emelte ki a jubileumi kiállítása hétfői sajtóbejárásán az intézmény művészeti igazgatója.

Szegő György hozzátette, hogy a tárlatot kettős céllal rendezték meg: a közönséget gyönyörködtetni szeretnék, a művészettörténészeket pedig a korszak újragondolására késztetni.

Sármány-Parsons Ilona, a kiállítás tudományos kurátora elmondta: a Mayer Mariannával közösen válogatott anyag az Osztrák-Magyar Monarchia egészének festészetét tekinti át, elsősorban a 19. század utolsó három évtizedére fókuszálva.

Az összességében négy és fél évtized festészeti fejlődéséből ízelítőt adó tárlat a korszak fő stílustörekvéseit korszakokra bontva mutatja be, kitérve a magyar mellett az osztrák, cseh, lengyel és horvát festészet jellemzőire.

A bevezető terem korabeli portréikkal a korszak vezető politikusai, kultúrpolitikusai előtt tiszteleg, majd az 1860-as évek uralkodó stílusirányzata, a historizmus vezető alakjainak munkáit vonultatja fel.

Jan Matejko, Hans Makart és Munkácsy Mihály már az 1868-as Párizsi Világkiállításon is együtt képviselték a monarchiát, a Műcsarnok pedig ismét közös terembe gyűjti a három korabeli festőfejedelem monumentális vásznait.

A horvát historizmus ebben az időszakban kezdett kibontakozni: Oton Ivekovic Zrínyi Miklósig, Vlaho Bukovac a barokkig, Mato Celestin Medovic pedig az antikvitásig nyúlt vissza inspirációért.

Az 1880-as évek fiatal generációja a történelmi múlt helyett már egyre inkább a jelen problémái felé fordult, még ha a korabeli műtárgypiac nem is mindig fogadta kedvezően a realisták és a naturalisták munkáit.

Erős anyag mutatja be a századforduló lengyel szimbolizmusát, mások mellett Jacek Malczewski és Stanislaw Wyspianski vásznain keresztül, a cseh terem pedig egyaránt felvonultatja Alfons Mucha szecessziós plakátjait és a kortársak melankolikus tájképeit. Az osztrák festészetet - Josef Maria Auchentaller Beethoven-zeneszobájának képei mellett - Carl Moll és Maximilian Lenz képviselik.

A magyar századforduló szerteágazó művészeti irányzatait elsősorban Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly és Vaszary János képein keresztül mutatja be a tárlat, amelynek "kódája" olyan kevésbé ismert, de hasonlóan tehetséges alkotókra is felhívja a figyelmet, mint Poll Hugó vagy Zemplényi Tivadar.

Az első aranykor című kiállítás 2017. március 12-ig látható a Műcsarnokban.

 

 

 

 

MTI 2016. november 21., hétfő 18:04


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing