Az Aranytíz Kultúrház műsorajánlata 2010. november

A belvárosi Aranytíz Kultúrház 2010. novemberi programismertetője. Tartson velünk, ismerje meg a művelődési központ műsorválasztékát!

November 3. 18.00 óra

HAJNAL GYÖNGYI ELÕADÁSSOROZATA

Társadalmi igazságosság és nagyhatalmi törekvések

Tudásfeltáró, –bővítő előadások a magyarság múltjáról, jelenéről és jövőjéről. „Társadalmi változások közepette élünk. Előadássorozatom célja bemutatni a középkor gondolkodásrendjében megnyilvánult kárpát-medencei, Árpádkori dinasztikus és hatalmi rendszereket a megelőző korok alapjain nyugodva, illetve követni a hatalom formájának megváltozását és vonatkozásait a mai modern korig, a modern társadalmakat működtető belső erőforrásokig. Tanulságos utazás ez napjaink a személyiséget érintő, családi és ugyanakkor társadalmi működését meghatározó hatások felismerésében és az ott való tájékozódásban.”(Hajnal Gyöngyi)

 

November 5 és november 19. 18.00 óra

CIN-KE FILMKLUB – 2010-2012 Buñuel évek

November 5. – Elhagyottak (ff., 85 perc) Los olvidados (The Young and the Damned)

Bemutató: 1950. november 9. Gyártó: Mexikó

Rendezőnk nem felejtette el a gyökereit: csontig hatoló társadalomkritika kerül elénk az emberség, a kiállás teljes hiányáról, soha el nem felejthető jelenetekben. Szemecske elhagyatva bolyong Mexikó City utcáin. Társaival együtt egy undok koldus (már megint egy gonosz vak) terrorizálja őket, és viszont…

November 19. – Susana (ff., 86 perc)(Demonio y carne /The Devil and the Flesh)

Bemutató: 1951. április 11. Gyártó: Mexikó

A démonnak tartott, elesett lány kalandjai, küzdelmei az emberi gyengeség, rosszindulat és képmutatás dzsungelében. Susana (a rendező első női főhőse) megszökik börtönéből és mivel majdnem minden férfinek felkelti a vágyait, ezért mindenhonnan menekülnie kell... Korda Sándor filmjének remek feldolgozása.

 

November 12. 19.00 óra (kapunyitás)

BEAT KLUB a BlackBirds együttessel

Házigazda a BlackBirds, Magyarország legelismertebb Beatles emlékzenekara, akik első magyar zenekarként rendszeres vendégei a világ legnagyobb Beatles Fesztiváljának a Beatleweek-nek, Liverpoolban. Novemberi meghívott sztárvendég Tolcsvay László.

A zenekar tagjai: Derecskei Zsolt (zongora, ének), Békei István (basszusgitár, ének), Dobos László (gitárok, ének), Hoffmann György (dob)

 

November 13. 20.00 óra

EZÜST–PATAK Koncert – Népdalötvözet rockzenével

Az Ezüst-Patak zenekar olyan népi- és rockzenét kombináló műfajt játszik, amely magyar népdalokra és igényes, modern rockzenére épül, de felfedezhetők benne az ethno, a rave, a popzene és a jazz jellegzetességei is. A zenekar ezt a sajátos műfajt a találó Urban Folk-Rock névre keresztelte.

A zenekar ars poétikája, hogy itthon is és külföldön is népszerűsítse a magyar kultúra népzenei gyökereit, kulturális örökségünk fontos gyöngyszemeit politikától és szélsőségektől mentesen!

A zenekar tagjai:

Rémi Tünde – ének

Gabrieli Richárd – ének, basszusgitár

Héri Attila – dob

Pivarcsi Gábor – billentyű, vokál, kütyük

Szécsi Attila – hegedű

 

November 15. és November 22. 15.00–17.00 óráig                                              INGYENES

ÉVFORDULÓK NYOMÁBAN- Komolyzenei sorozat

November 15. Beethoven: hegedű és kamaraművek, dalok

November 22. – Bach: oratórium áriák, vonós és fúvós kamarazene

Műsort szerkesztette és vezeti: Bárkányi Horváth Éva

Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Szent István Király Gimnázium növendékei.

(A Belváros-Lipótvárosi Mozgássérültek Egyesülete szervezésében)

 

November 18. 19.00 óra

TABULATÚRA – HISTORIKUS KONCERT és TÁNCKLUB

A Tabulatúra Régizenei Együttes és a Mare Temporis Alapítvány táncosai közreműködésével.

A 10 éves Tabulatúra Egyttes a középkori, a reneszánsz, és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene széles körben történő megismertetését, bemutatását tűzte maga elé célul. Műsoraikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak nemzeti hagyományaink és történelmi múltunk zenei emlékeinek, ezért historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játsszák; különösen érdekes ez a régi magyar zene esetében, itt ugyanis a ma élő magyar népzene archaikusabb elemei is megjelennek az előadás során.

A Mare Temporis Alapítvány táncos szekciója elsősorban reneszánsz és kora barokk táncok gyakorlásával, színpompás táncprodukciókba rendezésével foglalkozik, eredeti táncleírásokat követve próbálják megismertetni az érdeklődőket a régi korok hangulatával.

 

November 20. 19:00 óra

PANkreátorok - stílusgyakorlatok

A PANkreátorok egy olyan műsor, mely a pantomim világát hivatott közelebb hozni a nézőkhöz. „A pantomim az a teátrális művészeti ág, melyben a mímes, a színész némán, kellékek nélkül, kizárólag a testét használva jeleníti meg az általa ábrázolni vágyott világot.” Az előadás Andrássy Máté, Horváth Zoltán és Szabó Máté közös és egyéni etűdjeiből, jeleneteiből áll. „Célunk, hogy novellákon, dalokon, vagy akár saját történeteken keresztül, ezek mímes ábrázolásával megmutassuk, hogy a pantomim élő, érdekes, szórakoztató műfaj.” Némajáték és annak szinkronizálása egy időben – stílusgyakorlatok, szellemes ötletek, humoros jelenetek.

Előadják: Andrássy Máté; Horváth Zoltán; Szabó Máté

 

November 29. 19.00 óra                  PREMIER!

Wilhelm Hauff: KÕSZÍV – mesejáték gyermekeknek és felnőtteknek –

Csodálatos az a varázs, ami a hegyi és erdei emberek lelkét átjárja. Wilhelm Hauff is ismerte a fenyők titokzatosságát és komorságát. Mesevilága szépséges erdejében rejtélyes törpék és tajtékot meglovagoló óriások élnek. Kőszív című meséjének főhőse, Szenes Péter a Fekete-erdő titokzatos rengetegében két erdei szellemmel találkozik, akik teljesítik kívánságait. Azonban Pétert a nagyravágyás hajtja, így kérései csak első látásra segítik életét. Sok mindent át kell élnie ahhoz, hogy belássa, bizony jobb, ha az ember kevéssel beéri, mint ha bőven van aranya-ezüstje, de kőből van a szíve.

Játszák:           Szenes Péter: Jászberényi Gábor

Üvegember: Tóth József

Hollandus Mihály: Király Attila

Péter édesanyja: Nyakó Júlia

Ezékiel: Kricsár Kamill

Pózna: Széplaky Géza

Tánckirály: Gulyás Hermann Sándor

Erzsi: Jelinek Erzsébet

Látvány: Fecsó Andrea

Rendező: Hollós Gábor

 

November 29. - December 4.

INTERNATIONAL FILMWORKSHOP BUDAPEST 2010.

A Ház a Réten Közhasznú Kulturális Egyesület és a Polifilm Film és Média Iskola szervezésében kerül megrendezésre az International Filmworkshop Budapest 2010., amelyen lengyel, szlovák, cseh, finn és magyar fiatal független és diákfilmesek vesznek részt. Központi téma idén a „Belváros a Jövő városa”, hagyomány és jövő Budapest Belvárosában. A nemzetek összefogásának eredményeképpen közös alkotások készülnek, melyek egyfelől a Visegrádi gondolatcsoport köré fogalmazódnak, illetve az is kiderül majd, hogyan látják Belváros-Lipótváros a külföldi filmkészítők.

A rendezvény támogatója az International Visegrad Fund és a Budapest Belváros-Lipótváros   V. kerületi Önkormányzat.

 

NÉPI KULTÚRA

 

November 19. 19.00–22.00 óráig

NÉPZENEI FILMKLUB

"Az utolsó kolomejka" – film a técsői bandáról

Rendezték: Sívó Júlia és Surányi Z. András. A vetítés előtt dr. Nagymarosy András tart rövid néprajzi előadást, utána pedig dr. Halmos Bélával beszélgetünk a látottakról.

 

NÉPTÁNC TANFOLYAM

Hétfő: 19.00–22.00 óráig (szászcsávási magyar és cigány táncok)

Tanít: Redő Júlia és Bohus György

Szerda: 19.00–22.00 óráig (bonchidai román táncok)

Tanít: Redő Júlia és Tompa Attila

Szombat: 17.15–18.45 óráig (széki sűrű és ritka tempó)

Tanít: Bohus György           

 

„ÍGY TEDD RÁ!”

Hétfő: 16.30-17.30 óráig

Családi népi játék, néptánc foglalkozás 2 és 6 év közötti gyerekeknek és szüleiknek.

A foglalkozások segítik a gyermekek mozgásfejlődését, gyarapítják szókincsüket, fogalomtárukat. Közösségi élmény során építi gyermeke kommunikációját és társas kapcsolatait. Várunk mindenkit, aki szeret játszani, énekelni, táncolni!

Foglalkozásvezető: Zsótér Boglárka

 

CSILLAGSZEMÛ TÁNCEGYÜTTES

Szerda, péntek: 16.00–17.00 óráig

Szeretettel várnak 3 éves kortól minden olyan gyermeket, aki szeretne megismerkedni a magyar néptánc és népzene hagyományaival a Timár-módszer segítségével.

Információ: (+36-30) 950-9137

 

ARANYTÍZ NÉPTÁNCEGYÜTTES

Csütörtök: 19.45–21.45 óráig

Információ: Masát Ádám (+36-70) 265-0814

 

MAGYAR TÁNCHÁZ

Minden szombaton

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Redő Júlia)

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

19.00–20.00 óráig Tánctanítás (kalotaszegi román táncok) (Bohus György és Redő Júlia)

20.00–00.00 óráig Magyar Táncház – hetente változó zenekarokkal

November 6. Üsztürü zenekar
November 13. Blaskó Csaba és zenekara (konzis nap)

November 20. Virágvölgyi Márta zenekara

November 27. Blaskó Csaba és zenekara (konzis nap)

Táncházunk a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola Népzene Szak hallgatóinak gyakorlóhelye.

Táncházunkat az NKA Népművészeti Kollégiuma támogatja.

 

GYERMEK

 

November 18. 14.00 óra

KISKOBAK GYEREKSZÍNHÁZI BÉRLETSOROZAT

Tersánszky J. J. - Bor Viktor - Csík Csaba: MISI MÓKUS KALANDJAI

 - a Szabad Ötletek Színháza társulat előadásában

Főhősünk, Misi Mókus az erdő egyik hatalmas fájának tágas, kényelmes odvában született négy kistestvérével együtt. Négyük közül ő volt a legelevenebb és a legna­gyobb is. Testvérei közt nem csak a tulajdonságai miatt lehetett megkülönböztetni, hanem egy különös ismertetőjel miatt is, mégpedig hogy a farkincája fekete volt. Van ugyan mókusfajta, amelyiknek fekete színű a bundája, ám Misi családja a vörös mókushoz tartozott. Mókus apó mérgelődött is eleget mondván: vörös mókusnak vörös a farka. Ha fekete, akkor a valami rossz varázslat okozza. A szülők Rókus Mókus bácsitól kértek tanácsot, mi tévők legyenek Misi fiuk fekete farkincájával Az öreg bölcs Rókus Mókus nagy szerencsét jósolt fiúknak...

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Tanítás minden szombaton: 9.30–14.15 óráig

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Bakó Gábor, Gebora György

 

AKTÍV SZÜLÉS PROGRAM

Relaxációs csoport, Szülésbeszélgetés, Egyéni konzultációs lehetőség, Műhelymunkák. A részletes órarend a www.aktivszules.hu honlapon található.

November 13. 10.00-12.00 óráig Kismama Klub

Információ: Békési Beáta, klinikai pszichológus

Tel.: (+36-20) 931-6981 (18.00-21.00 óráig)

Üzenetrögzítő/fax: (+36-26) 550-180

www.aktivszules.hu

 

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZÕMÛVÉSZET

 

ÁTRIUM GALÉRIA

„ÁLLATOK KÖZELRÕL” - Szappan László kiállítása

„…Legtöbbször portrékat készítek, hiszen a portrén, úgy mint a személyeket ábrázoló közeli fényképeken ott láthatjuk igazán a szóban forgó személy énjét. Ugyanígy próbálom bemutatni egy állatportrén keresztül a lényüket, karakterüket, lelki állapotukat… …Szakmám révén sokat dolgoztam állatokkal, a ló mint társ éveken keresztül jelen volt a mindennapi életemben…. …1997-ben Magyarországot képviselhettem az állat és természetfestők nemzetközi fesztiválján Franciaországban. 1998-ban meghívás útján Angliában a szigetország legnevesebb állatfestőivel állíthattam ki képeimet. Képeim megtalálhatóak számos európai ország lelkes gyűjtőinél Észak-Amerikában valamint Marokkóban és az Arab-félszigeten.”

A tárlat megtekinthető október 13-tól november 7-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

 

DÉSI HUBER ISTVÁN KÉPZÕMÛVÉSZETI KÖR  

Hétfőtől csütörtökig: 17.00–21.00 óráig modell utáni rajz, festészet.

Egész évben az újonnan jelentkezők számára a folyamatos tanulmányrajzolás feltételei biztosítottak a kockától a portréig, igény szerint.
Korrektúra személyenként, az alkotó egyénisége és képessége szerint.
Művésztanár: Túri Éva

1. félév: A kockától a koponyatanulmányig (szeptember – január)

Szükséges eszközök: 1 íves papír, ceruza, pittkréta, szén
Munkamenet: 1 hetes beállítások

 

 

KURZUS, OKTATÁS

 

KÖNYVKÖTÕ TANFOLYAM

Könyvkötés, könyvkészítés alapjai.

Vezeti: Somogyi Márk, képzett könyvkötő, múzeumi könyvrestaurátor.

Információ és bejelentkezés: (+36-20) 917-6717

A tanfolyam minimum 5 főtől indul.

 

POLIFILM FILMES ISKOLA – AKKREDITÁLT SZAKKÉPZÉS

Mozgóképgyártó és videóműsor készítő akkreditált szakképzés.

Információ: www.polifilm.hu

Polifilm Klub - November 19. 17.00.óra

Válogatás a 15 éves Polifilm Filmes Iskola fesztivál- és díjnyertes alkotásaiból. Ünnepi beszédet mond Merza Gábor, iskolaigazgató.

 

WERK FILM, STÍLUS ÉS ÍRÁS AKADÉMIA – A kreativitás demokráciája

Stylist, filmes, enteriőrstylist, art coaching, író és gasztronómus képzések

Információ:  (+36-30) 444-8888  werk@werkakademia.hu

 

 

TÁNC

 

FORRÓ RITMUSOK, LATIN EST A SALSA PALOTÁBAN

Minden szombaton

22.30–23.00 óráig Alapfokú SALSA és MERENGUE tanítás

23.00–03.00 óráig Salsa buli!

A "PALACIO de la SALSA", vagyis SALSA PALOTA, olyan rendezvény, melynek nagy tradíciói vannak Kubában, Havannában, és amely itt Budapesten szintén hagyományt teremt. Ez egy olyan hely, ahol minden szombaton a latin zene (főleg SALSA, de Merengue, Samba, ChaChaCha és Bachata is) szerelmesei kedvükre gyakorolhatják kedvenc táncaikat. Azoknak pedig, akik nem ismerik a lépéseket, de nagyon kedvelik ezt a zenei stílust, itt lehetőségük nyílik arra, hogy belekóstoljanak a latin táncokba. A rendezvénysorozatnak a Magyarországon élő latin disc jockey, DJ. José Rey Cuba a házigazdája.


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing