Aranytíz 2016 december

2016.11.09. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A Belváros Kultúrházának decemberi programjait alább olvashatják:

DECEMBER

 

December 1. 18.30 óra                                 INGYENES!

ADAGIO - Balogh Kálmán, Csík János, Dresch Mihály és Őze Áron közös műsora
„Ezúttal a magyar népzene és a jazz muzsika jeles előadóművészei, Balogh Kálmán és Dresch Mihály mellett a színházi művészet egy kiemelkedő alakját, Őze Áront hívom vendégemül.

A magyar népzene lelket melengető, éltető ereje és a magyar költők életünk meghatározó fordulópontjairól – örömről, bánatról, szerelemről és halálról – legtalálóbban megfogalmazott igazságai segítenek majd a hallgatóságnak megérteni a költészet és a zene egyfajta sajátos kapcsolatát.

Az est során József Attila, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és Dsida Jenő verseit szeretném ötvözni a népzene, valamint a kortárs zene sajátos ízeivel. Úgy gondolom, hogy a különböző műfajok sajátos elegyítése lehetőséget teremt egy egyedülálló, sokszínű produkció létrehozására.” (Csík János)

 

December 2. 19.30 óra (kapunyitás)

RETRO TÁNCKLUB ÉLŐ ZENÉVEL

A MADARAK HÁZIBULI-ZENEKAR évek óta az egyik legismertebb retro zenét játszó együttes, akikkel garantált a házibuli hangulat. 2014 óta havi egy alkalommal fergeteges bulit tartanak az Aranytízben.

Az est folyamán felhangzanak a házibulik kedvencei, a "legtáncolhatóbb" külföldi és magyar slágerek a 60-as, 70-es és 80-as évekből. Élő zene 23.00 óráig, tánc kifulladásig!
Fel lehet csavarni a szőnyeget és ki lehet készíteni a tánccipőket!

jegyár: 1300 huf

 

December 3. 15.00 és december 10. 15.00 óra

ARANYLÁNYOK – beszélgetések szombat délutánonként

„Az el nem mondott élet, nem élet!” - Az Aranytízben elmesélt életeket, sorsfordulatokat, remek történeteket meghallgatják az Aranylányok: Koronczay Lilla és Palcsó Brigitta.

Havonta kétszer szombat délután egy órás kikapcsolódásra várjuk a közönséget, ahol minden megtörténhet… Még az is, hogy boldogabban és bölcsebben térünk haza.

Beleélhetjük magunkat a másik ember életébe, hivatásába, könnyeink örömkönnyek lesznek, mert minden beszélgetés végén rájöhetünk arra, hogy az Élet alapvetően szép, és minden ember jónak születik!

A műsor végén játékra hívjuk a közönséget, amelynek fő díja egy-egy különleges kiadvány, amely a művészvendégek, vagy a műsorvezetők alkotása.

Wohlmuth István Kulturális Tanácsnok támogatásával.

December 3. vendégek: Szabó T. Anna és Sinha Róbert

December 10. vendégek: Mohai Gábor és Bősze Ádám

jegyár: 900 huf

 

December 4. 19.00 óra                                 INGYENES!

A KONCERTMUZSIKA ZENEKAR ÉS ONCZAY CSABA, CSELLISTA HANGVERSENYE

Műsor: Haydn C-dúr csellóversenye

Vezényel: Geszti Tamás

 

December 9., 16. 18.00-20.00 óráig

GÖRÖG TÁNCHÁZ - az Ilios Kulturális Egyesület táncháza haladóknak

Az est folyamán Görögország ismert, kevésbé ismert és olyan ismeretlen táncait lehet gyakorolni (pl: nizamikos, mais, gerontiko, ters, getirere, streis, troirou, ballaristos, berati, kleftes, maleviziotis stb.), ami máshol nem látható.

jegyár: 800 huf

 

December 10. 18.00 óra                               INGYENES!

I POLIFONICI DEL MARCHESTANO – OLASZ KÓRUS KONCERTJE

A kórus 1986-ban alakult meg az Alpok legmagasabb csúcsai alatt fekvő olasz Saluzzo (Cuneo) városkában.  Azóta több,  mint 350 koncertet adtak Olaszország-szerte, Spanyolországban, Franciaországban. Győztesei számos olasz televíziós kórusversenynek.  Létrehozták, és szervezik az évek óta egyre nagyobb nemzetközi részvétellel működő „Suoni dal Monviso” (A Monviso hegycsúcs hangjai) fesztivált, amelyen 2015-ben a budapesti Szt. István Bazilika kórusa is közreműködött.

Állandó repertoárjukban megtalálhatók a reneszánsz madrigálok, a barokk és romantikus művek éppen úgy, mint a különböző népek  népzenéi,  film- és musical  zenei betétek, a könnyűzenei kórus-feldolgozások, valamint a spirituálék és a godspel-darabok is.

Karnagyuk, az 1969-ben született, és a torinói Konzervatóriumban diplomázott Enrico Miolano 22 éve vezeti a Polifonici del Marchesato együttesét.

Hazánkban első alkalommal lépnek fel.

 

December 11. 15.00 óra                               INGYENES!

ESSZENCIA ZENEKAR KONCERTJE – a Széphárom Közösségi Térben

Az Esszencia a magyar zenei élet egyik legújabb formációja, melynek tagjait a népzene, a jazz, illetve a klasszikus zene világában önállóan is kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jeles előadó- és zeneművészek alkotják.

Csík János, Kacsó Hanga Borbála, Lakatos Róbert, Balogh Kálmán, Kunos Tamás, Bognár András

 

December 16. 19.00-21.00 óráig

TÖRTÉNELMI TÁNCKLUB – a Mare Temporis táncosaival

A 17-19. századi báltermek népszerű társastáncaiból válogatunk havonta egy alkalommal.

John Playford 1651-ben megjelent „The English Dancing Master” című tánckönyve mérföldkő a 17. századi táncéletben. A számos kiadást megért mű az angol kontratáncok zenéjét és leírásait tartalmazza, ezekből válogatunk. A vidám, játékos, változatos térformákkal járt csoportos táncok mellett terítékre kerül például a 19. század elején népszerűvé váló waltz és a quadrille is, azaz a négy pár által táncolt francia négyes is, ami az 1700-as évek végén indul hódító útjára, Párizsból. A legnépszerűbb figurák és lépések korai formáival ismerkedünk az 1810-30 között kiadott tánckönyvek alapján.

jegyár: 1000 huf

 

December 18. 17.00 óra INGYENES!

AZNAVOUR - URARTU ÖRMÉNY NEMZETISÉGI SZÍNHÁZ

Egy csepp Párizs.., sok dal, szerelmek... és Piaf egy gondolatébresztő, de könnyű színházi estében.

Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekes, egy ikon, egy élő legenda, aki nemcsak írja dalait, de énekli is. A She, a La boeme című dala mindenkinek ismerős lehet, akár filmekből, akár lemezekből, rádióból, az éterből..

Az Urartu Színház előadása több, mint egy sanzon est. Önéletrajzi est, dalokkal színesítve, igazi színházi pillanatokkal fűszerezve.

Olyan produkciót szeretnének nyújtani közönségüknek, ami a színházi pillanatokkal maradandó, az előadás dalaival örök érvényű, és színészeikkel felejthetetlen lesz.
Az alkotók ezzel a darabbal tisztelegnek a kilencven esztendős művész előtt, aki a bemutató havában ünnepli születésnapját.
Szereplők: Baj László, Bardóczy Atilla, Koncz Eszter, Keller Linda

Zongora: Kecskeméti Gábor

Harmonika: Berec Péter

Író: Diramerján Artin

Rendező: Gergely László

 

December 19. 19.00 óra

KÖVEK A ZSEBBEN

Marie Jones sikerdarabja egy hollywoodi filmforgatás kulisszái mögé kalauzol minket egy írországi kisvárosba. Charlie és Jake, a két statiszta együtt próbálja meg túlélni a forgatás nehézségeit. A darab különlegessége, hogy minden szereplőt ők keltenek életre, olykor másodpercenként váltva ugranak egyik szerepből a másikba.

Szereplők: Jászberényi Gábor, Gulyás Hermann Sándor

jegyár elővételben: 1500 huf

jegyár az előadás napján: 2000 huf

 

December 22. 19.00 óra                               INGYENES!

SZABÓ ÁDÁM KONCERT

Több mint telt ház. Így lehetne jellemezni Szabó Ádám minden produkcióját melyet az Aranytízben láthatott a közönség. Ádám, a Csillag születik és az X-Faktor ifjú felfedezettje immáron tizenharmadik alkalommal lép fel a belvárosi Aranytíz Kultúrházszínpadára. Bár már szinte hazajár az Aranytízbe, mindig tud valami újat mutatni hálás közönségének. A harmonika az ő hangszere, de egyre bátrabban énekel, folyamatosan fejleszti magát, saját dalokat ír és verseket zenésít meg. A mindössze huszonkét éves tehetség repertoárja kimeríthetetlenül gazdag és rendkívül változatos: a klasszikustól a mai pop slágerekig mindent szívesen játszik.

 

 

NÉPI KULTÚRA

 

December 3., 10. és 17. 17.00-00.00 óráig

MAGYAR TÁNCHÁZ

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Csatai László „Csidu”)

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

19.00–20.00 óráig Tánctanítás vajdaszentiványi táncok

(Bohus György és Bánhegyi Nikoletta)

20.10-20.30 óráig Énektanítás (vezeti: Bánhegyi Nikoletta)

20.30-00.00 óráig Táncrendek – hetente változó zenekarokkal

december 3. Bekecs zenekar

december 10. Üsztürü zenekar

december 17. Blaskó Csaba és zenekara

felnőtt táncház jegyár: 700 huf

gyermek táncház: gyermekeknek INGYENES, felnőtt kísérőnek 500 huf

 

December 10. 14.30 óra

MESEMONDÓ KÖR

Összejöveteleikre mindenki mesével készül, melyet elemeznek, megbeszélnek. A Mesemondó Kör nyitott, bárki részt vehet hallgatóként, a bátrabbak pedig bemutatkozhatnak, kipróbálhatják tudásukat, s számíthatnak a Kör tagjainak tanácsaira, biztatására.

Házigazda: Horti Zoltán

INGYENES!

 

Hétfő és szerda

NÉPTÁNC TANFOLYA

Intézményünk szervezett először a nagyközönség számára néptánc tanfolyamot 1991-ben. A sikerre való tekintettel a következő évtől már két csoportban is ismerkedhettek a tanfolyamosok a Kárpát-medence tájegységeinek különböző táncaival. Ezt követően  külön csoportot indítottunk el, ahol férfi táncokat sajátíthatnak el az érdeklődők. Tananyagtól függően fél évig, egy évig foglalkoznak egy-egy falu anyagával, jól felkészült, népszerű oktatók irányításával, segítségével.

Hétfő: 19.00–21.45 óráig kalotaszegi magyar (mérai) táncok

Tanít: Bánhegyi Nikoletta és Bohus György

Szerda: 19.00–21.45 óráig vajdaszentiványi táncok

Tanít: Sík Réka és Tompa Attila

 

 

GYERMEK

 

December 4. 10.00 óra

MIKULÁSVÁRÓ JÁTSZÓHÁZ AZ ARANYTÍZBEN

Mézeskalácssütés, karácsonyfadísz készítés különböző technikákkal és még sok minden más. A MIKULÁS SZEMÉLYESEN LÁTOGAT EL HOZZÁNK!

Maximális létszám 100 fő, jegyátvétel december 3-ig, jegypénztári időben.

jegyár gyerekeknek: 500 huf

 

December 11. 11.00 óra

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ KARÁCSONYI GÁLAMŰSOR

Félévzáró karácsonyi gálaműsor. Musicalek, sanzonok, kortárs és szépirodalmi prózai darabrészletek, táncok.

jegyár: 500 huf

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

Tanítás: december 3., 10. 9.30-14.15 óráig

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Célunk "stúdió" formában működni, vagyis nem színészképzőként, vagy iskolaként, hanem olyan, speciális elfoglaltságot jelentő közösséget teremtve a fiataloknak, hogy aki ide jár, amellett, hogy jól érezze magát, fejlődjön beszédkészsége, határozottabb legyen fellépése, gyarapodjon önbizalma.

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Szóka Júlia, Bakó Gábor

 

December 14. 15.00 óra

ARANYSZÍN GYEREKBÉRLET

KARÁCSONY A VILÁG KÖRÜL - a Majorka Színház vadonatúj előadása

Nagy divattá vált manapság idegenbe utazgatni karácsonykor. Mi azonban nem ezért döntöttünk úgy, hogy távoli tájak bebarangolására csábítjuk nézőinket az adventben. Karácsonyi történeteket, legendákat olvasva arra jutottunk, hogy ilyenkor az emberek szíve első sorban örömre vágyik, de csak annak jut, akié tiszta.

A számításba vehető mesék közül olyanokat választottunk ki, amelyekben a jókedv, a bolondozás is jól megfér a szeretet győzelmét hirdető eszmei mondanivalóval. Bejárjuk Írországot és Mexikót, hogy aztán egy olyan környezetben találkozzunk az úton lévő szent családdal, amilyenben mi magunk is élünk.

Szeretettel ajánljuk hát három részes, háromnegyed órás, zenével tarkított mesefolyamunkat minden jóakaratú, három év fölötti nézőnknek. Ha meghalljuk a hívást, nem leszünk restek, és akár idegenbe is elutazunk eljátszani. Fel, nagy örömre!

jegyár: 1000 huf

 

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZŐMŰVÉSZET

 

December 1. 18.00

ÁTRIUM GALÉRIA

AKTUÁLIS – Pável-Grósz Zoltán és C. Kis József kiállítása

Pável-Grósz Zoltán: 1968-ban születtem Budapesten. Autodidakta vagyok, nagyrészt önállóan hajóztam végig a rajz és festési stúdiumokon, és akitől lehetett, igyekeztem tanulni.

Képeim jó részével az idő kérdését vizsgálom, és ahogy haladok előre, már egyre inkább látom, nem is szükséges, hogy választ kapjak.

A sakk számomra az egyik legteljesebb művészeti nyelv. Egykoron a szigorú fekete - fehérből kiindulva, mára már sikerült a legteljesebb művészi kiteljesedést elérnem. Az utóbbi időkben a kör alakú kép formával kísérletezem.

C. Kis József: 1962. augusztus 20-án született Budapesten. Főiskolai tanulmányokat 1983-tól 1985-ig folytatott. Az Iparművészeti Múzeumban több alkotása is megtekinthető.

Munkássága jellemzéseként álljon itt Matti Salminen finn művészettörténész néhány, 1997-ben írt sora: “A modern európai művészetnek iskolákhoz nem köthető, sajátos egyénisége C. Kis. Művészetére jellemző, hogy újra a témát emeli a középpontba, ezzel vállalva a körön kívüliség nehéz terhét. Megérteni őt annyi, mint megérteni e rohanó világban a pillanat nagyszerű megismételhetetlenségét.”

A tárlat megtekinthető december 22-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő

 

DR. GALÉRIA

KIÁLLÍTÁS HAMAR JÁNOS (1932-2011) FESTŐMŰVÉSZ MUNKÁIBÓL

„Nézzék meg az alkotásokat közelről, távolról. Hagyják, hogy a formák és színek változása

hassanak Önökre! Lényegtelen, hogy az alkotót mi motiválta. Az a fontos, hogy Önökben

milyen érzéseket, gondolatokat, hangulatot vált ki a mű.

Azt remélem, hogy az alkotásokkal való személyes találkozás kellemes közérzetet, lelki

egyensúlyt biztosító örömöt ad a látogatóknak. Önök éltek a személyes találkozás adta

lehetőséggel. Ha csak egyetlen kép érinti meg a lelküket, már megérte eljönni a kiállításra,

akkor a mai találkozás alkotó és befogadó egymás felé küldött szeretetteljes mosolya,

kölcsönös örömszerzés, és kell ennél több?” (Hamarné H. Mária)

A tárlat megtekinthető november 2-től december 22-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő

 

TOLNAY KLÁRI SZÍNPAD - Tolnay Klári állandó emlékkiállítás

A színművésznő, Belváros-Lipótváros díszpolgára emlékére állandó tárlat nyílt a színházterem előterében.

A tárlat megtekinthető hétköznap és hétvégén a színházteremi programoktól függően.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing