Átadták a megújult a kőhegyi menedékházat

Átadták szombaton a mintegy 50 millió forintból felújított szentendrei kőhegyi menedékházat.
A ház ünnepélyes átadását az 1948-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett március 15-i megemlékezések részeként, a Kőhegyre vezető hagyományos Petőfi emléktúrához illeszkedve tartották meg. Az átadón részt vettek a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turista Egyesület, a házat üzemeltető "Hód" Honismereti Túraegylet és más természetjáró szervezetek képviselői is.

Az összegzés felidézi, hogy a kőhegyi Czibulka János Menedékház felújítása 2013 őszén kezdődött meg. A mintegy 50 millió forintos beruházásnak köszönhetően rendbe hozták a menedékház tetőszerkezetét, kicserélték a tető és a falak hőszigetelését, felújították a ház elektromos hálózatát és fűtési rendszerét is. Konyhát is kialakítottak az épületben és kiépítettek egy új, biológiai szennyvíztisztítót is.

A menedékház a felújítási munkák alatt is végig nyitva tartott, mostantól pedig megnövekedett kapacitással várja a pihenni vágyókat. A felújítást követően egyszerre 19-en alhatnak a menedékházban, az új, modern konyha pedig 40 főt is kit tud szolgálni.

A kőhegyi menedékházat 1933. szeptember 23-án avatták fel, az épület Balázs Gyula építész tervei alapján, terméskőből épült.

A háborút követően fokozatosan ellehetetlenítették a turistaegyesületek működését, a menedékházakat pedig államosították. A kőhegyi épület üzemeltetését először a Turistaházakat Ellátó Vállalat, majd később különböző vendéglátó-ipari vállalatok kapták meg, ezután került a Pilisi Parkerdőgazdaság kezelésébe. 1993 áprilisától az épület üzemeltetője a "Hód" Honismereti Túraegylet, a Magyar Turista Egyesület szentendrei osztálya.

A közlemény kitér arra is, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. összesen mintegy 200 millió forintot költ turista- és menedékházak felújítására, korszerűsítésére. A társaság turistaház-felújítási programja része a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseinek, amelynek során saját forrásaik mellett tulajdonosi és részben uniós támogatásra támaszkodva az erdészetek mintegy 2 milliárd forintot fordítanak turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására.

A Pilisben a program eredményeként tavaly átadták a megújult Som-hegyi Turistaházat, Visegrád-Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett, turistaszállásként működő Jurta Kemping fogadóépületet, a kőhegyi menedékház átadását követően pedig még idén tavasszal lezárul a Fekete-hegyi kulcsosház felújítása is - olvasható a közleményben.

Ide kapcsolódó friss hír, ami szerint a kormány szerdai döntése alapján még az idén 30 menedékházat újítanak fel illetve állítanak helyre.

 

MTI 2014. március 15., szombat 18:47


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing