Aranytíz Kultúrház májusi programjai

Az Aranytíz Kultúráház, a belváros szívében, májusban is várja kultúra iránt fogékony látogatóit, korosztálytól függetlenül. Májusi programkínálatában, megtalálhatóak zenés műsorok, filmklub, rendezvények, tanfolyamok, táncház, egyszóval minden, ami érdekelheti a kicsiket és a nagyokat.

 

MÁJUS

 

Május 4. 18.00 óra

HAJNAL GYÖNGYI ELÕADÁSSOROZATA

A történelem mágikus leplei és a koronázási palást

„Sokszor sok féle kérdést vetett fel tudós körökben, hogy vajon a koronázási palást része e a szó szerves értelmében a koronázási jelvény együttesnek. Az előadás megvilágítani kívánja az ősi szertartásrend szerinti beavatásoknak azon elemét, amely az un. „lepel tulajdonságot” nélkülözhetetlenné teszi. Várom azokat a szellemi kalandvágyó érdeklődőket, akik számára különös csemegét szolgáltatnak a kevésé ismert és tárgyal tudományos témák.”(Hajnal Gyöngyi

 

Május 5. 16.00 óra

„MI MUZSIKUS LELKEK, MI BOHÉM FIÚK…” – a Bel Canto Operatársulat előadása

Régi melódiák ifjú művészek. Kuplék, filmdalok, chansonok, zenés versek. Egy derűs délután az Operatársulattal és vendég művészeivel.

 

Május 5. 20.00 óra

„INNEN, FENTRÕL” - Geregely Éva lemezbemutató koncert

„Az „Innen, fentről” lelki értelemben az első saját, önálló lemezem. Hét évvel ezelőtt jelent meg a „Valahol Magyarországon” című szóló cd-m, ám akkor még nem érkezett el az idő arra, hogy teljes mértékben saját magamat merjem adni, éppen ezért ezen a korongon – elsőként Magyarországon – Karády Katalin számok feldolgozásai hallhatóak. Az „Innen, fentről” én vagyok. Visszatekintve, azt hiszem, törvényszerű, hogy így történt, a Gondviselés fogta kezem, alakította azt az utat, azt a pályát, mely a harmincas éveim közepére érlelt meg erre a kihívásra, ajándékozott meg ezzel a lehetőséggel.”

 

Május 6. 19.30 óra (kapunyitás)

BEAT KLUB a BlackBirds együttessel 

Házigazda a BlackBirds, Magyarország legelismertebb Beatles emlékzenekara, akik első magyar zenekarként rendszeres vendégei a világ legnagyobb Beatles Fesztiváljának a Beatleweek-nek, Liverpoolban.

A zenekar tagjai: Derecskei Zsolt (zongora, ének), Békei István (basszusgitár, ének), Dobos László (gitárok, ének), Hoffmann György (dob)

 

Május 8. 16.00 óra

„TISZTA SZÍVVEL” - Budapesti Vándor Kórus hangverseny sorozata

A 75 éve létrejött Budapesti Vándor Kórus három bérleti hangversenyével kíván emléket állítani 110 éve született alapítójának, Vándor Sándornak.

A Budapesti Vándor Kórus művészeti vezetője  Németh Zsuzsanna, Artisjus-díjas karnagy

 

Május 13. és Május 27. 18.00 óra

CIN-KE FILMKLUB – 2010-2012 Buñuel évek

Május 13. - Halál a kertben (La mort en ce jardin /Death in the Garden) (szín., 104 perc)

Bemutató: 1956. szeptember 21. Gyártó: Franciaország–Mexikó

Május 27. - Nazarin (ff., 94 perc)

Bemutató: 1959. június 4. Gyártó: Mexikó

 

Május 14. 20.00 óra

EZÜST–PATAK Koncert – Népdalötvözet rockzenével

Ezüst-Patak zenekar újfajta hangzást és stílust próbál becsempészni a magyar zenei életbe. Olyan népi- és rockzenés kísérletezős műfajt választottak, amelyben eredeti népdalokat ötvöznek modern rock zenével. A stílust nehéz behatárolni, az etno, a rave, a pop és a rockzene sajátosságaiból is merítenek.

 

Május 19. 19.00 óra

TABULATÚRA – HISTORIKUS KONCERT és TÁNCKLUB

A Tabulatúra Régizenei Együttes és a Mare Temporis Alapítvány táncosai közreműködésével.

A 10 éves Tabulatúra Egyttes a középkori, a reneszánsz, és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene széles körben történő megismertetését, bemutatását tűzte maga elé célul. Műsoraikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak nemzeti hagyományaink és történelmi múltunk zenei emlékeinek, ezért historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játsszák; különösen érdekes ez a régi magyar zene esetében, itt ugyanis a ma élő magyar népzene archaikusabb elemei is megjelennek az előadás során.

A Mare Temporis Alapítvány táncos szekciója elsősorban reneszánsz és kora barokk táncok gyakorlásával, színpompás táncprodukciókba rendezésével foglalkozik, eredeti táncleírásokat követve próbálják megismertetni az érdeklődőket a régi korok hangulatával.

www.tabulatura.hu; www.maretemporis.hu

 

Május 23. 19.00 óra

Wilhelm Hauff/Hollós: KÕSZÍV – misztikus történet a Rossz választásáról. Hauff művéből, Lynch és Brecht hatására.

Történet egy fiúról, aki mindent megtenne a gazdagságért és a hírnévért, végül meg is kapja mindkettőt. Kezdeti boldogsága után azonban minden rosszabb lesz mint előtte volt. Egyre nagyobb árat kell fizetnie minden újabb kis boldogság-adagért. Míg végül a legszörnyűbb tragédiák és bűnök is megtörténnek. De kap még egy esélyt... 

11 éven felülieknek.

Játsszák: Szenes Péter - Jászberényi Gábor; Hollandus Mihály - Király Attila; Üvegember - Tóth József; Péter édesanyja - Nyakó Júlia; Erzsi - Jelinek Erzsébet; Ezékiel - Kricsár Kamill; Pózna - Széplaky Géza; Tánckirály - Gulyás Hermann Sándor

Látvány: Fecsó Andrea

Rendező: Hollós Gábor

 

Május 26-27.

ILYENEK VAGYUNK - Hátrányos helyzetű filmalkotók fesztiválja és konferencia

Az Aranytíz Kultúrház, a POLIFILM Műhely Közhasznú Alapítvány és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus közös rendezvénye.

Május 26.        12.00-18.00 óráig filmvetítés folyamatosan.

13.00 órakor a rendezvényt megnyitja Merza Gábor házigazda

18.00 órától konferencia Téma: Hátrányos helyzetű emberek a médiában

Meghívott vendégek: Nagy Géza – Ability Park; Puporka Lajos – Kisebbségi és Emberjogi Alapítvány; Mester Ákos – POLIFILM Műhely Közhasznú Alapítvány; Szakály József – MEOSZ; Matkócsik András, operatőr, filmrendező; Szita Miklós, Balázs-Béla díjas producer; Perczel Kristóf, Tv szerkesztő; Medgyesi Gabriella Tv szerkesztő

Május 27.        17.00 órától a POLIFILM KLUB keretein belül folytatjuk a tegnap esti

filmvetítést és párbeszédet az alkotók és a közönség között. Moderátor: Merza Gábor filmklub vezető

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! A belépés díjtalan!

A rendezvény a Mozgókép Szakkuratórium támogatásával jön létre.

 

Május 29. 19.00 óra

„FÜST A SZEMBEN” - Cseh Tamás est

A Mohácsi-osztály előadásában

A Kaposvári Egyetem negyed éves színészhallgatói vagyunk. Az osztály tagjai: Béli Ádám, Boros Anna, Decsi Edit, Formán Bálint, Horváth Szabolcs, Vitányi-Juhász István, Kárpáti Pál, Keresztény Tamás, Kiskamony-Szalai Lilla, Lábodi Ádám, Lovas Rozi, Porogi Ádám, Váncsa Gábor. Osztályfőnök: Mohácsi János.

A 2009-2010-es tanévtől kezdve rendszeresen fellépünk a Merlin Színházban. Állandó meghívottak vagyunk a Pécsi Országos Színházi Fesztivál (POSzT) programjára.

Cseh Tamás produkciónkkal eddig számos városban megfordultunk (többek között Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Kőszeg, Esztergom, Balatonföldvár). Felléptünk Cseh Tamás egykori lakóhelyén Kővágóörsön, halálának évfordulóján a korábban általa vezetett Ördögkatlan Fesztiválon, legutóbb pedig születésnapi emlékkoncertjén a Bárka Színházban. Produkciónk lelkes támogatója Bereményi Géza szövegíró-rendező és Bérczes László rendező, Cseh Tamás korábbi munkatársai.

 

 

NÉPI KULTÚRA

 

NÉPTÁNC TANFOLYAM

Hétfő: 19.00–22.00 óráig (szászcsávási magyar és cigány táncok)

Tanít: Redő Júlia és Bohus György

Szerda: 19.00–22.00 óráig (kalotaszegi magyar táncok)

Tanít: Redő Júlia és Tompa Attila

Szombat: 17.15–18.45 óráig (széki sűrű és ritka tempó)

Tanít: Bohus György

 

MAGYAR TÁNCHÁZ

Minden szombaton

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Redő Júlia)

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

19.00–20.00 óráig Tánctanítás (vajdaszentiványi táncok) (Bohus György és Redő Júlia)

20.00–00.00 óráig Magyar Táncház – hetente változó zenekarokkal

Táncházunk a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola Népzene Szak hallgatóinak gyakorlóhelye.

Táncházunkat az NKA Népművészeti Kollégiuma támogatja.

 

XX. EGYSZÓLAM NÉPZENEI TÁBOR

2011. július 18-25 - Váralja

A népzenei táborunk átfogóan foglalkozik /hangszerek és magyar népzenei dialektusok tekintetében/ a magyar népi fúvós hangszerekkel, az ezeken hagyományozódott zenével.

Részletes program és letölthető jelentkezési lap: www.aranytiz.hu

Jelentkezési határidő: május 25.

 

 

GYERMEK

 

Május 15. 11:00 óra

BRUB – Egy zokni, aminek párja nincs! -Zenés, bábos, kalandos interaktív mese 3-10 éveseknek

Hogy ki is az a Brub? Nos Brub egy zokni. Szó szerint egy, ugyanis nincs párja.  És bár Brub elveszítette a párját, de ennek köszönhetően találta meg legjobb barátait: Trappot, Uppit és Kexet. Négyük kalandjaikat meséljük el nektek, amiből megtudhatjátok mitől lesz náthás egy életerős porszívó, hogy érdemes játszani a bújócskát, kitől kérhetünk kölcsön bátorságot és hogy mikor támad a kupiszörny.

Előadják: Kis Bernadett, Berki Szofi, Bernáth Dénes

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Tanítás minden szombaton: 9.30–14.15 óráig  (Első tanítási nap január 8.)

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Bakó Gábor, Gebora György

 

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZÕMÛVÉSZET

 

Május 2. 18.00 óra

DÉSI GALÉRIA

ÁRNYÉK ÉS FÉNY FOTÓKIÁLLÍTÁS A SZERVÁTÜLTETÉSRÕL

Fotókiállításunk célja képekben elmesélni mindazt, amit nehéz szavakba

önteni: újjászületést az elmúlás nyomán, a gyász és az öröm könnyeit, a várakozás gyötrelmét, a küzdelem verítékét. A szervátültetést (transzplantáció) mítosz veszi körül. Az emberek többsége valójában mit sem tud az átültetésre váró betegek életéről, illetve a szervátültetettek beilleszkedésének nehézségeiről. Szánjon rá néhány percet, hogy megismerje, megértse, hogy elfogadjon minket. Élje át e néhány kép segítségével újjászületésünk csodáját, hiszen mi az árnyékból lépünk a fényre, az Ön mindennapja számunkra a csoda: újra élni, szabadnak, hasznosnak lenni, nevetni és szeretni?

A tárlat megtekinthető május 15-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

Május 8. 15.00 óra

ELÕTÉR GALÉRIA

GOMBKÖTÕ ERZSÉBET KIÁLLÍTÁSA

A tárlat megtekinthető május 31-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő. 

 

Május 20. 18.00 óra

DÉSI GALÉRIA

VÁLOGATÁS 2010-11 – Deák Zoltán kiállítása

A tárlat megtekinthető június 30-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő. 

 

ÁTRIUM GALÉRIA

50 ÉVE SZÜLETETT MÜLLER ÁRPÁD - retrospektív kiállítás

A tárlat megtekinthető április 28-tól május 31-ig hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

 

DÉSI HUBER ISTVÁN KÉPZÕMÛVÉSZETI KÖR   

Hétfőtől csütörtökig: 17.00–21.00 óráig modell utáni rajz, festészet.

Egész évben az újonnan jelentkezők számára a folyamatos tanulmányrajzolás feltételei biztosítottak a kockától a portréig, igény szerint.
Korrektúra személyenként, az alkotó egyénisége és képessége szerint.
Művésztanár: Túri Éva

2. félév: Portrérajzolás és festés (február - június) - a fej törvényszerűségei és ábrázolása (mérete, elhelyezése, szerkezete), alapfokú színelméleti, anyag- és technikai ismeretek, változatos, színes, anyagszerűségében gazdag csendéletek beállítása, portréfestés.

 

 

KURZUS, OKTATÁS

 

KÖNYVKÖTÕ TANFOLYAM

Könyvkötés, könyvkészítés alapjai.

Vezeti: Somogyi Márk, képzett könyvkötő, múzeumi könyvrestaurátor.

Információ és bejelentkezés: (+36-20) 917-6717

A tanfolyam minimum 5 főtől indul.

 

POLIFILM FILMES ISKOLA – AKKREDITÁLT SZAKKÉPZÉS

Mozgóképgyártó és videóműsor készítő akkreditált szakképzés.

Információ: www.polifilm.hu

 

WERK FILM, STÍLUS ÉS ÍRÁS AKADÉMIA – A kreativitás demokráciája

Stylist, filmes, enteriőrstylist, art coaching, író és gasztronómus képzések

Információ:  (+36-30) 444-8888  werk@werkakademia.hu

 

 

TÁNC

 

FORRÓ RITMUSOK, LATIN EST A SALSA PALOTÁBAN

Minden szombaton

22.30–23.00 óráig Alapfokú SALSA és MERENGUE tanítás

23.00–03.00 óráig Salsa buli!

A "PALACIO de la SALSA", vagyis SALSA PALOTA, olyan rendezvény, melynek nagy tradíciói vannak Kubában, Havannában, és amely itt Budapesten szintén hagyományt teremt. Ez egy olyan hely, ahol minden szombaton a latin zene (főleg SALSA, de Merengue, Samba, ChaChaCha és Bachata is) szerelmesei kedvükre gyakorolhatják kedvenc táncaikat. Azoknak pedig, akik nem ismerik a lépéseket, de nagyon kedvelik ezt a zenei stílust, itt lehetőségük nyílik arra, hogy belekóstoljanak a latin táncokba. A rendezvénysorozatnak a Magyarországon élő latin disc jockey, DJ. José Rey Cuba a házigazdája.

Az Aranytíz Kultúrházról további információkat talál a helyszinonline.hu oldalon >>>


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing