Átadták az Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpontot

Istenhitre és a katolikus egyház támogatására van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük Európát és megerősítsük országunkat - jelentette ki az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpont szerdai avatóünnepségén.

Köszöntőjében Soltész Miklós hangsúlyozta: minél több olyan egyházi fejlesztésre van szükség, mint a most megújult Egri Érseki Palota, amely azt üzeni a világnak: él az egyház és mindig támasza lesz a világban szétszóródó magyar fiataloknak.

Az államtitkár úgy fogalmazott: egy egyházi épület felújítása soha nem öncélú, hiszen az egyház nem önmagában használja. Kitűnő példa erre a most átadott Egri Érseki Palota, amely most már nyitva áll a nagyközönség előtt is kulturális és turisztikai látogatóközpontként - tette hozzá.

Ternyák Csaba egri érsek arról beszélt: ez a hányatott sorsú épület most megújulva, és kapuit megnyitva az emberek, a város, a megye és az ország szolgálatába áll.

Egri Érseki Palota Látogatóközpont. HOL Magazin 2016.

Célunk az is, hogy a palota fenséges tereit bejárva, kiállításait megtekintve megnyíljon a látogatók előtt a katolikus egyház olykor zártnak tűnő világa és helyes képet adjon magáról az egyházról - fogalmazott az érsek.

Kifejtette: az épületben található impozáns kápolna kórusáról letekintve méltán eszünkbe jut, hogy ez az imádságnak és az Istennel való találkozásnak a helye, a palota kiállításainak köszönhetően pedig olyan kulturális értékeket ismerhet meg a látogató, amelyek arról tanúskodnak, hogy régen az egyház a kultúra és a művészetek egyik legfőbb mecénása volt - hangsúlyozta az érsek.

Ternyák Csaba kiemelte: az épületben látható képek és a liturgikus eszközök Isten dicsőségét hirdetik, és az emberek lelki javát, kulturális és vallási identitásának megőrzését szolgálják ma is.

Mi, egriek hiszünk abban, hogy városunk egy "kis Magyarország", amely fontos egyházi, történelmi és turisztikai központ - fogalmazott köszöntőjében Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere.

Kiemelte: Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy a magyarok elismerik a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, ennek szellemében tehát az érseki palota felújítása Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja.

Virág Zsolt projektmenedzser a beruházásról elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében 1,1 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően az egri épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A legrégebbi, legértékesebb középső szárnya ugyanakkor teljesen megnyílik a nagyközönség előtt és komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.

 

 

 

 

MTI 2016. január 6., szerda 16:49


Cikkajánló
- A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének új sörei
- 4. Belvárosi Sörfesztivál 2020. szeptember 1-6. Szabadság tér
- Sztárokkal jön az I. Séf Feztivál Tihanyban
- Hazai termelők támogatásával valósul meg a Séf Fesztivál
- Elkezdődött az El a kezekkel a Papámtól! című különleges családi film forgatása

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing