Aranytíz 2016. április

2016.03.10. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

Áprilisban is széles a programok választéka. Koncertekkel, színi előadásokkal, tánccal, kiállítással és egyéb programok sorával vár a belvárosi kultúrház.

ÁPRILIS

 

Április 1. 19.30 óra (kapunyitás)

RETRO TÁNCKLUB ÉLŐ ZENÉVEL

A MADARAK HÁZIBULI-ZENEKAR évek óta az egyik legismertebb retro zenét játszó együttes, akikkel garantált a házibuli hangulat. Az est folyamán felhangzanak a házibulik kedvencei, a "legtáncolhatóbb" külföldi és magyar slágerek a 60-as, 70-es és 80-as évekből. Élő zene 23.00 óráig, tánc kifulladásig!
Fel lehet csavarni a szőnyeget és ki lehet készíteni a tánccipőket!

jegyár: 1300 huf

 

Április 4. 19.30 óra                           INGYENES!

WEST HILL PARK KÓRUS KONCERTJE

Az energetikus és ambiciózus, összesen 100 taggal rendelkező vegyes felnőtt kórus székhelye a West Hill Park iskola, amely Dél-Hampshireben, Angliában található. A kórus karmestere Wendy Blunn, aki már 4 éve tölti be ezt a pozíciót. Számos egyházi koncerttel kedveskednek az év során a közönségnek, azonban felléptek már a Cheltenham-i és a Southampton-i zenei fesztiválon is, ahol már kétszer elnyerték a Legjobb Kórusnak járó díjat. Az elmúlt években nemzetközi turnékon is részt vettek, Belgiumban és Olaszországban jártak.

 

Április 9. 19.00 óra

CALIGULA

„Nem vagyok bolond, sőt, soha nem voltam józanabb. Arról van szó, hogy halaszthatatlanul a lehetetlenre volt szükségem. A világ így, ahogy van, elviselhetetlen. Az emberek nem tudnak semmit megszerezni, mert nem ragaszkodnak végsőkig a kívánságaikhoz. Minden, ami körülvesz, hazugság, és én azt akarom, hogy az ember igazságban éljen. Végre megértettem a hatalom hasznosságát, lehetővé teszi a lehetetlent. Az egész Római Birodalomban csak én vagyok szabad, én egyedül. Örüljetek, mert végre olyan császárt kaptatok, aki megtanítja népét a szabadságra.” (Camus: Caligula)

Caligula - Seres Dániel

Caesonia - Balázsovits Edit

Helicon - Király Attila

Chaerea - Horváth Virgil

Scipio - Sütő András

Senectus - Fillár István

Mucius - Széplaky Géza

Harmonika/zene - Szabó Ádám

Fordította: Illés Endre

Jelmez, játéktér: Cseh Zsuzsa

Mozgás: Széplaky Géza

Rendezőasszisztens: Varró Anna Áfonya

Rendező: Kedvek Richárd

jegyár elővételben: 1500 huf

jegyár az előadás napján: 2000 huf

 

Április 15. 19.00-21.00 óráig

TÖRTÉNELMI TÁNCKLUB – a Mare Temporis táncosaival

A 17-19. századi báltermek népszerű társastáncaiból válogatunk havonta egy alkalommal.

John Playford 1651-ben megjelent „The English Dancing Master” című tánckönyve mérföldkő a 17. századi táncéletben. A számos kiadást megért mű az angol kontratáncok zenéjét és leírásait tartalmazza, ezekből válogatunk. A vidám, játékos, változatos térformákkal járt csoportos táncok mellett terítékre kerül például a 19. század elején népszerűvé váló waltz és a quadrille is, azaz a négy pár által táncolt francia négyes is, ami az 1700-as évek végén indul hódító útjára, Párizsból. A legnépszerűbb figurák és lépések korai formáival ismerkedünk az 1810-30 között kiadott tánckönyvek alapján.

jegyár: 1000 huf

 

 

Április 16. 15.00 óra

Lackfi János: AZ ÖREG POKRÓC - tanmese

A kedves család. Aha. Meg az aranyos szomszédok. Naná. Meg a jószándékú piacozók. Jaja. Mindenki szeret beleszólni más életébe, belekukkolni a másik sorsába. Aztán ott a gyerek meg az öreg, akik kilógnak a sorból.

Az egyiknek már nem sok hasznát veszik. A másiknak még nem sok hasznát veszik. Nem sok szükség van rájuk. Az öreg és a gyerek, ők figyelnek. Rajtuk látszik, milyen ez a világ.
Figyeljünk rájuk mi is! Szégyelljük magunkat! Vagy sírjuk el magunkat! Vagy röhögjünk az egészen! Mert ez vicces is. És jó, ha jó a vége.

Asszony - Kovács Vanda
Férj - Sipos Imre
Nagypapa - Cs. Németh Lajos
Fiú; Árus; Szomszéd - Lovas Emília
Szomszéd; Zsandár - Széplaky Géza
Szomszéd; Zsandár - Károlyi Krisztián

Díszlet: Enyvvári Péter
Jelmez: Cseh Zsuzsa
Vizuális látvány: Őze Gábor
Báb: Török Ágnes és Szívós Károly

A rendező munkatársa: Varró Anna Áfonya

Rendező: Őze Áron

Producer: Balogh Erika

jegyár elővételben: 1400 huf

jegyár az előadás napján: 2000 huf

 

Április17. 15.30 óra                          INGYENES!

A HANG VILÁGNAPJA – A hangunk számít!

A Musica Ludens kamarakórus és a Momento kamatakórus közösen készül Mozart KV66-os miséjének előadására. Nyilvános próbájuk során alkalom nyílik arra, hogy minden kedves érdeklődő megfigyelhesse, hogy is zajlanak a próbák egy énekkarban, illetve a végén egy kis koncerttel meghallgathatják azt, hogy aktuálisan mire jutottak a kórusok. A próbát egy kis hangtani előadással is kiegészítik!

Énekesek, kórusok, énekpedagógusok, az emberi hanggal foglalkozó természettudósok (így orvosok, akusztikusok, fonetikusok), terapeuták évek óta ünneplik a Hang Világnapját a Föld számos országában.  A világszerte megrendezett koncertek, előadások azt a célt szolgálják, hogy felhívják a társadalom figyelmét az emberi hang fontosságára, a hangnak mint kommunikációs eszköznek és kulturális produktumnak az ápolására, a hanggal foglalkozó szakmák és szakemberek támogatására.

 

Április 23. 15.00 óra

JÁVOR „PALI” utolsó mulatása

1959 augusztus. A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat. Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja. Mulatni szeretne, még egyszer... És szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban.

Mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és a színjátszás egyik hőskorszakán.

Mindeközben szeret, imádkozik és mulat, mulat, mulat....

JÁVOR "PALI" szerepében - Benkő Péter
Írta, rendezte és a cigányzenészt játssza: Rusz Márk Milán
Prímás: Lakatos Mihály „Misi Bácsi”

 

 

NÉPI KULTÚRA

 

NÉPTÁNC TANFOLYA

Hétfő: 19.00–22.00 óráig szilágysági táncok Tanít: Bánhegyi Nikoletta és Bohus György

Szerda: 19.00–22.00 óráig bonchidai táncok Tanít: Tóth Bea és Tompa Attila

 

Március 9., 16., 23. 30. 17.00-00.00 óráig

MAGYAR TÁNCHÁZ

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Horti Réka)

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)

19.00–20.00 óráig Tánctanítás kalotaszegi (mérai) táncok

(Bohus György és Bánhegyi Nikoletta)

20.10-20.30 óráig Énektanítás (vezeti: Bánhegyi Nikoletta)

20.30-00.00 óráig Táncrendek – hetente változó zenekarokkal

felnőtt táncház jegyár: 700 huf

gyerek táncház: gyerekeknek INGYENES, felnőtt kísérőnek 500huf

Április 2. elmarad az Országos Táncháztalálkozó miatt!

 

GYERMEK

 

Április 11. 16.00 óra

KÖLTÉSZET NAPI VERSMONDÓ VERSENY - az Aranytíz Kultúrház szervezésében

Kategóriák: 8-12 éves korosztály és 13-18 éves korosztály.

Pályázni egy szabadon választott verssel lehet.

A jelentkezők számától függően elődöntő várható a versenyt megelőző héten!

Jelentkezési lapok a honlap gyermekprogramok menüpontjában illetve a kultúrház portáján találhatóak. A jelentkezési lapokat névvel, korral és a választott vers címével együtt kérjük eljuttatni március 31-ig az Aranytízbe vagy e-mailen a litzler.judit@aranytiz.hu címre.

Cím: Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János utca 10.
Információ: Litzler Judit (+36-20) 412-0746, (+36-1) 354-34-00

 

Április 6. 15.00 óra

ARANYSZÍN GYEREKBÉRLET

RIBISZKE – A Majorka Színház bábelőadása

Ribiszke olyan tündökletes szépségű leány, hogy fájlalhatnánk, ha apácának állna. Pedig már csak néhány nap választja el ettől, amikor meglátja, és feleségül kívánja őt három királyfi. Össze is vesznek rajta csúnyán. A ribilliót Ribiszke bűnéül tudja be a főnökasszony, és átokkal sújtja őt. Közben a királyfiak versengeni kezdenek a koronáért, a legkisebbnek pedig a felismerhetetlen alakban a világ végén tengődő címszereplő segít.

A történet folyamán könnyen kiderülhet, hogy a közönség soraiban ügyes zsonglőrök, akrobaták, de még harcművészek is vannak. Nem is beszélve egy dióhéjban megbújni képes, hét mérföldre hallatszóan sikkantó kiskutyáról. A többi legyen meglepetés!

A remény meséje ez. Nincs az a kilátástalan helyzet, amiből ne lenne menekvés. Csak kitartásra, bátorságra, és sok-sok humorra van szükség. És persze a Majorka Színházra!

jegyár: 1000 huf

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

Tanítás: április 2., 9., 16., 23.. 9.30-14.15 óráig

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Célunk "stúdió" formában működni, vagyis nem színészképzőként, vagy iskolaként, hanem olyan, speciális elfoglaltságot jelentő közösséget teremtve a fiataloknak, hogy aki ide jár, amellett, hogy jól érezze magát, fejlődjön beszédkészsége, határozottabb legyen fellépése, gyarapodjon önbizalma.

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Szóka Júlia, Bakó Gábor, Hegedüs Gönczy Katalin

Folyamatosan várjuk leendő növendékeinket!

 

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZŐMŰVÉSZET

 

Április 1. 18.00 óra

ÁTRIUM GALÉRIA

MIT SZÓL HOZZÁ ÁPRILIS? - Debreczeny Zoltán kiállítása

A tárlatnyitó beszélgetésen közreműködik: Kun Zsuzsa, rádiós újságíró és Czabán Gábor, „Revolution” - kétszeres magyar bajnok, VB 3. helyezett beatboxer, operaénekes.

Debreczeny Zoltán festői világa meglehetősen szokatlan. A festett vásznak színes, derűs, vibráló felszíne mögött érdekes asszociációk, kritika, önkritika, humor és szarkazmus rétegei húzódnak. Meghívott kiállítónk évtizedek óta vesz részt alternatív fesztiválokon, karitatív akciókon és hagyományos kiállításokon. Különleges élményt ajánlunk az Ön figyelmébe. Hallgassa meg újságíró és festő diskurzusát. Ismerje meg a beat bokx tudományát és játsszon velünk, nyerjen Debreczeny-grafikát.

A tárlat megtekinthető április 29-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

Kiállítást záró beszélgetés április 29. 16.00 órakor.

 

Április 9. 15.00 óra

DR. GALÉRIA

„ÖRÖKSÉGÜNK”- Szamosfalvi Swartz András kiállítása

Arany János: Az örökség

 

Azok a magyarok, kik e hazát

Véren vették, vérrel ótalmazák,

Azok a magyarok, ha riadót fúttak,

A halál képétől nem messzire búttak.

 

Lakásuk volt paripájok háta,

Vetett ágyok kemény nyeregkápa:

Ettek és aludtak vérmocskolta nyergen,

Jártak éjjel-nappal sok nehéz fegyverben.

 

Nem kérdezték : sok-e az ellenség ?

Olvasatlan próbáltak szerencsét;

Tudták, a szerencse mindig ahhoz pártol,

Kinek szive még a halálban is bátor.

 

Elfogytak, elzülltek ottan-ottan,

Szép országok hevert elhagyottan,

Fölveré az isten mindenféle gyoma,

Éktelenné tette török, tatár nyoma.

 

Rongált zászló lőn az ő formája,

Nem volt annak színe, sem fonákja,

Itt-amott sötétlett rajta egy-egy vérfolt:

Szép zászlónk, az ország, váznál nem egyéb volt.

 

E becses zászlónak, a hazának,

Védelmében hányan elhullának!

Vérökben a rúdját hányszor megfereszték

Régi ősapáink! de el nem ereszték.

 

Igy a zászló, ránk örökbe maradt,

Ránk hagyák azt erős átok alatt:

Átok alatt, hogy, ha elpártolunk attul,

Ne legyen az isten istenünk azontul.

 

Most telik be, vagy soha, ez átok.

A zászlót, a zászlót ne hagyjátok!

Ha minket elfú az idők zivatarja:

Nem lesz az istennek soha több magyarja.

A tárlat megtekinthető április 30-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

 

TOLNAY KLÁRI SZÍNPAD - Tolnay Klári állandó emlékkiállítás

A színművésznő, Belváros-Lipótváros díszpolgára emlékére állandó tárlat nyílt a színházterem előterében.

A tárlat megtekinthető hétköznap és hétvégén a színházteremi programoktól függően.

 

 

TÁNC

 

Időpontok a www.aranytiz.hu oldalon

SALSA10 FIESTA CUBANA

Salsa party mindenkinek, aki szeret bulizni, táncolni. Kubai és vonalas salsa stílust kedvelőknek egyaránt. Európa egyik legszínvonalasabb Salsa Partyja! Egy hely, ahol a legjobb és legújabb táncolható zenék szólnak egész éjszaka, de nem maradnak el a régi nagy slágerek sem. Salsa (kubai, kolumbiai, puerto-rico-i), Timba, Bachata, Merengue, Kizomba, Reggaeton, Cubaton, Chachacha....

Zene: JOSÉ DJ (CUBA) és Dj Agua (HU)


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing