Aranytíz 2015 november

2015.10.07. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

November a belvárosi kultúrházban:

PANkreátorok – a nagy finálé, KATÁNG KONCERT – 10. születésnapi koncert, CALIGULA, Lackfi János: AZ ÖREG POKRÓC, A BELVÁROSI VONÓSTRIÓ KONCERTJE, néptánc tanfolyam, RÓKA SZOLGA – a Majorka Színház előadása és még sok más program - ismerje meg részletesen.

NOVEMBER

 

November 6. 19.00 óra

PANkreátorok – a nagy finálé

Itt a PANkreátorok két felvonásos változata! Új jelenetekkel, még szórakoztatóbb előadással várjuk!
"Hogy mennyire bulis is a pantomim, arra a PANkreátorok szolgáltat élő bizonyítékot lazán és szellemesen, kellő higanymozgással és ökörködéssel megtámogatva. De ne csak pantomimre számítsunk, ez sokkal több annál! Van népdalszinkron pantomimben, Edda-dal sajátos nézőpontból, de még Csillagok háborúja is. Egy fárasztó munkanap után tökéletes program, igazi nevetésterápia." (Le Cool)

A PANkreátorok egy olyan műsor, mely a pantomim világát hivatott közelebb hozni a nézőkhöz. "A pantomim az a teátrális művészeti ág, melyben a mímes, a színész némán, kellékek nélkül, kizárólag a testét használva jeleníti meg az általa ábrázolni vágyott világot."
Az előadás Andrássy Máté, Horváth Zoltán és Szabó Máté közös és egyéni etűdjeiből, jeleneteiből áll.
"Olyan előadást szerettünk volna létrehozni mely új stílust teremt, ötvözi a klasszikus értelemben vett pantomim-színjátszás elemeit a mai kor pergő, gyors ritmusával. Összekevertük a pantomimet, a rock zenét, a stand up comedy-t, a szépirodalmat és az akció filmeket. Arra törekedtünk, hogy megteremtsük a ma kabaréját."
Némajáték és annak szinkronizálása egyidőben - stílusgyakorlatok, szellemes ötletek, humoros jelenetek.

 

November 8. 11.00 óra

KATÁNG KONCERT – 10. születésnapi koncert nem csak gyerekeknek!

A Katáng zenekar a gyerekeknek írt dalokon, megzenésített verseken keresztül kíván szólni az egész családhoz. Sajátos zenéjük a kelta, magyar, klezmer és balkán népzene hangulataiból merít és jeles magyar költők verseiből táplálkozik. Bensőséges hangulatú dalaikból mesék kerekednek ki, amelyek megmozgatják a gyerekek és a felnőttek fantáziáját. Ennek a világképnek fontos eleme a természet szeretete, az állatok, növények, a természeti jelenségek, így a folyók, források, erdők, mezők világa.

Koncertjeiken sok izgalmas hangszert szólaltatnak meg, többek között kelta hárfát, ír furulyákat, tangóharmonikát, ukulelét, banjot és számos érdekes ütőhangszert.

A zenekar kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyerekek és a felnőttek bevonásával, azaz a közönséggel közösen hozza létre a zenei élményt.

Chilton Flóra - kelta hárfa; Farkas Péter - ének, gitár, banjo, cinco, ukulele; Kaczúr Csilla - ének, harmonika, ír furulyák; Kas Bence - ének, ütős hangszerek; Misik Zoltán – bőgő; Sólyom Imre (örökös tag) - vokál, bőgő

jegyár elővételben: 1400 huf

jegyár az előadás napján: 1900 huf

 

November 12. 19.00 óra

CALIGULA

„Nem vagyok bolond, sőt, soha nem voltam józanabb. Arról van szó, hogy halaszthatatlanul a lehetetlenre volt szükségem. A világ így, ahogy van, elviselhetetlen. Az emberek nem tudnak semmit megszerezni, mert nem ragaszkodnak végsőkig a kívánságaikhoz. Minden, ami körülvesz, hazugság, és én azt akarom, hogy az ember igazságban éljen. Végre megértettem a hatalom hasznosságát, lehetővé teszi a lehetetlent. Az egész Római Birodalomban csak én vagyok szabad, én egyedül. Örüljetek, mert végre olyan császárt kaptatok, aki megtanítja népét a szabadságra.” (Camus: Caligula)

Caligula - Seres Dániel

Caesonia - Balázsovits Edit

Helicon - Király Attila

Chaerea - Horváth Virgil

Scipio - Sütő András

Senectus - Fillár István

Mucius - Széplaky Géza

Harmonika/zene - Szabó Ádám

Fordította: Illés Endre

Jelmez, játéktér: Cseh Zsuzsa

Mozgás: Széplaky Géza

Rendezőasszisztens: Varró Anna Áfonya

Rendező: Kedvek Richárd

jegyár elővételben: 1500 huf

jegyár az előadás napján: 2000 huf

 

November 21. 11.00 óra

Lackfi János: AZ ÖREG POKRÓC - tanmese

A kedves család. Aha. Meg az aranyos szomszédok. Naná. Meg a jószándékú piacozók. Jaja. Mindenki szeret beleszólni más életébe, belekukkolni a másik sorsába. Aztán ott a gyerek meg az öreg, akik kilógnak a sorból.

Az egyiknek már nem sok hasznát veszik. A másiknak még nem sok hasznát veszik. Nem sok szükség van rájuk. Az öreg és a gyerek, ők figyelnek. Rajtuk látszik, milyen ez a világ.
Figyeljünk rájuk mi is! Szégyelljük magunkat! Vagy sírjuk el magunkat! Vagy röhögjünk az egészen! Mert ez vicces is. És jó, ha jó a vége.

Asszony - Kovács Vanda
Férj - Sipos Imre
Nagypapa - Cs. Németh Lajos
Fiú; Árus; Szomszéd - Lovas Emília
Szomszéd; Zsandár - Széplaky Géza
Szomszéd; Zsandár - Károlyi Krisztián

Díszlet: Enyvvári Péter
Jelmez: Cseh Zsuzsa
Vizuális látvány: Őze Gábor
Báb: Török Ágnes és Szívós Károly

A rendező munkatársa: Varró Anna Áfonya

Rendező: Őze Áron

Producer: Balogh Erika

jegyár elővételben: 1400 huf

jegyár az előadás napján: 2000 huf

 

November 26. 18.00 óra

BELVÁROSI VONÓSTRIÓ KONCERTJE

A Belvárosi Vonóstrió 2000 óta állandó jelleggel működik, ez a hangszerösszeállítás alkalmi társulásoktól eltekintve ritkaság Magyarországon. Számos sikeres koncertet adtak itthon és külföldön. A népszerű klasszikus művek mellett kevéssé ismert régi mesterek érdekes darabjait is felkutatják és repertoárjukra tűzik. Feladatuknak tartják a ma élő magyar szerzők műveinek széles körű megismertetését és népszerűsítését is. Több magyarországi bemutató is fűződik nevükhöz. Részletek a www.aranytiz.hu honlapon találhatóak.

INGYENES!

 

 

NÉPI KULTÚRA

 

NÉPTÁNC TANFOLYA

Hétfő: 19.00–22.00 óráig Tanít: Bánhegyi Nikoletta és Bohus György

Szerda: 19.00–22.00 óráig Tanít: Tóth Bea és Tompa Attila

Szombat: 17.15–18.45 óráig (férfi néptánc tanfolyam, nem csak férfiaknak)

Tanít: Bohus György

 

November 7., 14., 21., 28. 17.00-00.00 óráig

MAGYAR TÁNCHÁZ

17.00–18.00 óráig Aprók tánca (vezeti: Horti Réka)                      INGYENES!

18.00–19.00 óráig Játszóház (vezeti: Horti Zoltán)                         INGYENES!

19.00–20.00 óráig Tánctanítás (Bohus György és Bánhegyi Nikoletta)

20.10-20.30 óráig Énektanítás (vezeti: Bánhegyi Nikoletta)

20.30-00.00 óráig Táncrendek – hetente változó zenekarokkal

felnőtt táncház jegyár: 700 huf

 

 

GYERMEK

 

November 18. 15.00 óra

ARANYSZÍN GYEREKBÉRLET

RÓKA SZOLGA – a Majorka Színház előadása
Volt egy király réges-régen, ifjú, nyalka, nőtlen. Országában rendjén mentek a dolgok, így hát elindulhatott feleséget keresni. De ki segíthet megtalálni neki a színében változó leányt, akit Ozzy-Gozzy, a megdöbbentő külsejű, de felettébb jóakaratú jósnő írt föl neki receptre?
Az előadásban látható egy magától seprő seprű, egy szellemidéző cajon dob, és egy rejtélyes bűvészmutatvány, melynek során a róka mindig biztosan szagolja ki, hogy hová rejtette a közönség a királylány gyűrűjét.

jegyár: 1000 huf

 

ARANYTÍZ MUSICAL STÚDIÓ

Tanítás: november 7., 14., 21., 28. 9.30-14.15 óráig

7-22 éves fiataloknak kínálunk színészmesterség, beszédtechnika, ének, tánc órákat.

Célunk "stúdió" formában működni, vagyis nem színészképzőként, vagy iskolaként, hanem olyan, speciális elfoglaltságot jelentő közösséget teremtve a fiataloknak, hogy aki ide jár, amellett, hogy jól érezze magát, fejlődjön beszédkészsége, határozottabb legyen fellépése, gyarapodjon önbizalma.

Tanítanak: Póka Éva, Kiss Anikó, Szóka Júlia, Bakó Gábor, Hegedüs Gönczy Katalin

Folyamatosan várjuk leendő növendékeinket!

 

 

KIÁLLÍTÁSOK/KÉPZŐMŰVÉSZET

 

November 6. 18.00 óra

ÁTRIUM GALÉRIA

MINT(A)-PARADIGMA- A Minta Alapítvány kiállítása

„A „MINTA“ Alapítvány, mint művészeti műhely fennállása óta a minta problematikájával foglalkozik. A minta őrzi varázslatos szerepét az új évezredben is, önálló, jelentős fenoménná fejlődött, amelyhez a designe – építészet – textilművészet – divat – a képzőművészetek is szorosan kapcsolódnak. Mint(a) – paradigma, olyan paradigmatipus mintafelvetések – példaszerű, mintaszerű kreációk, összehasonlításra alkalmazott, példaként felvetett kreatív minták készítése a cél. A mintakiállítások vonulatában egy újabb mintakalandot jelentenek a bemutatásra kerülő minták.„ (Polgár Csaba)

Kiállítók: Sziráki Kati, Kónya Kinga, Páll Zsuzsa, Mercz Zsuzsa, Golarits Erzsébet, Kapolyi Márta, Makkai Márta, Orient Enikő, Honfi Kati, Varga Anikó, Szentiványi-Székely Enikő, Kubó Éva, Szabó Tímea, Polgár Csaba, Takács Judit, Doromby Mária, Czeglédi Júlia, Páczelt Andrea, Erdei Irma

A tárlat megtekinthető november 29-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

November 8. 17.00 óra

ELŐTÉR GALÉRIA

"ITT VAN A VÁROS, VAGYUNK LAKÓI..."- Lantos p. István fotográfus kiállítása

A kiállítást megnyitja: Chochol Károly, fotóművész

Közreműködik: Lantos Júlia - zongora, Édes Piroska - cselló

„Kereken harminc éve kezdtem fotográfusi pályafutásomat a Molnár utcai Belvárosi Ifjúsági Ház fotósa, grafikusaként. Munkám során az alkalmazott fotográfia minden területét kipróbálhattam, ami miatt rendkívül hálás vagyok a sorsnak. 1987 óta szabadúszó vagyok, fő témám Budapest. Az utcán, bérházak udvarán elkapott pillanatokon kívül egyik fő szenvedélyem a háztetőkre feljutni és az onnan elém táruló csodákat fotózni. 1994 és 2006 között fotós létem tetszhalottként szunyókált, de a kimaradt 12 év ellenére mára egy rendkívül gazdag anyag gyűlt össze. Igaz a régi analóg korszakból sok fotóm elveszett, de maradt annyi, hogy a kezdeti munkáimat is megmutassam e kiállítás alkalmával. 

Ez a kiállítás nem lezárása, befejezése egy korszaknak, de mindenképpen arra inspirál, hogy új témákat keressek és kicsit elszakadjak az eddigi megjelenítési formáktól is. 

Köszönöm az Aranytíznek, hogy képeimet befogadta. Külön öröm, hogy egykori munkatársaim közül is találkozhatok így újra. Hálával tartozom a TŐZSDEPALOTA (EXCHANGE PALACE) projektnek is, amiért lehetőséget biztosítanak évek óta, hogy a volt MTV székházban fotózhatok és e kiállítást is támogatja egyedüli szponzorként.”

A tárlat megtekinthető november 23-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

November 29. 16.00 óra

ELŐTÉR GALÉRIA

FÉNY – B ALLA-da - Balla Árpád Zoltán székelyudvarhelyi fotóművész kiállítása

A kiállítást megnyitja: Teleki Klári, művészeti menedzser

Közreműködik: Rák Béla, gitárművész

A megnyitó háziasszonya: Hanna

Balla Árpád Zoltán művészi önéletrajza: Székelyudvarhelyen születtem 1957-ben. Középiskolás koromban kezdtem fotográfiával foglalkozni. Egyetemi tanulmányaim alatt Brassóban Vova Bârsan tanítványa voltam. Három évtizede vagyok a Romániai Fotóművészek Szövetségének tagja. 1975 óta állítom ki képeimet. Az elmúlt egy évben Székelyudvarhelyen, Nagyváradon, Félix Fürdőn, és Kolozsváron nyílt egyéni tárlatom. Köszönöm, hogy első budapesti kiállításomon Ön is társam lesz a körülöttünk lévő világ szépségének felfedezésében.

A tárlat megtekinthető december 19-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén programfüggő.

 

 

TOLNAY KLÁRI SZÍNPAD - Tolnay Klári állandó emlékkiállítás

A színművésznő, Belváros-Lipótváros díszpolgára emlékére állandó tárlat nyílt a színházterem előterében.

A tárlat megtekinthető hétköznap és hétvégén a színházteremi programoktól függően.

 

 

TÁNC

 

Időpontok a www.aranytiz.hu oldalon

SALSA10 FIESTA CUBANA

Salsa party mindenkinek, aki szeret bulizni, táncolni. Kubai és vonalas salsa stílust kedvelőknek egyaránt. Európa egyik legszínvonalasabb Salsa Partyja! Egy hely, ahol a legjobb és legújabb táncolható zenék szólnak egész éjszaka, de nem maradnak el a régi nagy slágerek sem. Salsa (kubai, kolumbiai, puerto-rico-i), Timba, Bachata, Merengue, Kizomba, Reggaeton, Cubaton, Chachacha....

Zene: JOSÉ DJ (CUBA) és Dj Agua (HU)

 


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing