Aranytíz 2018 szeptember

2018.07.27. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A Belváros Kultúrháza az első őszi hónapban is kinyitja kapuit. Programok sora várja a látogatókat szeptemberben is az Aranytízben!

SZEPTEMBER

 

Szeptember 14. 19.30 óra (kapunyitás)

RETRO TÁNCKLUB ÉLŐ ZENÉVEL

A MADARAK HÁZIBULI-ZENEKAR évek óta az egyik legismertebb retro zenét játszó együttes, akikkel garantált a házibuli hangulat. 2014 óta havi egy alkalommal fergeteges bulit tartanak az Aranytízben.

Az est folyamán felhangzanak a házibulik kedvencei, a "legtáncolhatóbb" külföldi és magyar slágerek a 60-as, 70-es és 80-as évekből. Élő zene 23.00 óráig, tánc kifulladásig!

Fel lehet csavarni a szőnyeget és ki lehet készíteni a tánccipőket!

jegyár: 1300 huf

 

Szeptember 21. 19.00-21.00 óráig

TÖRTÉNELMI TÁNCKLUB – a Mare Temporis táncosaival

A 17-19. századi báltermek népszerű társastáncaiból válogatunk havonta egy alkalommal.

John Playford 1651-ben megjelent „The English Dancing Master” című tánckönyve mérföldkő a 17. századi táncéletben. A számos kiadást megért mű az angol kontratáncok zenéjét és leírásait tartalmazza, ezekből válogatunk. A vidám, játékos, változatos térformákkal járt csoportos táncok mellett terítékre kerül például a 19. század elején népszerűvé váló waltz és a quadrille is, azaz a négy pár által táncolt francia négyes is, ami az 1700-as évek végén indul hódító útjára, Párizsból. A legnépszerűbb figurák és lépések korai formáival ismerkedünk az 1810-30 között kiadott tánckönyvek alapján.

jegyár: 1000 huf

 

GYERMEK

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

Beiratkozás: szeptember 10-ig

Tanítás: szeptember 15., 22., 39. 9.30-14.15 óráig

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Célunk "stúdió" formában működni, vagyis nem színészképzőként, vagy iskolaként, hanem olyan, speciális elfoglaltságot jelentő közösséget teremtve a fiataloknak, hogy aki ide jár, amellett, hogy jól érezze magát, fejlődjön beszédkészsége, határozottabb legyen fellépése, gyarapodjon önbizalma.

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Szóka Júlia, Bakó Gábor, Hegedűs Szabolcs

Információ: Litzler Judit (+36 20) 412-0746

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZŐMŰVÉSZET

Szeptember 24. 17.00 óra

ÁTRIUM GALÉRIA

GHYCZY GYÖRGY KIÁLLÍTÁSA

Megnyitja: dr. Feledy Balázs, művészeti író, művészettörténész

„A vásznak és kartonok izzanak, mielőtt ráteszem az első ecsetvonást. Végiggondolva a témát, előveszem elmém legmélyéről azokat a látványokat, álmokat, filmeket, képeslapokat, monitorokat melyek tompítani képesek a vászon észvesztő fényességét, mégis erőtől csillognak. Izgalmas számomra a kép megteremtése. Teremtése. Nem úgy kezdek a munkához, mint valamilyen iparos, aki elkészíti kedvenc tárgyát, hanem feltöltődött, feszült, robbanás előtti állapotban. A képekkel megpróbálom megfogalmazni azt az utat, ami az én utam is és a gondolkodó művészek útja. Amiért meg kell kínlódni. A sötét, dinamikus hátterekből építem az út rajzát, a világunk formáit, a természet összességét, a mindenség és semmiség fényeit és árnyait. Kényszerítem magam a pontos megfogalmazásra, az érthetőségre, a befogadhatóságra. Ha egy kereszteződéshez, útelágazáshoz érek, választanom kell. És minden döntésem meghatározza elkövetkező életszakaszom. Ezt is meg akarom jeleníteni a vásznon, és természetesen a bizonytalanságaimat, az erőtlenségeimet, a félelmeimet, haragomat, dühömet, erőmet, szeretetemet és az igazságot. A szigorú tudatosság mellett emocionális módon festem a vásznam. A háttér megszületésénél erőteljes, dinamikus ecsetvonásokkal építem bele az indulatot és a szenvedélyt a képbe. Már formákat teremtek ekkor is. Felfedezem bennük azt az utat, amit kifejthetek és a nyugodtabb, széles vonalakkal, irányultságokkal megmagyarázom a néző, befogadó számára. És felébred a természet. A vörös és sárga tüzek a természet alapvető elemeit rajzolják a síkra.” (Ghyczy György)

A kiállítás megtekinthető október 13-ig, hétköznap 9.00 és 19.00 óra között, hétvégén programfüggő.

 

TÁNC GALÉRIA

„MŰVÉSZET A TERMÉSZET”- Szilajka Erzsébet kavicsképei

„A kavicsok minta- és formagazdagsága ihleti képeimet. Csodálatos dolog "összedolgozni a természettel", alkotni mindabból, ami a földtörténeti korokon át végül az ember kezébe kerül. A kavicsképek egyszerre statikusak és dinamikusak; "mozdulatlanul" is "élőképpé" változnak. Pihentetik a lelket, és különleges békét, nyugalmat árasztanak.”

A kiállítás megtekinthető szeptember 15-ig, hétköznap 9.00 és 19.00 óra között, hétvégén programfüggő.

 

TOLNAY KLÁRI SZÍNPAD - Tolnay Klári állandó emlékkiállítás

A színművésznő, Belváros-Lipótváros díszpolgára emlékére állandó tárlat nyílt a színházterem előterében.

A tárlat megtekinthető hétköznap és hétvégén a színházteremi programoktól függően.

 


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing