Az élelmiszergazdaság a jó hagyományok fejlesztésével újulhat meg

A magyar élelmiszergazdaság a jó hagyományok továbbfejlesztésével, valamint a verseny és az együttműködés kultúrájának együttes elmélyítésével újulhat meg - hangsúlyozta Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára egy rendezvényen.

Az államtitkár a szaktárca közleménye szerint a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában immár tizenharmadik alkalommal megrendezett - a kenyér október 16-i világnapjához kötődő - Pék Hagyományőrző Versenyen kiemelte: "egészséges egyensúly kell a világdivatok és a hazai értékek színskáláján, amelyben természetesen mindkettőnek helye van". Arra kérte a diákokat, hogy mentsék meg a jövőnek a magyar édesipar egykor közkedvelt, ízletes, de mára gyakran méltánytalanul elfeledett termékeit.

Mind fontosabbá válik az élelmiszerek minősége és származási körülményei, és többet vár el a fogyasztó egy terméktől, mint régen, legyen az kenyér, vagy egy cukrászsütemény. "A cukrászoknak és a szakácsoknak szerencsére már jobb esélyük van minőségi magyar alapanyagokat beszerezni. Minden lehetséges kormányzati eszközt szeretnénk bevetni a minőségi magyar alapanyagok támogatása érdekében" - hangsúlyozta az államtitkár.

A szaktárca terveiről elmondta, hogy a 19 különböző élelmiszeripari szakképesítés mellé szeretnék a pék és a cukrász szakképzés felügyeletét is a tárcához venni.

Simon Attila István szólt a hungarikumok védelmének fontosságáról, és a helyi értéktárak kialakításának folyamatáról is, amelyek együtt sokat jelenthetnek a nemzeti értékek - közöttük a magyar gasztronómia - erősítése szempontjából.

 

 

MTI 2014. október 18., szombat 17:35


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing