Az Aranytíz Kultúrház műsorajánlata 2010. december

A belvárosi kulturális és rendezvényközpont 2010. decemberi műsorajánlatai: Bunuel filmjei, a Szovátai Kórus, Erkel koncertmuzsika, Bereményi Géza estje, Berecz András... A részletekért tartsanak velünk!

November 29. - December 4.

INTERNATIONAL FILMWORKSHOP BUDAPEST 2010.

A Ház a Réten Közhasznú Kulturális Egyesület és a Polifilm Film és Média Iskola szervezésében kerül megrendezésre az International Filmworkshop Budapest 2010., amelyen lengyel, szlovák, cseh, finn és magyar fiatal független és diákfilmesek vesznek részt. Központi téma idén a „Belváros a Jövő városa”, hagyomány és jövő Budapest Belvárosában. A nemzetek összefogásának eredményeképpen közös alkotások készülnek, melyek egyfelől a Visegrádi gondolatcsoport köré fogalmazódnak, illetve az is kiderül majd, hogyan látják Belváros-Lipótváros a külföldi filmkészítők.

A rendezvény támogatója az International Visegrad Fund és a Budapest Belváros-Lipótváros   V. kerületi Önkormányzat.

 

December 1. 18.00 óra

HAJNAL GYÖNGYI ELÕADÁSSOROZATA

Miként nyerhet teret nemzeti épülésünk az oktatásban és a családokban? 

Tudásfeltáró, –bővítő előadások a magyarság múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

„Társadalmi változások közepette élünk. Előadássorozatom célja bemutatni a középkor gondolkodásrendjében megnyilvánult kárpát-medencei, Árpádkori dinasztikus és hatalmi rendszereket a megelőző korok alapjain nyugodva, illetve követni a hatalom formájának megváltozását és vonatkozásait a mai modern korig, a modern társadalmakat működtető belső erőforrásokig. Tanulságos utazás ez napjaink a személyiséget érintő, családi és ugyanakkor társadalmi működését meghatározó hatások felismerésében és az ott való tájékozódásban.”(Hajnal Gyöngyi)

 

December 3. és December 17. 18.00 óra

CIN-KE FILMKLUB – 2010-2012 Buñuel évek

December 3. – A csaló lánya (Elveszett lány / A megcsalt lány) (ff., 78 perc)

(La hija del engaño /Don Quintín el amargao / Daughter of Deceit)

 Bemutató: 1951. augusztus 29. Gyártó: Mexikó

Egy újabb apa – ismét Fernando Soler alakítja. Don Quintín durván lekezelően bánik mindenkivel. Saját gyermekét, csak mert lánynak született, eltaszítja magától. Húsz év múlva megpróbálja megtalálni a lányt, aki akár boldog is lehetne, ha apja nem avatkozna az életébe December 17. – Mennybemenetel /Emelkedés az égbe (ff., 85 perc)

(Subida al cielo / Stairway to Heaven / Mexican Bus Ride)

Bemutató: 1952. június 26. Gyártó: Mexikó

A távolsági autóbusz utasai hosszú útjuk alatt összezárva felerősítve szembesülnek saját és utastársaik gondjaival-örömeivel. Amikor néha kiszállnak mámoros-gőzös vidékeken, az események csak még bonyolultabbak lesznek…  Álom, utazás, szerelem és halál… Bunuel keserű humora és markáns szimbólumai adják a film magával ragadó atmoszféráját.

 

December 3. 19.00 óra

„ANGYALOK CSENDÍTÉNEK…” – Szovátai Kórus jótékonysági hangversenye

Közreműködik: a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar - az iskolanővérek erdélyi énekes missziójának kórusa

A műsorban a kora középkori többszólamúság gyöngyszemei, Gallus, Monteverdi, Kodály, Bartók, Halmos, Terényi, Szokolay, Kocsár kórusművek mellett moldvai és székelyföldi szentes énekek, népi imádságok és versek hangoznak el.

Jótékony adományaikat erdélyi gyerekek anyanyelvi és zenei nevelésére fordítjuk.

 

 

December 5. 17.00 óra

KONCERTMUZSIKA ZENEKAR hangversenye Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából

A műsor első felében Erkel Hunyadi László nyitánya után további Erkel művek és opera részletek hangzanak el, majd Ludwig van Beethoven: III. (Eroica) Szimfóniája zárja az előadást. Ez utóbbi művel Erkel Ferencre, a Budapesti Filharmóniai Társaság, alapító elnök-karnagyára emlékezünk.

 

December 7. 18.00 óra

JÓESTÉT KÍVÁNOK, BEREMÉNYI GÉZA VAGYOK…II.  – Bereményi Géza estje 

A nagy sikerre való tekintettel ismét kötetlen beszélgetés a Kossuth-, József Attila-, Balázs Béla-, Déri János-, Huszka Jenő- és Szép Ernő Jutalom-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, rendezővel. Minden, ami az előző beszélgetésből kimaradt.

 

December 9. 19.00 óra

KARINTHYRÁDA – Haumann Petra irodalmi estje

„A legkevésbé sem irodalmár író. Inkább költő, fantaszta, magántudós, nappali álmodozó, közben a technika szerelmese, világmegváltó, a lélek szerelmese, boldogságkutató. Mindamellett boldog embernek kellett lennie, minden szenvedése, minden búja-baja ellenére is. Mindenről és mindenkiről megmondhatta azt, amit gondolt, ilyen vagy olyan formában. Méghozzá nem is csak négyszemközt, hanem a világ szeme láttára, füle hallatára. Talán túl sokat foglalkoztam házasságával, zűrzavaros családi életével, a „Nő”-vel, s ez azt a téves hatást keltheti, mintha egész életének, egész irodalmi működésének ez lett volna a tengelye, holott annak ellenére, hogy rendkívüli fontosságot jelentett számára, sok, a kelleténél több figyelmet vont el egyéb, lényeges kérdésektől. Mégis, nem akadtan egyetlen olyan általános érdekű világjelenség, amit futó, de jelentős műveiben is fel ne vetett volna.”

(Kosztolányi Dezsőnél: Karinthy Frigyesről)

 

Kosztolányiné Harmos Ilonka: Haumann Petra

 

Jelmez: Papp Janó

Dramaturg: Gyulai Eszter

Rendező: Király Attila

 

December 9. 19.00 óra

BERECZ ESTEK AZ ARANYTÍZBEN

Havi rendszerességgel találkozhat a közönség Berecz András előadóművésszel. Hol önálló műsoraival, hol meghívott vendégelőadókkal varázsolja el Önöket. Berecz András kedvenc meséit hallhatja meg a közönség, népdalokkal, énektanítással fűszerezve.

 

December 14. 19.00 óra

MAGYAR ADVENT – Dr. Papp Lajos szívsebész professzor, dedikálással egybekötött előadása

„Advent, Krisztusvárás hónapja. Szenteste arra emlékezünk, hogy Földre született a Megváltó. A Fényt, a Szeretetet hozó Isten ember. A napok egyre rövidebbek, az éjszakák egyre hosszabbak, miközben a sötétség egyre fokozódik. Mindannyian várjuk a Világosságot, a Világ Világosságát, a Teremtő Isten földre küldött Fiát. Ma, a magyar nemzet is sötétségben van. Nemzetünk reménykedik abban, hogy Magyarhonban is világosság támad. Készülődjünk! Imádkozzunk!” (Prof. Dr. Papp Lajos)

 

December 16. 19.00 óra

TABULATÚRA – HISTORIKUS KONCERT és TÁNCKLUB

A Tabulatúra Régizenei Együttes és a Mare Temporis Alapítvány táncosai közreműködésével.

A 10 éves Tabulatúra Egyttes a középkori, a reneszánsz, és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene széles körben történő megismertetését, bemutatását tűzte maga elé célul. Műsoraikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak nemzeti hagyományaink és történelmi múltunk zenei emlékeinek, ezért historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játsszák; különösen érdekes ez a régi magyar zene esetében, itt ugyanis a ma élő magyar népzene archaikusabb elemei is megjelennek az előadás során.

A Mare Temporis Alapítvány táncos szekciója elsősorban reneszánsz és kora barokk táncok gyakorlásával, színpompás táncprodukciókba rendezésével foglalkozik, eredeti táncleírásokat követve próbálják megismertetni az érdeklődőket a régi korok hangulatával.

 

December 20. 19:00 óra

PANkreátorok - stílusgyakorlatok

A PANkreátorok egy olyan műsor, mely a pantomim világát hivatott közelebb hozni a nézőkhöz. „A pantomim az a teátrális művészeti ág, melyben a mímes, a színész némán, kellékek nélkül, kizárólag a testét használva jeleníti meg az általa ábrázolni vágyott világot.” Az előadás Andrássy Máté, Horváth Zoltán és Szabó Máté közös és egyéni etűdjeiből, jeleneteiből áll. „Célunk, hogy novellákon, dalokon, vagy akár saját történeteken keresztül, ezek mímes ábrázolásával megmutassuk, hogy a pantomim élő, érdekes, szórakoztató műfaj.” Némajáték és annak szinkronizálása egy időben – stílusgyakorlatok, szellemes ötletek, humoros jelenetek.

 

December 29. 19.00 óra

Wilhelm Hauff/Hollós: KÕSZÍV – mítikus történet a Rossz választásáról – Lynch és Brecht hatására

Csodálatos az a varázs, ami a hegyi és erdei emberek lelkét átjárja. Wilhelm Hauff is ismerte a fenyők titokzatosságát és komorságát. Mesevilága szépséges erdejében rejtélyes törpék és tajtékot meglovagoló óriások élnek. Kőszív című meséjének főhőse, Szenes Péter a Fekete-erdő titokzatos rengetegében két erdei szellemmel találkozik, akik teljesítik kívánságait. Azonban Pétert a nagyravágyás hajtja, így kérései csak első látásra segítik életét. Sok mindent át kell élnie ahhoz, hogy belássa, bizony jobb, ha az ember kevéssel beéri, mint ha bőven van aranya-ezüstje, de kőből van a szíve. Az előadás 11 éven felül ajánlott.

Játszák:           Szenes Péter: Jászberényi Gábor

Hollandus Mihály: Király Attila

Üvegember: Tóth József

Péter édesanyja: Nyakó Júlia

Erzsi: Jelinek Erzsébet

Ezékiel: Kricsár Kamill

Pózna: Széplaky Géza

Tánckirály: Gulyás Hermann Sándor

Látvány: Fecsó Andrea

Rendező: Hollós Gábor

 

December 30 . 19.00 óra (kapunyitás)  

ELÕSZILVESZTERI BULI a BlackBirds együttessel 

Házigazda a BlackBirds, Magyarország legelismertebb Beatles emlékzenekara, akik első magyar zenekarként rendszeres vendégei a világ legnagyobb Beatles Fesztiváljának a Beatleweek-nek, Liverpoolban.

A zenekar tagjai: Derecskei Zsolt (zongora, ének), Békei István (basszusgitár, ének), Dobos László (gitárok, ének), Hoffmann György (dob)

 

NÉPI KULTÚRA

 

December 10. 19.00–22.00 óráig

NÉPZENEI FILMKLUB
"Majd az idő kipörgeti" – Portréfilm Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutatóról.

Rendezte: Tari János. A vetítés előtt dr. Nagymarosy András tart rövid néprajzi előadást, utána pedig dr. Halmos Bélával beszélgetünk a látottakról.

 

NÉPTÁNC TANFOLYAM

Hétfő: 19.00–22.00 óráig (szászcsávási magyar és cigány táncok)

Tanít: Redő Júlia és Bohus György

Szerda: 19.00–22.00 óráig (bonchidai román táncok)

Tanít: Redő Júlia és Tompa Attila

Szombat: 17.15–18.45 óráig (széki sűrű és ritka tempó)

Tanít: Bohus György           

 

„ÍGY TEDD RÁ!”

Hétfő: 16.30-17.30 óráig

Családi népi játék, néptánc foglalkozás 2 és 6 év közötti gyerekeknek és szüleiknek.

A foglalkozások segítik a gyermekek mozgásfejlődését, gyarapítják szókincsüket, fogalomtárukat. Közösségi élmény során építi gyermeke kommunikációját és társas kapcsolatait. Várunk mindenkit, aki szeret játszani, énekelni, táncolni!

Foglalkozásvezető: Zsótér Boglárka

 

CSILLAGSZEMÛ TÁNCEGYÜTTES

Szerda, péntek: 16.00–17.00 óráig

Szeretettel várnak 3 éves kortól minden olyan gyermeket, aki szeretne megismerkedni a magyar néptánc és népzene hagyományaival a Timár-módszer segítségével.

Információ: (+36-30) 950-9137

 

ARANYTÍZ NÉPTÁNCEGYÜTTES

Csütörtök: 19.45–21.45 óráig

Információ: Masát Ádám (+36-70) 265-0814

 

MAGYAR TÁNCHÁZ

Minden szombaton

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Redő Júlia)

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

19.00–20.00 óráig Tánctanítás (kalotaszegi román táncok) (Bohus György és Redő Júlia)

20.00–00.00 óráig Magyar Táncház – hetente változó zenekarokkal
December 4. Blaskó Csaba és zenekara (konzis nap)

December 11. Kovács Marci zenekara

December 18. Blaskó Csaba és zenekara (konzis nap)

Táncházunk a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola Népzene Szak hallgatóinak gyakorlóhelye.

Táncházunkat az NKA Népművészeti Kollégiuma támogatja.

 

GYERMEK

 

December 9. 14.00 óra

KISKOBAK GYEREKSZÍNHÁZI BÉRLETSOROZAT

Aesopus: A TEKNÕS ÉS A NYÚL VERSENYFUTÁSA a Trambulin Színház előadása

Hetvenkedve szaladgált a nyúl a mezőkőn. - Fülemet rá, futásban nincs, aki legyőzzön! Nos, ki áll ki velem?  Nagy szerényen a teknős: - Megpróbálom - mondta... Hogy mi lesz a vége a nagyotmondó nyúl és a szerény teknős versenyfutásának, az decemberben egy zenés előadás keretén belül kiderül az Aranytízben.

Szereplők: Gergelyi Júlia és Csák György

 

December 19. 10.30 óra

ARANYVASÁRNAP - ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

Félévzáró Karácsonyi Gálaműsor. Musicalek, sanzonok, kortárs és szépirodalmi prózai darab részletek, táncok.

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Tanítás minden szombaton: 9.30–14.15 óráig

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Bakó Gábor, Gebora György

 

AKTÍV SZÜLÉS PROGRAM

Relaxációs csoport, Szülésbeszélgetés, Egyéni konzultációs lehetőség, Műhelymunkák. A részletes órarend a www.aktivszules.hu honlapon található.

November 13. 10.00-12.00 óráig Kismama Klub

Információ: Békési Beáta, klinikai pszichológus

Tel.: (+36-20) 931-6981 (18.00-21.00 óráig)

Üzenetrögzítő/fax: (+36-26) 550-180

www.aktivszules.hu

 

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZÕMÛVÉSZET

 

December 3. 18.00 óra

DÉSI GALÉRIA

„ELSÕ 60 ÉVEM”- Farkasné Gellért Júlianna kollázs- kiállításának megynitója.

A tárlat megtekinthető december 23-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

December 6. 18.00 óra

ÁTRIUM GALÉRIA

KISS MIKLÓS EMLÉKKIÁLLÍTÁS

Kiss Miklós 1960-ban született Budapesten. Rajz szakos tanárként diplomázott. A kecskeméti Katona József Színházban dolgozott díszletfestőként, a Kecskeméti Képzőművészek Közössége munkájában 2003 óta vett részt. Hagyományos technikákkal (tus, pác) készült egyedi grafikái, valamint temperafestményei egyaránt személyes hangvételű érzékenységet, a világgal csak békében és harmóniában élni tudó művészt közvetítenek. Színei, formái, vonalai líraiak, leheletfinomak. Tiszta derűvel, olykor némi iróniával láttatta a világot.

A tárlat megtekinthető december 23-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

DÉSI HUBER ISTVÁN KÉPZÕMÛVÉSZETI KÖR  

Hétfőtől csütörtökig: 17.00–21.00 óráig modell utáni rajz, festészet.

Egész évben az újonnan jelentkezők számára a folyamatos tanulmányrajzolás feltételei biztosítottak a kockától a portréig, igény szerint.
Korrektúra személyenként, az alkotó egyénisége és képessége szerint.
Művésztanár: Túri Éva

1. félév: A kockától a koponyatanulmányig (szeptember – január)

Szükséges eszközök: 1 íves papír, ceruza, pittkréta, szén
Munkamenet: 1 hetes beállítások

 

 

KURZUS, OKTATÁS

 

KÖNYVKÖTÕ TANFOLYAM

Könyvkötés, könyvkészítés alapjai.

Vezeti: Somogyi Márk, képzett könyvkötő, múzeumi könyvrestaurátor.

Információ és bejelentkezés: (+36-20) 917-6717

A tanfolyam minimum 5 főtől indul.

 

POLIFILM FILMES ISKOLA – AKKREDITÁLT SZAKKÉPZÉS

Mozgóképgyártó és videóműsor készítő akkreditált szakképzés.

Információ: www.polifilm.hu

 

WERK FILM, STÍLUS ÉS ÍRÁS AKADÉMIA – A kreativitás demokráciája

Stylist, filmes, enteriőrstylist, art coaching, író és gasztronómus képzések

Információ:  (+36-30) 444-8888  werk@werkakademia.hu

 

 

TÁNC

 

FORRÓ RITMUSOK, LATIN EST A SALSA PALOTÁBAN

Minden szombaton

22.30–23.00 óráig Alapfokú SALSA és MERENGUE tanítás

23.00–03.00 óráig Salsa buli!

A "PALACIO de la SALSA", vagyis SALSA PALOTA, olyan rendezvény, melynek nagy tradíciói vannak Kubában, Havannában, és amely itt Budapesten szintén hagyományt teremt. Ez egy olyan hely, ahol minden szombaton a latin zene (főleg SALSA, de Merengue, Samba, ChaChaCha és Bachata is) szerelmesei kedvükre gyakorolhatják kedvenc táncaikat. Azoknak pedig, akik nem ismerik a lépéseket, de nagyon kedvelik ezt a zenei stílust, itt lehetőségük nyílik arra, hogy belekóstoljanak a latin táncokba. A rendezvénysorozatnak a Magyarországon élő latin disc jockey, DJ. José Rey Cuba a házigazdája.

Az Aranytíz Kultúrház a Rendezvényhelyszín specialista oldalain >>>


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing