Az Aranytíz Kultúrház műsorajánlata 2011. április

Aranytíz Kultúrház programnaptár 2011. április

Április 1. és Április 15. és Április 29. 18.00 óra

CIN-KE FILMKLUB – 2010-2012 Buñuel évek

Április 1.- Archibald de la Cruz bűnös élete (Ensayo de un crimen /The Criminal Life of Archibaldo de la Cruz) (ff., 89 perc) Bemutató: 1955. május 19. Gyártó: Mexikó

Április 15. - A folyó és a halál (El río y la muerte /River of Death) (ff., 91 perc)

Bemutató: 1955. június 30. Gyártó: Mexikó

Április 29. - Hajnalodik (Cela s'appelle l'aurore /That Is the Dawn) (ff., 102 perc)

Bemutató: 1956. május 9. Gyártó: Franciaország–Olaszország

Április 2. 19.30 óra (kapunyitás)  

BEAT KLUB a BlackBirds együttessel 

Házigazda a BlackBirds, Magyarország legelismertebb Beatles emlékzenekara, akik első magyar zenekarként rendszeres vendégei a világ legnagyobb Beatles Fesztiváljának a Beatleweek-nek, Liverpoolban.

A zenekar tagjai: Derecskei Zsolt (zongora, ének), Békei István (basszusgitár, ének), Dobos László (gitárok, ének), Hoffmann György (dob)

 

Április 6. 18.00 óra

HAJNAL GYÖNGYI ELÕADÁSSOROZATA

„Sárkány a magyar hitvilágban”

„Amióta ember él a földön a sárkány kultusz létezik. Minden földrészen jelen van. Minden nép ismeri. Tudósaink egyre próbálnak fizikai bizonyítékot keresni – sikertelenül – e „hüllők” valamikori létezésére. Az előadás felvetni, magyarázni és megértetni igyekszik a sárkány kultusz belső lényegét, az emberi tudat működésének fizikai vetületeit és a sárkánynak, mint ennek a vetületnek a gyermekét kívánja bemutatni, amely nem szorul rá, hogy fossziliák képében keressük, mivel nem halt ki. Velünk van. Létezik.”(Hajnal Gyöngyi)

 

Április 8. 19:00 óra               Tolnay Színpad

PONYVALEGÉNY – Janox vígjátéka három felvonásban

Kuglics Kata rendezésében és a Színlelde előadásában

Vacsorára gyűlik össze az úri társaság egy belvárosi, nagypolgári lakásban. Van, aki titkos légyottra készül. Van, aki nagy leleplezésre. Ki rejtélyes udvarlóról, ki agyafúrt kémről szeretné lerántani a leplet. Ki kém, ki nem kém? Kicsoda Csengő Zoltán, a sikeres író, népszerű szerelmes regények szerzője, a nők bálványa? Egy titkos katonai jelentés, egy sokat érő kézirat, névtelen szerelmes levelek és a meggyes pite körül bonyolódnak és kuszálódnak össze a cselekmény szálak. Félreértés és intrika, szerelem és féltékenység, bosszú és szenvedély, hűség és árulás, romantika és realitás, képzelet és valóság keveredik a színpadon..

Játsszák: Győri Sándor, Kovács Andrea, Szemző Péter, Peller Mariann, Faragó Ágnes, Heuschmidt Ádám, Kozma Petra, Kuglics Kata, Mogyorósi Andor, Molnár Éva, Schindl Gabriella , Szabó Adrienn, Szőnyi Ádám, Várfi Norina

 

Április 9. 15.00 óra

20 ÉVES AZ ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

Az Aranytíz Musical Stúdió 1990-ben kezdte meg működését az akkor még Aranytíz Ifjúsági Centrum néven működő intézményben.

A stúdió az egykori Rock Színház szakmai segítségével kelt életre, a 8 - 20 éves fiatalok számára, akik színészmesterséget, beszédtechnikát, éneket, és táncot tanultak, illetve tanulnak nálunk mind a mai napig. Az eredeti elképzelés szerint az innen kikerült fiatalok a Rock Színház színpadán léphettek fel. Természetesen a kezdetek óta rengeteg változás történt, mások lettek a tanárok, újabb és újabb növendékek kapcsolódtak be a munkába, felújították az Aranytizet, de a cél ugyanaz maradt:

"stúdió" formában működni, vagyis nem színészképzőként, vagy iskolaként, hanem olyan, speciális elfoglaltságot jelentő közösséget teremtve a fiataloknak, hogy aki ide jár, amellett, hogy jól érezze magát, fejlődjön beszédkészsége, határozottabb legyen fellépése, gyarapodjon önbizalma.

Természetesen mindig örültünk azok sikereinek, akik kedvet kapva a mesterséghez: ezen úton próbálkoztak, elindultak a művészi pályán.

A gyerekek jelentős része több évig tagja volt a stúdiónak, így sok életre szóló barátság köttetett meg az Aranytíz falai között.

A Stúdió növendékei minden évben felléptek és fellépnek nagyrendezvényeken, televíziós műsorokban, ifjúsági és diákelőadásokon. Hagyománnyá váltak a karácsonyi és tanév végi előadásaink is, melyek minden évben rengeteg érdeklődőt vonzanak.

Stúdiónkba a színházi szakma kiválóságai tanítottak, s tanítanak: Schubert Éva, Hűvösvölgyi Ildikó, Böröndi Tamás, Balogh Bodor Attila, Detre Annamária, Bencze Ilona, Póka Éva, Gebora György, Bakó Gábor, Kiss Anikó, Zubornyák Zoltán…

Mindezt a 20 évet szeretnénk felidézni, megünnepelni Veletek közösen.

 

Április 21. 19.00 óra

TABULATÚRA – HISTORIKUS KONCERT és TÁNCKLUB

A Tabulatúra Régizenei Együttes és a Mare Temporis Alapítvány táncosai közreműködésével.

A 10 éves Tabulatúra Egyttes a középkori, a reneszánsz, és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene széles körben történő megismertetését, bemutatását tűzte maga elé célul. Műsoraikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak nemzeti hagyományaink és történelmi múltunk zenei emlékeinek, ezért historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játsszák; különösen érdekes ez a régi magyar zene esetében, itt ugyanis a ma élő magyar népzene archaikusabb elemei is megjelennek az előadás során.

A Mare Temporis Alapítvány táncos szekciója elsősorban reneszánsz és kora barokk táncok gyakorlásával, színpompás táncprodukciókba rendezésével foglalkozik, eredeti táncleírásokat követve próbálják megismertetni az érdeklődőket a régi korok hangulatával.

www.tabulatura.hu; www.maretemporis.hu

 

Április 30. 11.00 óra

„ARTISTA PORONTYOK” – akár a cirkuszban!

A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola 5-10 éves korig szervez tanfolyamot a cirkuszművészet iránt érdeklődő gyerekek számára.  Az előkészítő tanfolyam célja, hogy a növendékeket megismertesse az artista és a cirkuszművészet alapelemeivel, melyek birtokában további tanulásuk könnyebb és sikeresebb lehet. A tantervünkben szereplő akrobatika, tánc és ügyességi oktatást diplomás artista és szaktanárok végzik. Az elmúlt évtizedekben sok artistaművész került ki az intézményből és vitte hírét a magyar cirkuszművészet sikereinek szerte a nagyvilágban. Az előkészítős évfolyamok legügyesebb növendékei több alkalommal szerepeltek fővárosi rendezvényeken, mint az iskola legfiatalabbjai: „Artista Porontyok” néven.

 

 

NÉPI KULTÚRA

 

Április 29. 19.00–22.00 óráig

NÉPZENEI FILMKLUB
MAGYAR NÉPTÁNCOK - Felső-Tisza-vidéki cigányság, Nyírvasvári, Bodrogköz, Nyírség, Nagyecsed

A „Magyar néptáncok” c. 16 részes filmsorozatot a Magyar Televízió készítette 1974-ben. A TV szinte az utolsó órában vállalkozott rá, hogy Kis-Magyarország paraszti tánckultúrájának néhány – akkor még élő hagyománnyal rendelkező – régióját bemutassa. A filmsorozat egyik erénye, hogy a magyar néptáncok mellett a velünk együtt élő nemzetiségek táncaiba is bepillantást enged. A forgatási stáb hátterében a korszak kiváló néprajztudósai álltak, köztük – a teljesség igénye nélkül megemlítve – Martin György, Pesovár Ernő és Pesovár Ferenc. A rendelkezésre álló filmanyagot 3 részre bontva vetítjük februártól áprilisig.

A vetítés előtt dr. Nagymarosy András tart rövid néprajzi előadást, utána pedig dr. Halmos Bélával beszélgetünk a látottakról.

 

NÉPTÁNC TANFOLYAM

Hétfő: 19.00–22.00 óráig (szászcsávási magyar és cigány táncok)

Tanít: Redő Júlia és Bohus György

Szerda: 19.00–22.00 óráig (kalotaszegi magyar táncok)

Tanít: Redő Júlia és Tompa Attila

Szombat: 17.15–18.45 óráig (széki sűrű és ritka tempó)

Tanít: Bohus György           

 

MAGYAR TÁNCHÁZ

Minden szombaton

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Redő Júlia)

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

19.00–20.00 óráig Tánctanítás (vajdaszentiványi táncok) (Bohus György és Redő Júlia)

20.00–00.00 óráig Magyar Táncház – hetente változó zenekarokkal

Táncházunk a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola Népzene Szak hallgatóinak gyakorlóhelye.

Táncházunkat az NKA Népművészeti Kollégiuma támogatja.

 

 

GYERMEK

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Tanítás minden szombaton: 9.30–14.15 óráig  (Első tanítási nap január 8.)

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Bakó Gábor, Gebora György

 

Április 14. 14.00 óra             Tolnay Színpad

KISKOBAK GYEREKSZÍNHÁZI BÉRLETSOROZAT

SULISHOW  - a székesfehérvári Vörösmarty Színház interaktív előadása

 

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZÕMÛVÉSZET

 

Április 1. 18.00 óra

DÉSI GALÉRIA

KASS JÁNOS EMLÉKKIÁLLÍTÁS megnyitója

Grafikus, szobrász, bélyegtervező, Kossuth-díjas és rengeteg egyéb díjjal rendelkező művész emlékkiállítása.

Megszámlálhatatlan könyv illusztrációját készítette el, a mai középkorúak az általa illusztrált gyermek- és ifjúsági könyveken nőttek fel, a hetvenes években bélyegeket kezdett tervezni. Számos nagysikerű, önálló kiállítása volt világszerte. A Magyarországon bemutatásra nem engedélyezett Fejek sorozatából a világ első számítógépes animációs filmjét készítette el a John Halasal (Halász Jánossal) az akkor már világhírű rendezővel Londonban.

A tárlat megtekinthető április 24-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő. 

 

Április 3. 15.00 óra

ELÕTÉR GALÉRIA

KOHANICZ MARIKA FESTMÉNY KIÁLLÍTÁSA

A tárlat megtekinthető április 30-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

Április 28. 18.00 óra

ÁTRIUM GALÉRIA

MÜLLER ÁRPÁD EMLÉKKIÁLLÍTÁS

A tárlat megtekinthető május 31-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

ÁTRIUM GALÉRIA

HUSZÁR ILDIKÓ KIÁLLÍTÁSA

A tárlat megtekinthető március 31-től április 24-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

DÉSI HUBER ISTVÁN KÉPZÕMÛVÉSZETI KÖR  

Hétfőtől csütörtökig: 17.00–21.00 óráig modell utáni rajz, festészet.

Egész évben az újonnan jelentkezők számára a folyamatos tanulmányrajzolás feltételei biztosítottak a kockától a portréig, igény szerint.
Korrektúra személyenként, az alkotó egyénisége és képessége szerint.
Művésztanár: Túri Éva

2. félév: Portrérajzolás és festés (február - június) - a fej törvényszerűségei és ábrázolása (mérete, elhelyezése, szerkezete), alapfokú színelméleti, anyag- és technikai ismeretek, változatos, színes, anyagszerűségében gazdag csendéletek beállítása, portréfestés.

 

 

KURZUS, OKTATÁS

 

Április 7. és Április 14. 18.00 óra

HOGYAN VEZESSÜNK „ÖKO HÁZTARTÁST”? - lakossági tréning az Ökoszolgálattól

Magyarország első környezeti tanácsadó irodája az Ökoszolgálat új programján bárki könnyen elsajátíthatja a környezettudatos és takarékos háztartás-vezetés alapvető praktikáit 2011. márciusban és áprilisban. A program keretében több ismert szakember segítségével ismerhetjük meg a mindennapjainkat fenyegető kihívásokat és persze azt is, hogyan tudjuk ezeket leküzdeni saját életmódunk megváltoztatásával. A tréninget interaktív, figyelemfelkeltő előadások és gyakorlati foglalkozások (pl.: közös tisztítószer,  kozmetikum vagy bio étel készítés, öko termék bemutató…stb.) teszik külön is vonzóvá a téma iránt érdeklődők számára.

A tréning márciusi témái:

Április 7.         „Felesleges holmik?” – Hulladékról a szelektív gyűjtésen túl - hulladékcsökkentés, újrahasználat. Hulladékból ékszert!? (Földesi Dóra – Humusz Szövetség, Kismarty-Lechner Zita, Pais Panni – Cellux Csoport)

Április 14.       „Fűben, fában…” – Megelőzés, gyógyítás házilag. Gyógymódok, természetes praktikák. (Komsa Ildikó fitoterapeuta, dietetikus)

A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, regisztrálni az okosz@okoszolgalat.hu e-mail címen lehet.

 

KÖNYVKÖTÕ TANFOLYAM

Könyvkötés, könyvkészítés alapjai.

Vezeti: Somogyi Márk, képzett könyvkötő, múzeumi könyvrestaurátor.

Információ és bejelentkezés: (+36-20) 917-6717

A tanfolyam minimum 5 főtől indul.

 

POLIFILM FILMES ISKOLA – AKKREDITÁLT SZAKKÉPZÉS

Mozgóképgyártó és videóműsor készítő akkreditált szakképzés.

Információ: www.polifilm.hu

 

WERK FILM, STÍLUS ÉS ÍRÁS AKADÉMIA – A kreativitás demokráciája

Stylist, filmes, enteriőrstylist, art coaching, író és gasztronómus képzések

Információ:  (+36-30) 444-8888  werk@werkakademia.hu

 

 

TÁNC

 

FORRÓ RITMUSOK, LATIN EST A SALSA PALOTÁBAN

Minden szombaton

22.30–23.00 óráig Alapfokú SALSA és MERENGUE tanítás

23.00–03.00 óráig Salsa buli!

A "PALACIO de la SALSA", vagyis SALSA PALOTA, olyan rendezvény, melynek nagy tradíciói vannak Kubában, Havannában, és amely itt Budapesten szintén hagyományt teremt. Ez egy olyan hely, ahol minden szombaton a latin zene (főleg SALSA, de Merengue, Samba, ChaChaCha és Bachata is) szerelmesei kedvükre gyakorolhatják kedvenc táncaikat. Azoknak pedig, akik nem ismerik a lépéseket, de nagyon kedvelik ezt a zenei stílust, itt lehetőségük nyílik arra, hogy belekóstoljanak a latin táncokba. A rendezvénysorozatnak a Magyarországon élő latin disc jockey, DJ. José Rey Cuba a házigazdája.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing