Átadták a Paksi Gyógyászati Központ új szárnyát

 

Új szárnnyal bővült a Paksi Gyógyászati Központ. Az 1,3 milliárd forintból épült, pénteken átadott új épületben gyógyfürdő és mozgásszervi ellátások kaptak helyet. A bővítés lehetővé tette, hogy több szakrendelés a korábbinál korszerűbb épületbe költözzön.

Hajdu János (Fidesz) polgármester a ünnepi eseményen elmondta, hogy a városvezetés gazdasági programjában fontos feladatként jelölte meg az egészségügy fejlesztését. A 2003-ban átadott szakorvosi rendelőintézet előbb egynapos sebészettel, most pedig egy fürdőt is magába foglaló gyógyászati központtal bővült. Utóbbi kizárólag saját forrásból készült el - tette hozzá.

Közlése szerint arról, hogy az évtizedekkel korábban ismertté vált gyógyvizet hasznosítják, 2009-ben született döntés. A kivitelezésre a Strabag MML Kft.-vel kötöttek szerződést 2011-ben. A 996 millió forintos szerződéses ár Hajdu János szavai szerint a gazdasági válság okozta éles versenyhelyzet miatt igen kedvező volt.

A központ végül több mint egy év késéssel, 1,3 milliárd forintból épült meg. Elmondta, ennek oka, hogy már szerkezetkész volt az épület, amikor az eredetileg tervezett, Magyarországon elterjedt töltő-ürítő víztöltési rendszer helyett vízforgatásos mellett döntöttek. Ennek gyógyvízigénye 8-10 százaléka a töltő-ürítő rendszernek, egyszerre több fürdőzőt tudnak fogadni, összességében kisebb az üzemeltetés költsége - húzta alá Hajdu János.

A paksi gyógyvíz 52 Celsius-fok hőmérsékletű, sótartalma igen magas, 14 450 milligramm literenként, ami körülbelül tízszerese az itthoni átlagnak - tájékoztatott az építtető Paksi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója. Sztruhár Sándor komoly műszaki bravúrnak nevezte, hogy "az elképesztően magas ásványi anyag tartalmú víz kezelését meg tudták oldani". Minden köbméter vízben 15 kilogramm gyógyhatású ásványi só van. Sikerült olyan mérnöki megoldást találni, amely a víz értékes összetevőit megtartva, korszerű klórmentes fertőtlenítést biztosít - magyarázta.

Sztruhár Sándor rávilágított, hogy "szükséges és elégséges léptékű" gyógyászati intézmény építését tűzték célul, ami Paks és a térség lakossága egészségi állapotának javítását szolgálja, nem egy "wellness központ".

Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgató főorvosa azt mondta, a központ átadásával új lehetőségek nyíltak az egészségügyben Pakson. A város több pontján elszórtan működő szakrendelések egy része – például a tüdőgondozó – a központi épületegyüttesbe költözhetett, amely a buszpályaudvar szomszédságában van, így könnyen elérhető.

A most átadott új szárnyban koncentrálták a mozgásszervi ellátásokat, itt kapott helyet a reumatológia, az ortopédia, a fizioterápia, a gyógytorna. Több új, főként a gyógyvíz használatán alapuló új szolgáltatást is bevezettek, ilyen például a súlyfürdő, az iszappakolás, a szénsavas fürdő, a víz alatti vízsugármasszázs.

A Paksi Gyógyászati Központ a város és a vonzáskörzetében elhelyezkedő 13 település egészségügyi ellátását végzi szakrendelésein, gondozóintézetein keresztül. Az új létesítményben elérhető fürdőgyógyászati kezelések is elsősorban a vonzáskörzet betegeinek gyógyulását szolgálják az OEP által finanszírozott közellátás, valamint a piaci egészségügyi és gyógyfürdő szolgáltatások keretében.

 

 

MTI 2014. május 9., péntek 18:28

 

 


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing